loading

Noi posibilități de examinare cardiologică ambulatorie, în conformitate cu recomandările internaționale, sunt acum disponibile în Chișinău.

Standardul de aur al diagnosticului pentru cardiopatia ischemică și alte patologii grave este ecocardiografia de stres. Pe un sistem cu ultrasunete de clasă premium.

Inima departamentului nostru

Clinica Terramed deschide o nouă pagină în istoria sa, oferind pacienților săi posibilitatea de a utiliza serviciile departamentului de cardiologie, care a fost deschis la mijlocul lunii octombrie. Departamentul nostru, dotat cu cele mai recente echipamente europene în conformitate cu standardele internaționale, vă va permite să primiți consultații de la cardiologi cu înaltă calificare, precum și să vă supuneți tuturor examinărilor cardiologice posibile în ambulatoriu într-un singur loc.

În primul rând, trebuie să menționăm dispozitivul unic utilizat pentru ecocardiografie în clinică – Philips EPIQ 7. Acesta aparține sistemelor cu ultrasunete premium și este cel mai puternic sistem utilizat vreodată în diagnosticarea cu ultrasunete. Acest lucru se aplică tuturor aspectelor de achiziție și procesare a imaginilor, aducând acest domeniu al diagnosticării la un nivel nou, mai avansat de dezvoltare.

Echipa cardiologilor clinicii TerraMed

Cu arhitectura EPIQ 7, tehnologia unică Philips Anatomical Intelligence Ultrasound (AIUS) transformă aparatul cu ultrasunete într-un sistem activ, adaptabil. Utilizând modelarea organelor specializate (cu tehnologia xMATRIX) și instrumente de analiză cantitativă, aceasta simplifică examinările, îmbunătățește reproductibilitatea și atinge un nou nivel de informativitate clinică.

Datorită specialistului nostru de nivel înalt în domeniul ecocardiografiei, medicul-cardiolog de cea mai înaltă categorie Marina Gorohova, capacitățile dispozitivului sunt utilizate la 100%, iar pacienții pot efectua ecocardiografii cu tehnologia Speckle Tracking, precum și reconstrucția 3D a ventriculului stâng al inimii, în plus față de screening-ul obișnuit. Aceste tehnologii fac posibilă evaluarea adevăratei contractilități a inimii, care nu poate fi evaluată doar prin modificările volumului acesteia în diferite perioade ale ciclului cardiac. Avantajul Speckle Tracking este că metoda este semi-automatizată, ceea ce sporește precizia studiului și îl face mai puțin dependent de ochiul uman.

Bicicleta ergometrică pentru ecocardiografia de stres

Funcția contractilă este evaluată prin gradul de deformare a diferitelor părți ale miocardului, luând în considerare structura complexă și mecanica mișcării acestuia. Marina Goroova este un pionier în aplicarea acestei metode în Moldova, având la activ mai mult de 4000 de astfel de studii. Un nivel complet nou de evaluare a modificărilor miocardice cu ajutorul acestei metode poate fi obținut la pacienții cu diabet zaharat, defecte cardiace asimptomatice, pacienții cu cancer care primesc chimiopreparate cardiotoxice, persoanele cu insuficiență cardiacă și fracție de ejecție normală, precum și diagnosticarea anumitor boli de acumulare miocardică. Trebuie remarcat faptul că modificările în pata ventriculului stâng apar deja la nivelul preclinic al patologiei în sine, atunci când ecocardiograma normală de screening a pacientului este în limite normale.

Acest lucru face posibilă prezicerea cursului bolii mult mai devreme, planificarea frecvenței și a metodelor de monitorizare ulterioară și, dacă este necesar, începerea tratamentului în timp util. Este imposibil să nu menționăm simplificarea diagnosticării formelor ușoare de miocardită (inflamație a mușchiului inimii), care, din păcate, este deosebit de relevantă în perioada covidă. Evaluarea stării atriului stâng cu ajutorul speckle-tracking permite prezicerea succesului restaurării ritmului sinusal la pacienții cu fibrilație atrială, precum și posibilitatea tratamentului ablativ al acesteia. Reconstrucția 3D este cea mai precisă metodă de estimare a fracției de ejecție a ventriculului stâng. Dorim să menționăm că departamentul efectuează, de asemenea, un test cu bule sau ecocardiografie de contrast.

Acest studiu absolut sigur, în care se injectează intravenos o soluție salină cu bule minuscule, permite să se pună o dată pentru totdeauna punctul pe i în cazul unor defecte septale suspectate prin Doppler color la o ecocardiogramă convențională, să se stabilească prezența șunturilor extracardiace, precum și să se îmbunătățească rezoluția imaginilor insuficient de clare fără contrast.

