Masajul curativ – o metodă eficientă de tratament al diferitor traume şi afecţiuni. Această metodă terapeutică este una din cele mai vechi modalităţi de tratament. Masajul curativ – exercită un efect direct asupra receptorilor amplasaţi pe suprafața corpului uman, precum și asupra structurilor mai profunde (mușchi, vase, organe interne). Tehnica selectată corect contribuie la amplificarea circulației sangvine și a drenajul limfatic din organele interne și țesuturi, stimulează eliberarea în sânge a substanțelor biologic active, care fortifică forţele protectoare ale organismului.
În funcție de boala depistată, stadiul de dezvoltare al acesteia și de un şir de alţi parametri se selectează frecvenţa şedinţelor de masaj curativ. Deseori, deja după prima şedinţă de masaj, pacienţii constatată o ameliorare a stării, ceea ce permite forțelor de protecţie naturale ale organismului să se implice în proces. Graţie efectelor sale complexe asupra organismului, masajul este recunoscut drept cea mai eficientă modalitate de terapie recuperativă, adică este inclus în programul de reabilitare a pacienţilor care au suportat traume, precum şi a celor cu boli cronice cu o evoluţie trenantă.
Persoanelor sănătoase este recomandat în calitate de profilaxie a bolilor, pentru a consolida sistemul imun al organismului, pentru îmbunătăţirea stării generale, pentru creşterea capacităţii de muncă. Tehnicele de masaj curativ, durata și numărul de proceduri sunt selectate individual de către medic pentru fiecare pacient. Ca și în alte proceduri terapeutice, la prescrierea masajului curativ se iau în considerare în mod obligatoriu indicațiile și contraindicațiile.
Masajul unor puncte (presopunctura): influenţa asupra punctelor biologic active – apăsarea pe punctele de acupunctură cu degetul (sau cu degetele). Se folosesc metode relaxogene și stimulatoare (excitante). Masajul se face pe întreaga suprafaţă a corpului şi pe partea piloasă a capului. Masajul chinezesc al tălpilor şi gambelor – această practică a venit la noi din Orient. Labele picioarelor, precum şi mâniile și urechile conțin proiecții ale tuturor organelor vitale. Prin stimularea zonei de proiecție se poate amplifica fluxul de sânge în organul respectiv, impunându-l să funcţioneze mai activ. Acest masaj este util pentru oricine, chiar și pentru persoanele complet sănătoase. Obţinând stimularea centrelor energetice, ajutăm organismul să stopeze evoluţia numeroaselor patologii şi, astfel, asigurăm profilaxia bolilor. Acest masaj este indicat în numeroase probleme de sănătate. Este eficient în cazuri de fatigabilitate, stres, pentru ameliorarea somnului, în depresie, în probleme ale sistemului locomotor, digestiv, etc.
În cadrul presopuncturii pot apărea dureri, care atestă o funcționare insuficientă a acelor organe, pentru care sunt responsabile zonele respective de pe talpă, precum și despre acumularea de toxine
Astfel, corpul atrage atenția noastră și cere ajutor. Şi noi putem să acordăm acest ajutor prin masajul tălpilor şi gambelor. Acţionând pe punctele active de pe tălpi, se amplifică fluxul de sânge şi de energie spre toate organele, ameliorând activitatea lor. Masajul este indicat pentru armonizarea stării psiho-energetice. Este recomandat persoanelor care acuză fatigabilitate cronică, lipsă de puteri, insomnii. Este eficient în edeme ale membrelor inferioare, metabolism încetinit. Efectul local se manifestă prin reducerea rigidităţii, creșterea flexibilităţii articulaţiilor.
Terapia Yumeiho – este o metodă a medicinii tradiţionale orientale. Denumirea ei completă se traduce: „echilibrul forţelor vitale umane prin îndreptarea oaselor bazinului” şi susţine, că atenuând hipertonusul muşchiului uman prin nivelarea articulaţiilor deplasate de la centrul axei, specialistul în masaj impune „forţele vitale” ale organismului (sângele, limfa, energetica, etc.) să se deplaseze liber în interiorul corpului uman şi să-şi realizeze funcţiile sale. Astfel, se produce autovindecarea omului. Dar, deoarece statistica afirmă, că la circa 98% din populaţie se relevă deplasarea oaselor bazinului din copilărie, un asemenea masaj este necesar fiecărui.
Scopul terapiei Yumeiho – restabilirea flexibilităţii și plasticităţii articulațiilor și musculaturii!
Tratamentul este recomandat în:
• Boli ale aparatului locomotor (osteocondroză, scolioză, artrită degenerativă, artroze metabolice distrofice, etc.)
• Tulburări: de metabolism (obezitate alimentară)
• Boli ale sistemului cardiovascular (distonie vegetativă-vasculară)
• Boli ale sistemului nervos (nevroze, sindrom asteno-vegetativ, radiculite cronice, etc.).
Unul din principiile de bază ale terapiei Yumeiho – regularitatea aplicării ei. Şedinţele sistematice ameliorează sănătatea şi fortifică rezistenţa fizică.