loading

Parodontologie

Parodont – un complex de țesuturi care înconjoară și mențin dintele în alveolă (loja osoasă a dintelui).

Parodontologia – o ramură a stomatologiei care se ocupă studierea, tratamentul și profilaxia bolilor parodontale. Afecțiunile cel mai frecvent întîlnite în parodontologie sunt gingivita, prodontita și parodontoza.

Boala parodontală are un caracter progresiv. În prima etapă se afectează structura superficială a parodontului, gingia, dînd apariția afecțiunii inflamatorii numită gingivită. În absența tratamentului, boala parodontală va progresa spre structurile profunde ale parodontului: ligamentele periodontale și osul alveolar. Astfel apare parodontita, o afecțiune inflamatorie extrem de distructivă, care produce resorbția progresivă a osului și dizolvarea ligamentelor periodontale. Dacă nu este tratată, va provoca treptat mobilitate dentară, iar în fazele finale, datorită pierderii țesutului osos care îi susține, dinții vor deveni imposibil de salvat.

Cele mai frecvente cauze apariției bolii parodontale sunt:

Totuși cauza de bază a apariției și evoluției bolii parodontale este placa bacteriană, care apare în rezultatul igienii nesatisfăcătoare ale cavității bucale. În cavitatea bucală este prezentă o cantitate mare de bacterii, atît folositoare, cît și dăunătoare, dintre care se menține un balans dinamic. Sub acțiunea unor factori acest balans se poate deregla, predominînd cantitativ microflora patogenă, care la rîndul lor încep a provoca procesul inflamator. Unele specii de bacterii la apariția glucidelor în cavitatea bucală produc unele substanțe lipicioase, care se fixează pe suprafețele dinților, dînd naștere depunerilor dentare. Cu timpul bacteriile se înmulțesc, stratul de depuneri dentare se îngroașă, se mineralizează și apare tartrul dentar. Acesta poate duce nu numai la apariția cariei dentare, dar și a gingivitei.

Semnele de bază ale gingivitei sunt:

Dacă tartrul nu se înlătură de pe suprafețele dentare procesul inflamator se răspîndește peste toate țesuturile care înconjoară dintele și astfel apare parodontita. La parodontită, pe lîngă simptomele gingivitei mai apar și altele:

De obicei primelor semne ale bolii parodontale nu prea se acordă atenție, din această cauză cea mai bună profilaxie este adresarea regulată la stomatolog și detartrajul. Trebuie de memorizat faptul că tratamentul parodontitei este foarte dificil și problematic, însănătoșire definitivă nu este posibilă, maxim ce se poate obține este remisia bolii.

În clinica noastră în tratamentul bolii parodontale se utilizează următoarele metode de tratament:

Trebuie de menționat faptul că nu la toți pacienții se pot aplica aceleași metode de tratament, fiecare caz este individual, tactica și succesul tratamentului va depinde și de seriozitatea pacientului.