loading

Hernie hiatală

Afecţiunea esofagului, ce duce la pătrunderea organelor din cavitatea abdominală în torace, se numeşte hernia hiatusului esofagian. Ea poate fi înnăscută sau dobîndită.

Cum se dezvoltă hernia dobîndită?

Diafragma – este un ligament muscular, prin care spaţiul organismului uman se divizează în cavitatea toracică şi abdominală. Diafragma este de formă încovoiată cu cupola în sus, în ea sunt orificii fiziologice pentru vene, artere şi esofag. Dezvoltarea herniei dobîndite constă în întinderea treptată a inelului muscular al diafragmei din jurul esofagului. Tensiunea în cavitatea abdominală şi toracică are diferiţi indici. Când plămînii se mişcă în procesul respiraţiei, ei creează tensiune joasă în cavitatea toracică şi tensiunea înaltă din cavitatea abdominală împinge în sus stomacul şi intestinele.

De la început o asemenea deplasare a organelor în cavitatea toracică poartă un caracter temporar şi apare în cazul mîncării abundente, vomei, tusei puternice. Atunci în cavitatea abdominală se măreşte tensiunea. Ea impune organele să se ridice, dar în scurt timp ele revin la locul lor. Însă, cu timpul, o astfel de deplasare devine din ce în ce mai îndelungată şi apare tot mai des, forţînd pacientul să se adreseze la medic.

Cauzele herniei:

Tipurile de hernii

Hernia axială prin alunecare. Denumirea ei a apărut din cauza particularităţilor procesului de deplasare a organelor: la început se deplasează segmentul inferior al esofagului, apoi stomacul, după care şi  intestinele. Adesea aceste organe se deplasează fără obstacole între cavităţi. Faptul dat se observă în caz de vomă, tuse puternică, precum şi la schimbarea poziţiei corpului. Acest tip de hernie poate să nu deranjeze pacientul timp îndelungat şi persoana nici nu bănuieşte că are nevoie de consultaţia gastroenterologului şi de
gastroscopie. Dacă complementar herniei se dereglează capacitatea sfincterului
esofagian inferior de a fi în tonus, atunci se dezvoltă refluxul gastro-esofagian. În aşa caz pacientul suferă de arsuri, eructare însoţită de gust acră, dureri în regiunea abdominală.

Hernia paraesofagiană. În cazul ei în cavitatea toracică se deplasează doar partea superioară a stomacului. Însuşi esofagul rămîne pe loc, deoarece se ţine strîns de joncţiunea gastro-esofagiană. După luarea mesei hernia provoacă balonarea abdominală şi senzaţia de corp străin. Disconfortul şi senzaţiile de durere apar la pacient atunci cînd stă
culcat pe spate. Deseori durerea se simte în mână, umăr şi omoplat, făcând să ne gândim la stenocardie. Bolnavul poate crede că are nevoie de consultaţia unui cardiolog.

Hernia mixtă îmbină simptomele celor două tipuri de hernii.

Diagnosticul herniei hiatusului esofagian la clinica «TerraMed»

Pentru diagnosticul bolii este necesar de efectuat o gastroscopie, îndeosebi esofago-gastro-duodenoscopie, precum şi de făcut o radiografie prin aplicarea substanţei de contrast.

Tratamentul herniei hiatusului esofagian la clinica «TerraMed»

La alegerea căilor de tratament, de multe ori, este necesară consultaţia chirurgului, întrucît vindecarea acestei boli poate fi făcută atît prin terapie medicamentoasă, cît şi prin operaţie chirurgicală. Totul depinde de dimensiunile herniei, de reversibilitatea ei, complicaţiile
existente şi altele. Diverse patologii asociate herniei – hemoragia, blocarea, refluxul, deformarea cicatricilor, ulcerul peptic – necesită măsuri suplimentare de tratament.

În afară de medicamente, gastroenterologul va da recomandări privind respectarea unei diete cu alimentaţie fracţionată, vă va instrui în privinţa profilaxiei constipaţiilor, va indica un complex de exerciţii terapeutice pentru întărirea diafragmei.