Gardnereloza (gardnerella vaginalis)– este un dezechilibru între diferitele
tipuri de microorganisme vaginale (disbacterioză). Microflora normală a
vaginului sunt bacteriile (în special, lactobacili), care produc acid lactic,
astfel previn popularea vaginului cu microorganisme patogene.
Principalul agent
patogen al vaginitei bacteriene este bacteria Gardnerella Vaginalis, care este
prezentă în microflora normală a
vaginului în cantități neînsemnate. Pe
măsură ce numărul lactobacililor scade, se crează condiţii favorabile pentru multiplicarea
bacteriilor patogene oportuniste (Mycoplasma hominis, Gardnerella vaginalis)
și apare disbacterioza vaginală
(vaginita bacteriană)
Cauzele Gardnerelozei
Cercetările moderne au arătat că,
principalele cauze ale Gardnerelozei sînt:
- Tratamentul îndelungat cu
antibiotice cu spectrul larg, care duce la distrugerea lactobacililor. - Alimentația proastă;
- Îmbrăcămintea prea strînsă și strîmtă;
- Infecții cu transmitere sexuală;
- Deficit imunitar.
Simptomele Gardnerelozei
Simptomele Gardnerelozei sînt : eliminările vaginale,
care pot fi de culoare alb, gri-alb și chiar
cu nuanță gălbuie. Ca consistență sînt
uniforme, abundente. Poate fi însoţită de
inflamaţia și înroșirea labiilor genitale; poate provoca senzație de arsură și mâncărime în timpul
actului sexual sau în timpul urinării.
Eliminările sînt urît mirositoare, cu
miros de peşte stricat.
Potrivit statisticilor, la unele femei, boala evoluează asimptomatic.
Gardnereloza. Tratament.
Multe femei, care și-au depistat vaginita
bacteriană, întreabă : care este tratamentul Gardnerelozei?
Prima și principala etapă în tratament,
este distrugerea cantității excesive de bacterii patogene oportuniste, a doua etapă – este
restabilirea microflorei vaginale normale. Pentru prima etapă – este necesară
distrugerea bacteriilor patogene, se prescriu supozitoare, gel special și uneori comprimate.
Cea de-a doua etapă
a tratamentului Gardnerelozei,
constă în popularea vaginului cu
microorganisme, producătoare de acid lactic. Se prescrie o dietă care include
iaurt, varză murată, biochefir și
medicamente suplimentare – probiotice.
Citește și: