În ultimul timp tot creşte numărul de femei, care se adresează la medic din cauza diferitor maladii a sânilor. Circa 90% dintre toate maladiile sânilor o constituie boala fibro-chistică, sau mastopatia. Cancerul mamar se întâlneşte la 5-10% dintre femei. Mastopatia adeseori se combină cu diferite patologii ginecologice, cu boli tiroidiene, maladi ale hipofizei, ficatului etc.
La «TerraMed» puteţi primi cosultaţiile mamologului. La fel puteţi primi şi tratament a maladiilor benigne şi maligne a sânilor.
Factori de risc.
Factori de risc de apariţie a patologiilor mamare pot deveni avorturile timpurii sau prea dese; refuzul la lactaţie sau perioada scurtă a acesteia; începutul timpuriu a menstruaţiilor (până la12 ani) şi climacteriul târziu (după 55 ani); maladii ginecologice, însoţite de încălcări de funţie a ovarelor; tulburări hormonale cauzate de boli ale glandei tiroide, a hipofizei, a suprarenalelor, administrarea fără control a preparatelor contraceptive, supragreutate; defalcare nervoasă prelungită sau stres psihic prelungit, ceea ce poate duce la schimbări în funcţia secretorie a sistemului endocrin; prima sarcină târzie, prima naştere după 30 ani, naştere după 40 ani, lipsa în anameză de sarcină şi naştere etc.
Autoexaminare.
Pentru tratarea eficientă a mastopatiei, precum şi a cancerului mamar este necesar ca aceste boli să fie diagnosticate cât mai devreme. În majoritatea cazurilor femeia singură poate depista patologia. Pentru aceasta este nevoie de autoexaminare regulată, care permite depistarea patologiei la prima etapă. Sânii se examinează în a 7-a – a10-a zi dup începutul menstruaţiei, iar în menopauză aceasta se poate produce în prima zi a fiecărei luni.
Autoexaminarea sânilor se produce în picioare sau ţn poztiţie culcată.
- Stând în faţa oglinzii, examinaţi sânii. Mai întâi pune-i măinile pe coapce, apoi uniţile după cap şi vă întoarceţi în stânga şi în dreapta. Atarageţi atenţiala aceea_ dacă sânii sunt simetrici, la apariţia unor deformări sau umflături le pileii sau ale mamelonului. Apăsaţi atent pe mameloane, xa să vedeţi dacă nu apar alocări.
- Ridicaţi mâina stăngă şi cu vărfurilei a trei degete unite (al 2-lea_ al 3-lea şi al 4-lea) pipăiţi atent sânul stâng. Examinarea se produce prin mişcări de rocaţie cu apăsare uşoară de la subsuoară spre mamelon. În aceeaşi ordine examinaţi şi sânul drept.
- Treceţi în poziţia culcată. Puneţi mâina stângă după cap, puneţi o pernuţă sub omoplatul stâng şi controlaţi sânul stâng. Apoi în aceeaşi ordine repetaţi operaţiunea cu sânul drept. Atrageţi atenîia la apariţia oricăror schimbări în ţesutul sânilor. Controlaţi şi subsuori, pentru a depista posibila mărire a ganglionilor limfatici. Dacă aţi depistat anumite schimbări, imediat adresaţi-vă la medicul-mammolog.
În afară de autoexaminare, pentru depistarea patologiilor mamare la etapa lor iniţială este necesară cosultarea regulată a medicului-mammolog, 1 dată pe an. Femeile cu vîrsta de peste 35 ani trebuie să treaca USG glandelor mamare 1 dată pe an.
Tratamentul.
Tratamentul bolilor fibrochistice de sân poate fi precum conservativ, atât şi chirurgical ( în cazuri de forme nodulare a bolii, cu examen histologic obligatoriu pentru evitarea cancerului). În caz de formă difuză se aplică tratament conservativ cu folosirea vitaminelor, preparatelor de acţiune tonică şi preparatelor hormonale. Pentru a detemina necesitatea terapiei de substituţie hormonală (TSH) la femei în menopauză sau după extracţia chirurgicală a ovarelor se iau în cosideraţie următorii factori: pacienta trebuie să aibă indicaţii stricte pentru tratament hormonal; tipul şi dozajul preparatelor se prescriu individual_ e dorită folosirea unor doze mici de preparate hormonale. Se dă prioritate formelor neorale de administrare (plasture, gel). În caz, dacă după administrarea preparatelor hormonale apar senzaţii de dureri acute în sâni, se recomandă înlocuirea preparatului sau refuzul la terapia hormonală. Raportul dintre avantaje şi riscuri ale aplicării terapiei hormonale trebuie stabilit apart eîn fiecare caz concret.TSH măreşte riscul de apariţie a tromboflebitei, poate avea acţiuni asupra funcţiilor ficatului şi măreşte riscul de dezvoltare a cancerului mamar în caz, dacă se administrează în perioadă îndelungată, peste 5 ani).
Luând în vedere că spectrul maladiilor mamare, precum benigne , atât şi maligne, este foarte larg, nu încercaţi să vă lecuiţi desinestătător, adresaţi-vă la medic, care va pune diagnoza corectă şi va prescrie tratamentul necesar.