loading

Endoprotezarea/artroplastia articulației șoldului

Artroplastia șoldului este o modalitate eficientă și de multe ori unică de restabilire a funcției pierdute a membrului. Folosirea endoprotezelor totale, adică înlocuirea tuturor părților articulare, este justificată în tratamentul următoarelor boli:

Artroplastia șoldului- este o intervenție chirurgicală majoră,  foarte exactă, scopul operației fiind atenuarea durerii și redarea mobilității articulațiilor Dvs., ce v-ar permite revenirea
la o viață normală.

Dezvoltarea progresului tehnic a contribuit la apariția materialelor, care pot înlocui
articulația uzată cu una artificială. La fel ca și o articulație normală de șold,  cea artificială constă dintr-un cap sau bilăși o cavitate concavă, în care se rotește capul, permițînd
efectuarea tuturor mișcărilor posibile normale. Pentru fiecare caz în parte, este selectată proteza  corespunzătoare.

Consultarea

În timpul consultării, medicul va stabili indicațiile și contraindicațiile pentru artroplastia șoldului, va efectua investigațiile necesare și va selecta proteza corespunzătoare.Se va efectua un examen radiologic ce va  determina  gradul de deteriorare al articulației,  va permite efectuarea  măsurătorilor necesare. Veți fi numaidecît  avertizat privitor la riscurile posibile și complicațiile operației. Printre complicațiile  intervenției chirurgicale se numără următoarele:
Înainte de operație

Înainte de operație, pacientul este supus unui examen clinic complet:

Operația

În cazuri standard, implantarea unei articulații artificiale durează 2-3 ore. În timpul operației,se iau măsuri pentru prevenirea complicațiilor infecțioase; dacă este necesar, restabilirea pierderilor de sînge,drenarea rănilor pentru a preveni acumularea de sînge.

După operație

În perioada postoperatorie, se administrează în continuare antibiotice, medicamente analgezice, tratament simptomatic.Între picioare este așezată o rolă, care  fixează membrul operat în poziție corectă.

Reabilitarea în spital

Chiar din prima zi postoperatorie bolnavilor li se permite să se mişte în pat. Începînd cu a doua zi, pot să se așeze în pat, pot începe executarea exercițiilor statice pentru mușchii membrului operat, efectuarea exercițiilor de respirație. Mersul cu sprijin dozat pe membrul
operat și deplasarea cu ajutorul unui dispozitiv suplimentar (cîrje, cadru) sunt posibile deja din ziua a treia. Suturile sunt înlăturate după 10-12 zile.

Bolnavul este externat în a 10-12 zi după intervenție. Trebuie de continuat măsurile de reabilitare,respectînd cu strictețe recomandările chirurgului care a operat.Dacă este cazul, e posibilă spitalizarea la un centru de reabilitare, pentru recuperare sub îndrumarea unor specialiști reabilitologi.Restricțiile, în ceea ce privește activitatea  fizicăa piciorului operat, trebuie respectate timp de 6-8 săptămîni de la operație, în această perioadăeste recomandabilă utilizarea unui suport suplimentar.

Avantajele efectuării operației la clinica «Terramed»