loading

Endocrinologie

Endocrinologia – ştiinţa care studiază dezvoltarea, structura şi funcţiile glandelor de secreţie internă cît şi biosinteza, mecanismul de acţiune şi de schimb al hormonilor din organism, secreţia de hormoni la normă şi la disfuncţia glandelor endocrine, şi, ca rezultat, apariţia bolilor endocrine.

Endocrinologia este strîns asociată cu neurologia, sexopatologia, farmacologia şi alte domenii. În prezent, este o ramură dezvoltată a medicinii, datorită cărui fapt sporeşte calitatea vieţii multor pacienţi.

Clinica «TerraMed» oferă cea mai avansată examinare şi cel mai efectiv tratament al bolilor endocrinologice. Clinica noastră vă garantează o abordare individuală. Medicii endocrinologi de înaltă calificare vă pot oferi programe complexe de tratament, ţinînd cont de toate particularităţile bolii. Programele complexe de tratament elaborate de medicii noştri includ nu doar proceduri curative dar şi diete speciale, cît şi un ghid expres de autocontrol.

Doctorul clinicii noastre, endocrinologul Rivilis Inna vă poate oferi consultaţii în următoarele domenii:

Dacă este necesar, puteţi obţine billet de trimitere la tratament chirurgical şi la investigaţii speciale de diagnosticare.

Diabetul zahărat este o stare caracterizată prin creşterea nivelului de zahăr în sînge şi atestă o grupă întreagă de maladii.

Clasificarea curentă a diabetului zahărat adoptată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), indică asupra mai multor varităţi:
Numărul de diabetici în ziua de azi se apropie de 200 milioane. Conform prognozelor, la asemenea rată de incidenţă a maladiei, în anul 2010 această cifră în lume va atinge 221 de milioane, iar pînă în 2025 – peste 300 de milioane de persoane.

Diabetul zahărat sporeşte rata mortalităţii de 2-3 ori, riscul de boală ischemică şi infarctului miocardic – de 2 ori, afecţiunilor renale – de 17 ori, al gangrenei membrelor inferioare – de 20 de ori, hipertensiunii arteriale – mai mult de 3 ori. Diabetul zahărat se află printre primele cauze de orbire.

Din păcate, în momentul de diagnosticare la peste 50 la sută din pacienţii afectaţi de diabet zahărat primar se constată complicaţii severe cardiovasculare. Potrivit unor studii epidemiologice, în cazurile noi de diabet zahărat de tip 2 (cele mai răspîndite – 90% din totalul de diabetici), la pacienţi sunt atestate:

Acest lucru se explică prin depistări tardive ale diabetului zahărat, pe motiv de imagine clinică «ştearsă» la debutul bolii.

Simptome:

Standardele normative ale zahărului în sînge

La o persoană sănătoasă nivelul de zahăr în sînge în timpul zilei variază în următoarele limite: pe stomac gol – 3,3 -5,5 mmol / l, şi după masă, de regulă, nu depăşeşte 7,8 mmol / l.

Cînd este stabilit diagnosticul de diabet zahărat?

Diagnosticul de diabet zahărat poate fi stabilit în cazul în care la persoană sunt identificate cel puţin două majorări ale zahărului în sînge: stomacul gol – mai mult de 6,1 mmol / l sau nivel «accidental», adică testare la orice oră de zi – mai mult de 11,1 mmol / l.

Grupurile de risc (pentru diabet zahărat de tip 2):

Afectarea glandei tiroidiene este una din cele mai frecvente boli răspîndite ale omului. Potrivit OMS, numai în ultimii 5 ani incidenţa bolii în ţările economic dezvoltate constituie 51,8% în rîndul femeilor şi 16,7% – în rîndul bărbaţilor.

Motive pentru care sunt atît de dese bolile tiroidiene există multe. J. B. Durrant-Peatfield (1996) invocă următoarele:
Glanda tiroidă este situată pe supafaţa anterioară a gîtului, nemijlocit sub cartilajul tiroidian al laringelui. Greutatea ei la un adult constituie 30-40 grame. În pofida dimensiunii mici a glandei, hormonii produşi de ea exercită active funcii metabolice la nivel de celule, cît şi la nivel de procese organice, în ansamblu.

