În cazul diferitor boli de stomac pacienţii acuză astfel de simptome precum vomă, arsură,eructaţii, durere, uneori şi sîngerare. Care simptome caracterizează totuşi bolile de stomac?
- Dereglarea poftei de mîncare. Bolnavii deseori refuză să mănînce, se poate dezvolta chiar şi anorexia – pierderea completă a poftei de mîncare. Adesea un aşa simptom denotă o gastrită cronică sau un neoplasm.
- Pofta de mîncare sporită – simptomul îmbolnăvirii duo-denului sau atunci cînd s-a început ulcerul gastric. Dacă bolnavul simte dezgust faţă de produsele din carne, aceasta ne poate vorbi de faptul că s-a început formarea unor neoplasme maligne. În cazul fluctuaţiei poftei de mîncare trebuie de atras atenţie de la început asupra stării de sănătate a stomacului, deoarece sunt o multitudine de factori, ce au influenţă asupra centrului alimentar al encefalului.
- Dezechilibrarea gustului. Dacă bolnavul nu simte gustul mîncării, sau senzaţiile gustative sunt inhibate ori denaturate, posibil că este vorba de afectarea carioasă a dinţilor, ce se dezvoltă în cavitatea bucală.
- Eructaţia sau regurgitarea, poate servi drept motiv al nevrozei. Ea survine, atunci cînd în stomac se adună aer, musculatura stomacului se comprimă, provocînd un miros neplăcut, care ne este cunoscut ca eructaţie (răgîială).
- Arsura. Senzaţia dureroasă asemănătoare usturimii în regiunea epigastrică se numeşte arsură. De regulă, arsura apare din cauza încălcării funcţiei motorii a stomacului, duodenului şi porţiunii inferioare a esofagului. Dacă persoana suferă de boală ulceroasă a stomacului, atunci arsura – manifestare frecventă a acestei boli stomacale, la fel precum şi manifestarea posibilă de colecistită, ori hernia sectorului esofagian al diafragmei. Însă, uneori arsura apare din cauza consumului anumitor produse.
- Greaţa – este manifestarea iritării nervului rătăcitor. În caz de greaţă bolnavul simte o anumită tensiune în epigastru. Concomitent cu greaţa uneori se remarcă paliditatea pielii, transpiraţie sporită, slăbiciune generală, salivare şi etc. Deseori se reduce tensiunea arterială, după survenirea greţii poate începe voma. Greaţa – este un simptom, care se manifestă atunci când la bolnav s-a început gastrita, sau se formează neoplasme în stomac. De cele mai multe ori greaţa îi afectează pe bolnavi după mîncare.
- Voma, sau vomitus – este un act reflectoriu, ce începe de la iritarea centrului vomitiv, care este legat cu multe organe. Adesea voma reprezintă o funcţie de apărare a organismului. Este un simptom important, care indică asupra afecţiunilor stomacului şi unui focar inflamator. Aceasta poate fi şi dificultatea golirii stomacului, şi gastrita cronică, şi oricare altă boală de stomac, care trebuie diagnosticată de medic. Tipul vomei de asemenea poate mărturisi despre boala stomacului. Cancerul de stomac provoacă voma peste 2-3 ore după mâncare. Ulcerul gastric se caracterizează prin vomă peste 10-15 minute după mîncare. În cazul dacă s-a început boala ulceroasă a duodenului, voma survine peste 5-6 ore după masă. În cazul stenozei pilorice voma începe imediat după luarea mesei. În cazul ulcerului gastric şi duodenului voma capătă senzaţii neplăcute şi dureroase. Uneori în caz de vomă se observă impurităţi de mase: mucozitate, venin, sînge. Voma poate servi drept semn al dezvoltării unor aşa boli precum cum este cancerul de stomac, ulcerul gastric, stenoza pilorică.
- Durerea de stomac. Aceasta este una din principalele simptome ale bolii de stomac. Precoce sunt considerate durerile care încep peste jumătate de oră după luarea mesei, iar tardive peste 2 ore şi mai mult. Deseori durerea de stomac se înlătură cu ajutorul unui remediu antiseptic. Uneori durerile de stomac au un caracter sezonier, de exemplu, ulcerul gastric se acutizează toamna şi primăvara. Diferite boli de stomac influenţează asupra localizării regiunii dureroase.
- Hemoragia stomacală – este un simptom foarte rău. Uneori reprezintă – scaun negru sau vomă sîngeroasă. Însă, dacă în vomă este mult sînge aprins, aceasta semnifică lezarea unui vas mare. Şi totuşi în cazul căror boli apare cel mai des hemoragia stomacală? Acestea sunt ulcerul gastric, cancerul de stomac, polipii în stomac şi gastrita erozivă.
Tratamentul corect al oricărei boli depinde de diagnosticul exact. Renunţarea la fumat şi băuturi alcoolice influenţează în măsură considerabilă asupra tratamentului bolilor de stomac.