loading

Obezitatea. Tratamentul obezităţii

Dereglarea metabolismului grăsimilor (obezitatea). Tratamentul obezităţii.

Obezitatea – depunere patologică de  grăsimi în corp (în celuloza subcutanată, glandele sebacee, mezenter, în jurul rinichilor, la suprafaţa inimii, pe peretele abdominal, gît şi etc. ).

Obezitatea – boală cronică multifactorială, caracterizată prin acumularea excesivă de ţesut adipos în organism la bărbaţi nu mai puţin de 20%, la femei – 25% din greutatea ideală a corpului.

Obezitatea este o dereglare răspândită a metabolismului şi o problemă socială gravă în ţările economic dezvoltate. Organizaţia Mondială a Sănătăţii examinează obezitatea, ca pe o epidemie, care a molipsit milioane de oameni şi presupune, că spre anul 2025 numărul bolnavilor de obezitate în lume va constitui 300 mln. oameni. Se observă ponderea obezităţii printre copii. Importanţa socială a problemei obezităţii este determinată de pericolul invalidizării pacienţilor de vîrstă tânără şi de reducerea longevităţii generale a vieţii în legătură cu dezvoltarea frecventă a bolilor secundare grave. La ele se referă: diabetul zaharat de gradul 2, hipertensiunea arterială, dislipedimia, ateroscleroza, sindromul de apnee nocturnă, podagra, disfuncţia reproductivă şi sterilitatea, colelitiaza,  dilatarea varicoasă a venelor membrelor inferioare, hemoroizii, unele boli oncologice la bărbaţi şi femei. Cu toate acestea, scăderea greutăţii corpului este legată de reducerea riscului de dezvoltare a bolii ischemice a inimii, infarcturilor cerebrale, care deseori duc la un deznodămînt letal.

Simptomele obezităţii

Plîngerile bolnavilor de obezitate sunt diverse şi depind de durata şi severitatea afecţiunilor secundare. Acestea sunt slăbiciunea, istovirea sporită, reducerea capacităţii de lucru, dureri de cap, dereglarea somnului, dispnee în caz de efort fizic, bătăi de cord, dureri în regiunea inimii, edemele membrelor inferioare, dureri în articulaţii, coloana vertebrală, arsură, greaţă, amăreală în gură, dureri în regiunea hipocondrului drept, constipaţii, la femei – dereglarea ciclului menstrual, la bărbaţi – reducerea potenţei.

Cauzele obezităţii:

Diagnosticul obezităţii

Diagnosticul obezităţii se efectuează în comun cu medicul-endocrinolog şi dietolog. Medicul – dietolog  stabileşte, în ce măsură greutatea voastră depăşeşte norma. În acest scop după o metodă specială se determină Indicele de Masă Corporală (IMC). În cazul indicelui mai mare de 25 merge vorba de obezitate.

Pentru a calcula Indicele vostru de Masă Corporală, se aplică următoarea formulă: Greutatea(kg)/Înălţimea (m)2

Tratamentul obezităţii în clinica«TerraMed» se desfăşoară cu ajutorul următoarelor metode:

Avantajele tratării obezităţii în cadrul clinicii «TerraMed»