loading

Endoprotezarea/artroplastia articulației umărului

Artroplastia umărului este o modalitate eficientă și de multe ori unică de restabilire a funcției pierdute a membrului. Există două tipuri de construcție a  protezelor – endoproteza capului humeral și endoproteza totală, adică înlocuirea tuturor părților articulare.

Artroplastia  este justificată în tratamentul următoarelor boli:
Artroplastia umărului – este o intervenție chirurgicală foarte exactă, scopul operației fiind atenuarea durerii și redarea mobilității articulațiilor Dvs., ce v-ar permite revenirea la o viață normală.

Dezvoltarea progresului tehnic a contribuit la apariția materialelor, care pot înlocui articulația uzată cu una artificială. La fel ca și o articulație humerală normală,  cea artificială constă, în cazul artroplastiei totale: dintr-un cap sau bilă și o cavitate concavă, în care se rotește capul, permițînd efectuarea tuturor mișcărilor posibile normale; însă poate fi înlocuit doar capul humeral,dacă acesta este grav fracturat, iar cavitatea glenoidă a scapulei este normală. Pentru fiecare caz în parte, este selectată proteza  corespunzătoare.

În timpul consultării, medicul va stabili indicațiile și contraindicațiile pentru artroplastia articulației, va efectua investigațiile necesare și va selecta proteza corespunzătoare. Se va efectua un examen radiologic, ce va  determina   gradul de deteriorare al articulației,  va permite efectuarea  măsurătorilor necesare. Veți fi numaidecît  avertizat privitor la riscurile posibile și complicațiile operației.

Printre complicații ale intervenției chirurgicale se numără următoarele:
Înainte de operație, pacientul este supus unui examen clinic complet:

Internarea se face cu 1 – 2 zile înainte de operație.

În cazuri standard, implantarea unei articulații artificiale durează 2-3 ore. În timpul operației, se iau măsuri pentru prevenirea complicațiilor infecțioase; dacă este necesar, restabilirea pierderilor de sînge, drenarea rănilor pentru a preveni acumularea de sînge.

În perioada postoperatorie, se administrează în continuare antibiotice, medicamente
analgezice, tratament simptomatic.  Se efectuează  fixarea membrul superior cu un bandaj-eșarfă (eșarfa lui Petit).

Reabilitarea în spital

Chiar din prima zi postoperatorie, bolnavilor li se permite să se mişte în pat. Din a doua zi,
pot începe executarea exercițiilor statice pentru mușchii membrului.  În timpul primei săptămîni după intervenția chirurgicală, pacienții pot efectua mișcări pasive ale articulației umărului, adică cu ajutorul  mîinii sănătoase. Din a doua săptămînă, pot efectua mișcări active cu sprijinul suplimentar al mîinii sănătoase, iar din a treia săptămînă, pacientul efectueazădeja mișcări active cu ridicarea de greutăți.Suturile sunt înlăturate după 10 zile.

Bolnavul este externat în a 10-12 zi după intervenție. Trebuie de continuat măsurile de
reabilitare, respectînd cu strictețe recomandările chirurgului care a operat. Dacă este cazul, e posibilă spitalizarea la un centru de reabilitare, pentru recuperare sub îndrumarea unor specialiști reabilitologi.

În primele 3 săptămîni după operație, este recomandată purtarea unui bandaj- fașă sau al unei orteze de umăr. Restricțiile, în ceea ce privește activitatea  fizică a membrului operat, trebuie respectate timp de 4-6săptămîni de la intervenția chirurgicală.