Departamentul dispune de monitoare Holter de ultimă generație, care permit înregistrarea ECG de la 24 de ore la 14 zile, cu posibilitatea scoaterii dispozitivului de către pacient în timpul dușului. O caracteristică distinctivă a acestor dispozitive este prezența unui buton pentru înregistrarea episoadelor de modificare a stării de bine a pacientului, cu posibilitatea înregistrării vocale, care va permite ulterior medicului să compare modificările ECG cu aceste mărci.

Acest lucru scutește pacientul de obligația de a ține un jurnal scris, în special în situațiile în care este dificil din punct de vedere tehnic să ia notițe din cauza angajamentelor profesionale. Tensiometrele sunt echipate cu manșete de diferite dimensiuni, făcând posibilă testarea chiar și a celor mai nestandardizați pacienți. Testul de efort nu și-a pierdut importanța. Avantajul acestui test în departamentul nostru este că este efectuat de un medic care a consultat pacientul și a decis asupra necesității sale.

Același lucru este valabil și pentru monitorizarea Holter. În acest caz, medicul poate selecta individual protocolul de cercetare necesar pentru a obține rezultatul așteptat la un anumit pacient, precum și să acorde atenție detaliilor importante care sunt clare numai pentru cardiologul curant. Testul este utilizat pentru diagnosticarea bolii cardiace ischemice, pentru evaluarea adecvării tratamentului la pacienții cu diagnostic deja confirmat și pentru evaluarea toleranței la efort. Aceasta din urmă face posibilă formularea unor recomandări adecvate pentru stilul de viață al pacientului, evitând scenarii inutil de interzise și avertizând în același timp persoana cu privire la ceea ce chiar nu ar trebui să facă.

terramed12-683x1024
Marina Gorohova, cardiolog de cea mai înaltă categorie, expert în ecocardiografie

Ce este un medic de succes din punctul dumneavoastră de vedere?

Cunosc mulți medici de succes. Ei sunt diferiți, ca toți oamenii de pe Pământ. Dar calitățile comune, cred eu, sunt profesionalismul, determinarea, o minte analitică, capacitatea de formare, un grad ridicat de responsabilitate, capacitatea de a lucra în echipă… Dar principalul lucru, până la urmă, este bunătatea. Bunătatea este talentul unui medic. Cineva care nu iubește oamenii, poate ajunge pe culmi mari în profesie, dar nu va deveni niciodată un adevărat DOCTOR.

Vin zilele fericite de așteptare a Anului Nou… Voi ce așteptați în aceste zile?

Anticiparea sărbătorilor de iarnă mă inspiră și îmi dă Speranță. De la sărbători aștept căldură și confort, bucuria de a-mi întâlni familia… Iar în anul care vine – stabilitate, prosperitate, sănătate și fericirea celor dragi, într-un cuvânt, ceea ce visează toți oamenii de pe Pământ. Visez, de asemenea, la pace, înțelegere și toleranță între oameni și țări. Contez pe noi victorii, noi realizări, noi cunoștințe și noi întâlniri. Îi felicit pe toți cu Anul Nou! Fericire și sănătate în noul an!

Testarea de efort pe bandă rulantă este standard în SUA și este mai ușor de tolerat la pacienții cu anumite limitări musculo-scheletice. Un test de efort la pacienții cu stenoză aortică asimptomatică joacă, de asemenea, un rol important în procesul de alegere a tacticii de tratament a acestora. Iar “cireașa de pe tort” a capacităților departamentului este ecocardiografia de stres – standardul de aur pentru diagnosticarea bolilor cardiace ischemice la nivel mondial.

Încărcarea la efort se efectuează cu ajutorul unui ergometru special de bicicletă în poziția semi-reculată a pacientului, deoarece sarcina fizică este considerată, pe bună dreptate, cea mai fiziologică metodă de efect constrictiv asupra mușchiului cardiac. Modificările contractilității locale în timpul exercițiului în cazul unei circulații sanguine insuficiente în vasele epicardice apar mult mai devreme decât modificările pe ECG, ceea ce permite stabilirea diagnosticului la pacienții cu suspiciune de CHD, la care testul ECG obișnuit a fost negativ sau neinformativ.

