loading

Deficitul androgenic (deficitul de testosteron)

Metodele moderne de tratament permit restabilirea integrală a nivelului normal de testosteron. 

Testosteronul– cel mai important hormon sexual masculin, ce are influenţă asupra multor funcţii ale bărbatului. Testosteronul se produce în testicule. Deficitul de testosteron poate fi la orice vîrstă. 

Producerea insuficientă de testosteron în îmbinare cu simptomele corespunzătoare se numeşte hipogonadism.

La copii şi adolescenţi deficitul de testosteron de obicei este de etiologie înnăscută (genetică). El se detectează, dacă maturizarea sexuală se reţine sau nu survine defel.

La tinerii maturi producerea insuficientă de testosteron, ce se dezvoltă după încheierea maturizării sexuale, de regulă poartă un caracter dobîndit (trauma sau inflamaţia testiculelor, varicocel, infecţie suportată în copilărie (oreion), afecţiunile glandelor endocrine şi alte boli).

Deficitul pronunţat de testosteron duce la sterilitate.

La bărbaţii după 40 ani deficitul de testosteron în majoritatea cazurilor este o urmare a dereglării de vîrstă a funcţiei testiculare şi/sau a controlului central. Procesul şi consecinţele deficitului de testosteron se dezvoltă treptat.

Simptomele deficitului de testosteron

Adesea se întmplă, că în prim plan în cazul deficitului de testosteron ies problemele sexuale, iar restul simptomelor de deficit deranjează mai puţin bărbatul. 

Pentru identificarea deficitului de testosteron mai jos este prezentat un tabel special, care fiind completat, o să vă permită să aflaţi dacă este sau nu un deficit de testosteron.

Grila de evaluare a scăderii nivelului androgenilor (după Morley)

Deficitul de testosteron este posibil în cazul răspunsului pozitiv la întrebările 1, 7 sau oricare alte trei întrebări. Pentru precizarea diagnosticului la clinica «TerraMed»o să vă facem o investigaţie în scopul determinării nivelului de testosteron (dacă va fi necesar şi nivelul altor hormoni). În cazul prezenţei deficitului de testosteron medicul androlog va identifica cauza, după care va fi posibilă desfăşurarea unei terapii eficiente. 

La primele simptome ale deficitului de testosteron este necesar să vă adresaţi imediat după o consultaţie la medici cu experienţă –  la androlog sau endocrinolog pentru investigaţie şi tratament. Tergiversarea adresării la timp după ajutor poate duce la schimbări ireversibile (probleme sexuale, sterilitate).