Interviu cu medicul ortoped Marcel Platon din cadrul Clinicii TerraMed

Deja de 7 ani în cadrul Centrului medical TerraMed doctorul Platon Marcel împreună cu colegii săi se ocupă de o metodă unică de tratament numită “Fibrotomie subcutanată pe etape”. Este o metodă patentată de aceea colegii din Rusia vin o dată în jumătate de an la Centrul medical TerraMed unde se operează pacienții cu patologii de paralizie cerebrală.
– Care sunt cele mai frecvente boli ortopedice cu care se adresează atât maturii cât și copii?
– Primul lucru cu care vin pacienții cel mai des sunt durerile care pot fi localizate în dependență, fie regiunea cervicală, fie regiunea toracică sau lombară. Durerile au un caracter pentru fiecare diferit. Un pacient poate să spună că durerile apar noaptea, alții în timpul zilei, unul zice că se trezește dimineața deja cu durere.
Dacă pacienții s-ar adresa la medic cu durerile pe care le au la o stare incipientă a acelui discomfort pe care îl au, problema s-ar depista la timp și respectiv tratamentul ar fi mai eficient și de scurtă durată. Dar foarte des se întâmplă că oamenii suportă durerile și vin la consultație când deja este mai greu de tratat. La examinarea clinică, palpator examinăm totuși unde este această durere localizată ce reprezină niște punce formă adică localiză într-un anumit punct, astfel fiind difuză sau care radiază undeva.
Dacă durerile sunt în regiunea cervicală, adică regiunea gâtului pacienții mai acuză deseori și o iradiere a durerii, adică apar dureri în regiunea mânilor, umerilor sau amorțeli. Cauza acestei dureri fiind comprimarea unui nerv. Uneori durerile sunt în regiunea lombară dar iradiază sau împușcă în picior, atunci cu siguranță vom depista o hernie sau o potruzie (un început de hernie) deoarece este comprimat nervul ischeaticus care iradiază în picior.
De obicei pacienții spun că durerea iradiază într-un picior, nu contează dreptul sau stângul dar când hernia sau potruzia este mai mare ea poate să apese peste măduva spinării și atunci durerea poate să iradieze și în ambele picioare.
– Dacă e să vorbim despre copii, cum pot părinții să stabilească dacă copilașii au careva afecțiuni ortopedice?
– În primul rând copilașii sunt permanent cu părinții, ei trebuie doar să îl dezbrace și vizual dacă vede un umăr mai sus sau un omoplat mai ieșit. În câd copilul merge parcă șchiopătează atunci poate să fie o entorsiune de bazin și apropo scolioza la copii poate să fie din cauza unui picior mai scurt. Totuși cel mai des scolioza la copii este idiopatică sau funcțională adică poziționarea. În perioada preșcolară sunt mai puține scolioze doar cele grave, cum ar fi cele congenitale sau după un traumatism ori o patologie. Cel mai des scoliozele la copii pot să apară în perioada școlară când deja stau în bancă încorect un an, doi sau trei.
Coloana vertebrală crește zi de zi, în momentul în care el are o poziție corectă, crește corect. În momentul în care el are o poziție patologic funcțional el deja începe a se forma în bancă și vin părinții cu acuzații de dureri de spate a copiilor. De aceea cu cât mai precoce este depistată problema cu atât și tratamentul este mai eficient și de scurtă durată, tratamentul la fel fiind funțional. Este important recuperarea prin kinetoterapie, presopunctură, kinetoterapie pasivă, activă, postizometrică, etc. În cazurile grave de scolioză există și un corset special care se aplică. Înotul și kinetoterapia în apă la fel dau rezultate foarte bune.
– Începând cu ce vârstă bărbații și femeile devin mai expuși riscului de a suferi de osteoporoză?
– Depinde de metabolismul organismului și de alimentare. La femei în perioada post climaterică când începe procesul de schimbare hormonală în organism și metabolismul calciului este dereglat iar abosrbția lui la nivelul oaselor la fel este dereglat. La bărbați depinde de modul de viață și de alimentare. În momentul în care are un mod de viață mai sedentar la fel are loc o dereglare a metabolismului.
– Osteoporoza ca cea mai frecventă boală metabolică osoasă poate fi tratată?
– Osteoporoza ca patologie ea poate fi tratată sau menținută. Depinde de cauza ei, dacă este în perioada postclimaterică la femei, medicul endocrinolog sau medicul ginecolog indică administrarea de anumite preparate hormonale pentru a ajunge la un anumit echilibru hormonal, indicând atât administrarea de calciu cât și vitamin D3 în urma căruia are loc restabilirea metabolismului cu calciu și apoi de menținere lui.
– Câteva sfaturi pentru o coloană vertebrală sănătoasă.
– Sfaturi sunt multe dar cel mai important ar fi în primul rând când apare o durere, sau se simte un discomfort care nu trece totuși de la un simplu analgetic atunci trebuie adresarea la medic, de a stabili diagnosticul și apoi respectiv de a indica tratamentul. Pentru profilaxie în primul rând este nevoie de mișcare și un mod mai activ de viață cum ar fi sportul și înotul. Este recomandat ca o data pe an de făcut un tratament de recuperare, un tratament de susținere, masaj sau un tratament prin kinetoterapie.