Fertilizarea in vitro (FIV) (IVF — in vitro fertilization, mot-a-mot se traduce „fecundare în eprubetă”) și transferul de embrioni asigură fertilizarea ovocitelor și primele etape ale dezvoltării embrionare.
Indicații pentru procedurile FIV sunt următoarele:
- infertilitate feminină;
- modificări patologice în trompele uterine;
- absența ambelor trompe uterine: absența
congenitală sau absența în urma intervenției chirurgicale (sarcină
ectopica, infecție acută a sistemului de reproducere); - operații anterioare.
FIV este indicat, dacă sarcina nu a survenit în termen de 10-18 luni de la intervenția chirurgicală pentru restabilirea permeabilității trompelor uterine. Femeilor cu vîrsta de peste 35 ani, astfel de operații
nu se mai recomandă, indicîndu-se îndată FIV.
Endometrioza: o indicație pentru fertilizarea in vitro este endometrioza, al cărei tratament nu a avut succes și afecțiunea continuă să împiedice survenirea unei sarcini naturale.
Infertilitatea din cauze necunoscute (idiopatică): în 5-10% dintre cazuri, cauzele infertilității
nu pot fi determinate prin analize și examinări. În acest caz, partenerilor de asemenea le este indicat FIV.
Sterilitatea imunologică: dacă sperma partenerului are o motilitate scăzută, iar inseminarea artificială a eșuat, se recomandă FIV.
Infertilitatea masculină: După o analiză a materialului seminal, medicul curant poate prescrie FIV sau ICSI (Intra Cytoplasmic Sperm Injection) – injectarea unui spermatozoid în citoplasma ovocitului, folosind un ac foarte subțire.Indicație pentru ICSI este oligospermia acută (mai puțin de 5 milioane de spermatozoizi per 1 ml). Dacă în materialul seminal lipsesc spermatozoizi maturi, dar există cel puțin celule germinale imature în spermatogeneză, acesta este un semn de infertilitate secretorie.
Dacă în materialul seminal nu există nici o singură celulă, referitoare la spermatogeneză, diagnosticul este probabil – azoospermie excretorie.
În acest caz, este nevoie de a face o puncție testiculară, pentru a determina cît de mari sunt șansele ca acestea să aibă un număr suficient de spermatozoizi pentru fertilizare. În ambele cazuri, singurul mijloc de tratament este ICSI.