Cercul pentru sănătate în lupta cu infertilitatea
Infertilitatea este o problema de sanatate care afecteaza un numar surprinzator de mare de cupluri – cel putin unul din zece cupluri se confrunta cu aceasta problema. Dincolo de aspectele fizice, care uneori produc discomfort (de exemplu durerea cauzata de endometrioza), infertilitatea produce o imensa suferinta pe plan psihologic, emotional si spiritual.
Definirea infertilitatii, cauzele ei, principalele metode terapeutice si cateva resurse utile pentru cei care se confrunta cu aceasta problemă.
Cum se pune diagnosticul de infertilitate?
Lipsa sarcinii dupa un an de relatii sexuale fara folosirea mijloacelor anticonceptionale defineste infertilitatea.
Este de precizat ca pentru femeile peste 35 de ani, intervalul se reduce la 6 luni din cauza scaderii naturale a fertilitatii dupa aceasta varsta si, de asemenea, pentru a conserva timp pretios.
Care sunt cauzele infertilitatii?
In general, se vorbeste de trei categorii mari de infertilitate, in functie de cauza primara, care poate fi feminina, masculina sau mixta.

Infertilitatea femininaraspunde de circa 40-50% din cauzele de infertilitate, si poate fi cauzata de una sau mai multe din problemele de mai jos:
1. boli sau anomalii ale trompelor uterine.(afectiuni inflamatorii ale trompelor uterine, abcese, cicatrici si aderente care distorsioneaza arhitectura trompelor uterine si astfel stanjenesc sau blocheaza complet tranzitul ovulului sau zigotului catre cavitatea uterina.)
2. tulburari ale ovulatiei ( afectiuni hormonale, boala polichistica ovariană, femeile in varsta de peste 35 de ani, femeilor fumatoare)
3. afectiuni uterine (endometrioza, fibroamele uterine, polipii uterini, etc.)
4. alte boli. (bolile tiroidiene, anumite boli cardiace, renale, autoimune, excesul de hormon prolactina, adeziuni pelvine dupa anexite sau operatii pe abdomen/pelvis, etc.)
Infertilitatea masculina este cauza principala a cca 20% din cazurile de infertilitate. Infertilitatea barbatului are de-a face, in primul rand, cu cantitatea si calitatea spermatozoizilor pe care barbatul ii produce.
1. In general, sperma trebuie sa conțina cel putin 20 milioane de spermatozoizi per ejaculat, si cel putin 50% din acestia trebuie sa aiba motilitate normala, pentru ca sarcina sa aiba șanse sa se produca. Sub 10 milioane de spermatozoizi e o cauza sigura de infertilitate, dar pentru rezultate optime, 40 de milioane si mai mult este de dorit.
2. Varicocelul este o cauza frecventa si se refera la formarea de vene varicoase in scrot. Se crede ca aceste varice stanjenesc mecanismul de racire al testiculelor, ceea ce duce la scaderea numarului si mobilitatii spermatozoizilor.
3. stresul emotional prelungit (aici se include si stresul asociat infertilitatii).
4. fumatul si consumul de alcool sau alte droguri.
5. deficienta de zinc, seleniu, acid folic, vitamina C pot fi factori contributori la ambele sexe
6. alte cauze mai rare sunt deficitul de hormon testosteron, anumite malformatii congenitale (de exemplu insuficienta coborare a testiculelor din cavitatea abdominala in scrot), boli cronice ca diabetul, obezitatea, expunerea frecventa a testiculelor la temperaturi crescute (bai fierbinti, saune), etc.
Infertilitatea mixta este cauza a 30-40% din cazurile de infertilitate si este rezultatul unor probleme care afecteaza ambii parteneri ( motilitate scazuta a spermatozoizilor la barbat si o anomalie a trompelor uterine la femeie.) Indiferent de forma de infertilitate care este diagnosticata in final, este foarte important de retinut ca infertilitatea trebuie tratata ca o boala a cuplului.
Suferim de infertilitate. Ce teste trebuie sa facem ca sa aflam cauza?
Asa cum am subliniat mai sus, ambii parteneri trebuie investigati.