Sensibilitatea și specificitatea acestui test sunt mult mai mari decât cele ale testului pe bandă rulantă. Până în prezent, nimeni nu a efectuat acest studiu în Moldova, iar acesta este un pas foarte important spre gestionarea cât mai adecvată a pacienților cu CHD. Deosebit de important este faptul că va evita utilizarea abuzivă și prescrierea nejustificată a coronarografiei invazive, un test potențial periculos cu multe efecte secundare.

terramed2-600x900-1
Irina Cîvîrjic, șef de departament, cardiolog de primă categorie

Sunteți recunoscător pentru anul care a trecut și de ce?

Da, absolut. Anul acesta, am avut norocul de a efectua un stagiu de trei luni la un mare centru de cardiologie din Spania. Experiența dobândită acolo a fost cu siguranță utilă în organizarea activității în departamentul nostru de la Terramed.

Ce intenționați să realizați în noul an?

Departamentul nostru intenționează să efectueze pentru prima dată în Moldova procedura de ecocardiografie de stres, care este astăzi standardul de aur pentru diagnosticarea bolilor cardiace ischemice în întreaga lume. Sunt foarte bucuroasă că pacienții noștri vor avea în sfârșit acces la această procedură. Sper că anul viitor mă va aduce cu un pas mai aproape de susținerea tezei mele de doctorat.

Nu în ultimul rând, ecocardiografia de stres va evalua viabilitatea miocardului în cazurile complexe, atunci când se evaluează fezabilitatea revascularizării. Cu toate acestea, nimic din cele de mai sus nu contează atât de mult dacă pacientul nu simte în cele din urmă că primește ajutor în momentele în care are cea mai mare nevoie de el. Echipa noastră de cardiologi cu mentalitate progresistă, condusă de Irina Cîvîrjic, șeful departamentului nostru, se angajează să comunice cu pacienții de la egal la egal.

Este extrem de important pentru noi ca persoanele care vin la noi să primească nu numai răspunsuri competente la orice întrebări pe care le pot avea, ci și sprijin în orice etapă, fără judecată, fără intimidare și fără recomandări inutile nerezonabile. Credem cu sinceritate că pacienții trebuie să fie informați corect și complet cu privire la problemele lor, precum și la posibilitățile de depășire a acestora, la avantaje, riscuri și dezavantaje, pentru a putea lua cea mai potrivită decizie pentru ei înșiși, împreună cu medicul lor.

Numai prin împărțirea responsabilității, respectând în același timp valorile individuale ale pacientului, se pot obține rezultatele corecte. Ușile și inimile noastre sunt întotdeauna deschise pentru pacienți, precum și pentru colegii noștri valoroși din alte departamente sau instituții. Calea de urmat este munca în echipă, unde pacientul, problema sa și găsirea celei mai bune modalități de a o rezolva sunt pe primul loc. Mediul creat pentru a lucra în Departamentul de Cardiologie de la Clinica Terramed nu este doar un prim pas, ci un salt în direcția cea bună. Am ales această cale și credem că vom fi capabili să depășim dificultățile și să realizăm ceea ce am planificat.

terramed4-600x900-1
Ana Plugaru

De ce ați devenit medic?

M-am născut într-o familie de medici. Astfel de copii fie urăsc medicina și tot ce are legătură cu ea, fie nu își pot imagina viața fără ea. Eu făceam parte din ultima categorie. Cu toate acestea, realizarea motivului pentru care am ales medicina a venit mult mai târziu, și anume după ce am fost eu însumi în pielea unui pacient. Trebuie să spun că a fi pacient este de o sută de ori mai rău și mai dificil decât a fi medic. Atunci mi-am dat seama că vreau să le ofer oamenilor posibilitatea de a primi îngrijiri medicale de calitate în toate sensurile, pe care eu nu le-am putut obține la vremea mea și pentru care a trebuit să plec în străinătate. Vreau să fac tot ce îmi stă în putință pentru a face acest lucru.

Ce așteptați cu nerăbdare în noul an?

Aștept cu nerăbdare o muncă în echipă de calitate în noul departament… ei bine, și aș dori să revin la un regim regulat de călătorii și să recuperez ceva din muncă. O săptămână petrecută recent în Austria la un seminar de cardiologie mi-a reamintit cât de bine este să nu stai pe loc și, de asemenea, să nu stai pe loc în ceea ce privește autodepășirea.

DEPARTAMENTUL DE CARDIOLOGIE

Departamentul de Cardiologie dispune de singurul aparat de ecocardiografie unic în Moldova – Philips EPIQ 7.

Acesta este dotat cu cele mai noi echipamente europene în conformitate cu standardele internaționale.

Consultații ale cardiologilor de înaltă calificare.

Examinări cardiologice ambulatorii într-un singur loc.

Write a Reply or Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *