Artterapie
Art-terapia invata copiii si oamenii mari deopotriva, sa se exprime, sa dea frîu liber creativitatii. Fie ca este art-terapie prin pictura, art-terapie prin modelaj, art-terapie prin joc, art-terapie prin teatru sau dans, copilul invata sa devina el insusi, sa se exprime liber sa devina increzator in fortele sale proprii, sa comunice si sa relationeze, intr-un cuvant, sa fie un copil fericit.
Art-terapia este o oportunitate pentru fiecare de a se exprima spontan si autentic, o experienta care in timp duce la implinire personala, vindecare emotionala si profunda transformare.
Atelierul de art-terapie este locul in care copiii isi exprima emotiile, trairile, temerile si dorintele. Rolul psihologului este acela de a modera si de a incuraja exprimarea libera, spontana, intr-o atmosfera degajata, in care copilul se simte in siguranta si protejat.
Arterapia (din arta engleza, arta) – o directie in psihoterapia si corectia psihologica, bazata pe aplicatia pentru terapia artei si a creativitatii. În sensul îngust al cuvântului, terapia artistică se referă de obicei la terapia cu creativitate vizuală, care are scopul de a stimula starea psihoemoțională a pacientului .
Scopul principal al terapiei artistice este acela de a armoniza starea mentală prin dezvoltarea abilității de auto-exprimare și de auto-cunoaștere. Valoarea aplicării artei în terapie este că acesta poate fi utilizat la un nivel simbolic pentru a exprima și de a explora o varietate de sentimente și emoții .. dragoste, ură, resentimente, furie, teamă, bucurie, etc. Metode de terapie prin arta se bazeaza pe credinta că conținutul interior „I“ omului sunt înregistrate în imagini vizuale ori de câte ori pictează, sculptează sau pictează o imagine o sculptură, în care există o armonizare a stării psihicului.
Termenul „terapie artistică” (literal: tratamentul artistic) a fost introdus de artistul Adrian Hill în 1938, când descrie munca sa cu pacienții din sanatoriu. La începutul dezvoltării sale, terapia de artă reflectă opiniile psihanalitice ale lui Freud și C.G. Jung, în care produsul final este un client al activității artistice (fie ca este vorba de desen, sculptură, instalație) exprimă procesele sale mentale inconștiente.
Tipuri de terapie prin arta
- Art-terapie în sens restrâns al cuvântului – terapie de imagine, bazată pe artele plastice.
- Bibloboterapia (inclusiv terapia prin poveste) – compoziția literară și lectura creativă a operelor literare.
- Terapia prin muzică
- Dramaterapia
- Tradiul de dans
- Terapia prin păpuși.
- Tratarea cu nisip.
Indicații pentru terapia artistică
Dificultăți emoționale de dezvoltare, stres, stare depresivă, instabilitate emoțională, impulsivitate, reacții emoționale, experiența de respingere emoțională de alții, sentimente de singurătate, conflicte interpersonale, nemulțumirea față de relațiile de familie, gelozie, anxietate crescută, temeri, fobii, „auto-concept de“ negativ stima de sine scăzută .
Obiectivele terapiei artistice ( după lui K. Rudestam):
- O cale acceptabilă din punct de vedere social.
- Să ușureze procesul de tratament (psihoterapie) ca metodă auxiliară.
- Ca material pentru psihodiagnostic.
- Dezvoltați gânduri și sentimente constructive.
- Stabilirea contactului cu clientul.
- Dezvoltarea autocontrolului.
- Concentrați-vă pe sentimente și sentimente.
- Dezvoltați creativitatea și creșteți stima de sine.
Asistenţă psihologică profesională
Sala sensorială și terapia de integrare sensorială și polisensorică
Corecție neuropsihologică cu aplicarea exercițiilor kineziologice
Pregătire psihologică preșcolară
Training pentru adolescenti „Start pentru succes”
Cercul pentru sănătate în lupta cu infertilitatea
Logopedie