loading

Sindromul ovarelor polichistice (SOP)

Sindromul ovarelor polichistice (SOP) este o patologie foarte răspîndită și la 94% din femei este însoţită de infertiliate. Sindromul ovarelor polichistice este unul din cele mai frecvente dezechilibre hormonale, afectînd între 5 și 10 % din femeile de vîrsta reproductivă și se dezvoltă în perioada primului ciclu menstrual sau imediat după acesta.

Necătând că istoricul acestei boli este studiat foarte profund pe parcursul a mai multor decenii, etiologia, patogenia și tratamentul sindromului nu sunt pe deplin înțelese.

În literatura de specialitate națională sindromul ovarelor polichistice de obicei se divizează în sindromul ovarului polichistic primar, care apare din perioada pubertară – ca o formă independentă determinată și sindromul ovarului polichistic secundar, care se dezvoltă în urma diverselor endocrinopatii, precum sindromul neuroendocrino-metabolic, sindromul adrenogenital, hiperprolactinemia, boala și sindromul Ițenko-Chushing ș.a.

Diagnoza sindromului ovarelor polichistice este posibilă de stabilit nu numai prin prezența triadei de semne și simptome (hirsutism, tulburările ciclului menstrual, sterilitate), dar și prin prezența a cel puțin două simptome, ce caracterizează sindromul ovarelor polichistice. Totodată, o mare importanță se acordă modificării structurii ovarelor, depistată în timpul USG. Este posibilă combinarea disfuncției menstruale cu semne ecografice pentru ovare polichistice  sau hiperandrogenia cu semne ecografice a simptomelor pe fundalul ciclurilor
menstruale regulate, dar anovulatoare din cauza nematurității foliculilor.

Există două tipuri de sindrom a ovarelor polichistice. Primul tip se găsește la femeile cu greutatea normală a corpului și nivelul fiziologic de insulină în sînge. Acest sindrom are o evoluţie mai complicată și foarte greu se supune metodelor terapeutice atît conservative, cît și a celor operatorii. Al doilea sindrom este caracteristic femeilor cu greutatea corpului excesivă, cu nivelul ridicat de insulină în ser. Acest sindrom are un istoric mai puțin greu și mai bine se supune metodelor de corecție conservativă.

Tratamentul bolnavilor cu sindromul ovarelor polichistice

Eficacitatea tratamentului operator a sindromului ovarelor polichistice este mai sporită în comparație cu alte metode și duce la restabilirea ciclului menstrual la 95% și înlătură infertilitatea la 87 % din femei.