Infertilitatea – în abordare psihologica
Infertilitatea trebuie analizata din punct de vedere medical, insa impactul si ajutorul psihologic sunt esentiale! Unele temeri despre sarcina si rolul de mama sunt capcane mentale care te impiedica sa ai copii…
Relatia cu propria mama Pentru orice fetita mama sa este primul si cel mai important model de feminitate si maternitate. In raport cu ea, o fetita invata care sunt atributele feminine, comportamentele, responsabilitatile pe care ar trebui sa le aiba, atat ca femeie cat si ca mama.
Deseori, aceasta relatie sta la baza problemelor de fertilitate, iar din punct de vedere psihologic este foarte puternica.
Tipul de relatie pe care mama o are cu fiica sa va avea o influenta majora asupra dezvoltarii laturii feminine a copilei. Daca mama este suficient de echilibrata cu viata ei, va promova un model bun de feminitate, oferindu-i fiicei sale sansa de a lua propriile decizii, de a gasi propriul fel de a fi, adoptand o atitudine iubitoare si sustinatoare.
Atunci cand insa exista o legatura mult prea puternica intre mama si fiica, de tipul fuzional, cea de-a doua nu va reusi sa atinga maturitatea emotionala si gradul corespunzator de independenta. Ea ramane in permaneta, indiferent de varsta, intr-o pozitie infantila, neajungand sa parcurga etapele necesare pentru asumarea rolului de mama.
Femeile care se regasesc in aceasta situatie, isi pot debloca problematica infertilitatii regland relatia cu mama, in sensul “taierii cordonului ombilical” dintre ele. Acest aspect se lucreaza cel mai bine in cadrul sedintelor de terapie, sub indrumarea unui psihoterapeut.
Blocaj la nivel inconstient
Pentru ca o femeie sa poata ramane insarcinata, aceasta trebuie cu adevarat sa-si doreasca, atat constient cat mai ales inconstient. Uneori, in viata cotidiana, aceste femei pot afirma cu tarie ca isi doresc un copil, insa la nivel inconstient nu-si asuma pe deplin rolul de mama. In procesul de terapie, ele pot descoperi faptul ca au retineri in a deveni mame, retineri care pornesc din diferite temeri. Acestea pot simti ca nu sunt sigure de capacitatea lor de a fi mame, de relatia lor, de partener, ca inca nu vor sa-si asume acest rol, etc.
Spre exemplu, daca au avut un model de mama defectuos, au invatat, la nivel inconstient, ca a deveni mama poate fi un proces chinuitor si dificil, care iti saboteaza propria viata.
O astfel de convingere nu este mereu constientizata, dar poate genera actiuni si comportamente dupa care o femeie sa-si ghideze viata.
Cand ne gandim la actual sexual in sine, barbatul este cel care ofera iar femeia cea care primeste. Pornind de la aceasta idee, putem asocia sarcina cu un cadou primit de la partener. O posibila explicatie psihologica pentru infertilitate este ca femeia nu isi da voie sa primeasca, fie considera ca nu merita, fie nu-si accepta pe deplin partenerul, iar in acest fel il respinge, la nivel inconstient. A primi este la fel de important ca a oferi, iar de multe ori unele femei descopera ca nu stiu cu adevarat cum sa primeasca.
Asociind pasivitatea fireasca din actul de a primi cu ideea de slabiciune, femeile cu o masculinitatea mai puternic dezvoltata, isi pot interzice sarcina, tot la nivel inconstient.
Terapia poate scoate la iveala diferitele convingeri disfunctionale care stau in calea maternitatii acelor femei care intampina dificultati in aceasta zona. Constientizarile, gasirea semnificatiei mesajelor care blocheaza procesul de a fi mama si rezolvarea conflictelor neincheiate sunt unele dintre aspectele care pot fi rezolvate in cadrul terapeutic.
Propunem aplicarea asistenței psihologice prin metode selectate corect și profesional.
Asistenţă psihologică profesională
Sala sensorială și terapia de integrare sensorială și polisensorică
Artterapie
Corecție neuropsihologică cu aplicarea exercițiilor kineziologice
Pregătire psihologică preșcolară
Training pentru adolescenti „Start pentru succes”
Logopedie