loading

Hepatita cronică В

Hepatita cronică В – este o boală inflamatoare a ficatului, provocată de virusul hepatitei B. De regulă, hepatita cronică se dezvoltă în urma celei acute: în 10% cazuri forma acută a hepatitei B trece în formă cronică cu un caracter ciclic de evoluţie. În ciuda lipsei frecvente a
simptomelor, purtătorul virusului de hepatita B este capabil să răspîndească virusul, ne mai vorbind de faptul că este posibilă progresarea bolii cu dezvoltarea treptată a cirozei şi insuficienţei hepatice.

Simptomele hepatitei cronice В

Hepatita cronică В se poate dezvolta ca  urmare a formei acute, aşa şi de la sine. În ultimul caz ea se manifestă prin istovire, slăbiciune periodică nemotivată, oboseală generală. Din cînd în cînd, la pacient pot apărea perioade de acutizare – apariţia icterului, sau în genere
unele persoane infectate nu prezintă nici un fel de simptome.

După diferite statistici, hepatita cronică B trece în ciroză hepatică aproximativ în 5-10 sau 10-30 cazuri din 100 –  aproximativ peste 10-20 ani. Acest fapt se întîmplă mult mai des, dacă pacientul face abuz de alcool. Sunt cunoscute cazuri de trecere a hepatitei B în fază de afecţiune oncologică, din acest motiv nu trebuie să tergiversaţi cu diagnosticul în cazul apariţiei simptomelor. Cînd simptome evidente nu sunt, medicii recomandă uneori în scop profilactic de efectuat analizele la hepatită, de exemplu dacă pacientului i s-a indicat să
facă gastroscopia sau dacă el s-a adresat după un ajutor medical de alt gen.

Particularităţile tratamentului hepatitei cronice la clinica «TerraMed»

Hepatita cronică В decurge ciclic – fazele de reproducere alternează cu fazele de remisiune. Tratamentul bolii va fi eficient doar în perioada de reproducere sau de replicare a virusului. Pentru a determina, în ce fază se află virusul, se face analiza serologică a sîngelui. Analizele sîngelui vor arăta dacă sunt dereglări în funcţiile hepatice şi cît de pronunţate sunt ele. În caz de necesitate, pacientului i se indică biopsia puncţională a ficatului.

Pentru tratament se folosesc preparate antivirale, de exemplu alfa-interferon, lamivudină şi etc.

Unul din cele mai eficiente remedii este considerat alfa-interferonul, care nu doar inhibă reproducerea virusului, dar şi sporeşte forţele de protecţie ale organismului şi de asemenea împiedică dezvoltarea cancerului hepatic.

Întrucît unele preparate antivirale posedă efecte adverse, tratamentul hepatitei cronice B, precum şi tratamentul bolii hipertonice şi

altor afecţiuni grave, trebuie să fie desfăşurat sub controlul specialistului, care va detecta şi va preveni în faze incipiente complicaţiile posibile.

La clinica «TerraMed» pacienţilor cu diagnosticul de hepatită cronică B li se indică de asemenea  o dietă specială şi terapie de întreţinere, iar tratamentul durează uneori mai mult de un an şi la respectarea tuturor recomandărilor tratamentul se dovedeşte a fi eficient. Unii bolnavi în genere nu au nevoie de tratament antiviral: decizia dată poate fi luată de un medic experimentat, orientîndu-se după indicii analizelor de sînge. Însă şi aici nu trebuie să ne „relaxăm”: este important de ţinut boala sub control, prezentându-ne periodic la medic.

Perspectivele tratamentului

Experienţa de mai mulţi ani a specialiştilor noştri, arată că este destul de real să ne tratăm de hepatita cronică B. Pentru aceasta trebuie să ne conformăm strict recomandărilor medicale, să respectăm dieta şi măsurile profilactice. În plus, în calitate de profilaxie noi recomandăm să vă gîndiţi la vaccinarea împotriva hepatitei B, care cu o probabilitate de 98% contribuie la producerea imunităţii pe viaţă contra acestei boli.