Hormonii tiroidieni sunt necesari pentru:

Boli autoimune

Termenul «boală autoimună» înseamnă «atacator» asupra sinelui. Pe motive neclare, organismul încetează să mai distingă celulele normale proprii de cele străine şi începe să producă anticorpi, ce-şi atacă propriile celule. Asemenea maladii sunt tiroidita autoimună şi guşa difuză toxică.

Guşa difuză toxică (boala Basedow-Graves).

La această maladie se produc anticorpi care stimulează funcţia necontrolată a celulelor glandei tiroidiene, forţîndu-le să producă hormoni tiroidieni în cantităţi susţinute. În consecinţă, se dezvoltă tireotoxicoza. De regulă, această maladie afectează femeile de 15-20 ori mai frecvent decît bărbaţii.

Simptome:

Metodele de tratare a pacienţilor se aleg individual de către medic, în fiecare caz aparte.

Tiroidita autoimună

Boala este cauzată de autoagresia propriilor limfociţi şi anticorpi produşi de aceştia, care, spre deosebire de guşă difuză toxică nu stimulează, ci distrug celulele glandei tiroidiene. Acest lucru conduce treptat la dezvoltarea hipotiroidismului (scăderea funcţiei glandei tiroidiene).

Simptome:

La femei sunt adesea dereglare funcţiile menstruale, uneori unica manifestare a hipotiroidismului fiind infertilitatea. Cu toate caracteristicile clinice, totuşi stabilirea diagnosticului aceastor stări este dificilă şi inoportună.

Tratamentul constă în prescrierea unei terapii suplinitoare cu hormoni tiroidieni. Fixarea dozajului medicului, cu supravegherea nivelulului de hormon (TTH).

Ganglionii glandei tiroide

Cînd vorbim despre ganglionii glandei tiroidiene, ne referim, de regulă, la un segment ce diferă după densitatea de ţesutul înconjurător, de caracterul suprafeţei. În present, ei sunt depistaţi deseori accidental în cadrul ultrasonografiei profilactice. La screaningul oamenilor sănătoşi, folosind palparea glandei tiroidiene, sunt depistaţi ganglioni la 3-5% din cei examinaţi, şi la USG – de 4-5 ori mai des.

În jur de 80% din nodulii identificaţi sunt compuşi din celule normale (tireocite). Cca 15% din ei sunt tumori benigne, care cresc lent, extinzînd ţesuturile aferente. Astfel de noduli pot provoca neplăceri în cazul în care ajung la dimensiuni mari sau la intensificarea activitatăţii funcţionale, fapt care poate cauza tireotoxicoza.

Aproximativ 5% din noduli constituie o tumoare malignă, dar mai bine de 95% din pacienţii cu cancer tiroidian pot fi vindecaţi complet, dacă se adresează la timp medicului.

Pentru a rezolva problema naturii nodulului – benignă sau malignă – este folosit aşa-numitul standard «de aur» în diagnosticare – biopsia aspirativă (BA). Această metodă este obligatorie pentru toţi pacienţii cu noduli mai mari de 1 cm. La nodulii de natură malignă este prescris tratamentul operativ. În cazul în care nodulul e benign este recomandabilă o examinare ultrasonografică anuală a glandei tiroidiene şi determinarea nivelului de hormoni tiroidieni.

Obezitatea este:

Kilogramele în plus cresc semnificativ riscul bolilor grave, cum ar fi hipertensiunea arterială, diabetul zaharat de tip 2, boala ischemică.

Formula de greutate corporală

Indicele masei corporale (IMC) = Greutatea (kg) / (inaltimea (m)) 2 (kg / m 2)

Medicul endocrinolog de la «TerraMed» poate identifica cauzele maladiei şi să vă înlăture senzatiile de disconfort!

Specialiștii noștrii

Care sunt programul clinicii?

Clinica este deschisă de la 8:00 la 19:00. Sâmbătă 9:00 – 14:00. Închis – duminică

Cum se ajunge la Clinică cu transportul?

Pe strada Trandafirilor se poate ajunge cu troleibuzul nr. 4 sau microbuzul nr. 112.184. la st. La Kuza Vodă se poate ajunge cu autobuzul nr. 5 sau cu microbuzele nr. 113,189, 166, 163, 119

Costul unei consultații cu un specialist?

Costul consultației este de la 400 la 600 de lei, în funcție de specialistul ales

Cum să faci o programare la medic?

Vă puteți înscrie prin telefon formând biroul de înregistrare la 022-202-373. Pentru a face o programare pentru diagnosticarea radiațiilor (CT-MRI), sunați la 022-780-130.