loading

Hepatita acută С

Hepatita C – este o boală infecţioasă periculoasă a ficatului, provocată de virusul hepatitei C, care pătrunde în organismul uman de cele mai multe ori prin sînge. După statistică, peste 2% din toată populaţia planetei este infectată de virusul hepatitei C, iar în unele
regiuni acest indice atinge 5-10%.

În 7-8 cazuri din 10 forma acută a bolii trece în formă cronică, care prezintă cel mai mare
pericol pentru om, deoarece poate aduce la dezvoltarea cirozei hepatice sau cancerului.

Adresarea la timp la specialişti, consultaţia efectuată de medicul-endocrinolog, hepatolog şi gastroenterolog, precum şi ajutorul acordat la timp de către medici în 60-80% cazuri contribuie la vindecarea completă.

Simptomele hepatitei acute С

Apariţia simptomelor de bază ale afecţiunii se fixează în urma perioadei de incubaţie – aproximativ peste 6-12 săptămîni după infectare. Doar în 20 cazuri din 100 se remarcă simptome clinice evidente, la care se pot afilia şi disconfortul, şi durerile în regiunea inimii: prin aceasta se explică şi faptul că diagnosticul de „hepatită acută C” se pune destul de rar, ceea ce nu anulează răspîndirea pe larg a acestei boli. Nu întâmplător această formă de hepatită este numită „ucigaşul blînd”: şi asta explică totul.

Diagnosticul hepatitei acute С la clinica «TerraMed»

Pentru a determina prezenţa hepatitei acute C, în clinica noastră se face analiza sîngelui la anticorpii virusului, analiza biochimică extinsă a sîngelui, la fel se efectuează şi USG-ul cavităţii abdominale şi încă alte investigaţii. Aplicarea metodei reacţiei de polimerizare în lanţ (PCR) ne permite să primim o informaţie ce ţine de viteza reproducerii şi activităţii virusului, iar analizele suplimentare la prezenţa anticorpilor de clasa IgM ne ajută să
distingem hepatita acută C de stadiul de purtare. Primind rezultatele tuturor analizelor, specialiştii noştri apreciază starea ficatului, gradul lui de afectare şi în baza concluziilor indică schema de tratament.

Tratamentul hepatitei acute С la clinica «TerraMed»

Practica ne arată, că autotratamentul hepatitei acute C este posibil doar în 10-15 cazuri din 100. În celelalte cazuri forma acută trece treptat în formă cronică, de aceea tratamentul este orientat în primul rînd asupra stopării şi prevenirii definitive a acestui
proces. În acest scop se efectuează o terapie intensivă antivirală cu interferon şi ribavirină, al cărei program depinde de gradul afecţiunii, la fel se indică o dietă specială cu renunţarea obligatorie la consumul de alcool.

Indicînd orice tratament, fie pentru sindromul metabolic sau hepatita acută C,  specialiştii noştri au o abordare individuală faţă de fiecare pacient. În cazul cu hepatita se ţine cont de genotipul virusului, de indicii funcţilor hepatice şi de schimbările produse în ţesuturi, fixate în timpul biopsiei. Abordarea indivudală faţă de tratamentul afecţiunii  la clinica noastră oferă pronosticuri favorabile de însănătoşire peste 6-12 luni după adresare.