loading

Inflamaţia anexelor uterine (anexita, ooforita,salpingooforita, inflamaţia ovarelor şi a trompelor uterine)

Anexele uterine înseamnă ovarele + trompele uterine. Aceste organe sunt numite anexe,
deoarece acestea aderă la uter pe ambele părţi (pe dreapta şi pe stânga), şi sunt conectate cu acesta într-un singur sistem.Inflamaţia anexelor utrine (anexita), înseamnă inflamaţia ovarelor şi a trompelor uterine.

În locul termenilor lungi „inflamaţia anexelor uterine” sau „inflamaţia trompelor uterine şi a ovarelor”, medicii adesea utilizează termenul anexita.

Inflamaţia ovarelor –este ooforita. Salpingita– înseamnă  inflamarea trompelor uterine. În unele cazuri, salpingita decurge concomitent cu inflamația ovarelor.  Legate împreună ele formează termenul de salpingooforita, care la fel ca şi termenul anexită înseamnă inflamaţia anexelor uterine, cu alte cuvinte, inflamaţia trompelor uterine şi ovarelor.

Salpingooforita – este cea mai frecventă boală inflamatorie pelvină. Fiecare a cincia femeie, care a suferit de salpingooforita, este amenințată de infertilitate.

Procesul inflamator începe cu inflamaţia mucoaseitrompei uterine . Ulterior, procesulinflamatorse extindeasupra tuturor straturilortrompei uterine, și ca rezultat, aceasta devinemai groasășimai lungă, cu dureri acute în timpul examinării pe masa ginecologului. Semnele de inflamaţie aleacestororganesuntatît de contopite, încît salpingitai  și ooforita  nu se examinează în mod separat.Inflamaţia ovarelorapare
imediat dupăinflamaţiatrompelor uterine. În cazul în care procesul este diagnosticat și tratamentul început prea tîrziu,  trompa uterină marită acoperă ovarul cu aderențe, formînd astfelunconglomeratnumit  – aderențeinflamatoriitubo-ovarian.Odată cuformarea
puroiului în interior,  se produce abcesul  tubo-ovarian.

Отчего это бывает?

Simptomele inflamației anexelor uterine:

Inflamația acută, tratată la timp și corespunzător va duce la recuperarea completă. În caz contrar poate căpăta caracterul unui proces subacut și cronic, care poate continua o lungă perioadă de timp (luni, ani).

Salpingooforita cronică – este rezultatul salpingooforitei acute netratate, suortate în trecut. Dacă procesul inflamator este de lungă durată, apar modificări în trompele uterine, care deseori duc la apariția obstrucției lor,  cu formarea de hidrosalpinx (acumularea de lichid steril şi clar în trompele uterine), sau fără formarea aceastuia. Acest lucru duce la crearea  aderențelor  în jurul ovarelor, care împiedică captarea ovulului.

Simptomele:

Профилактика воспаления придатков:

Acutizările frecvente ale bolii, implică în procesul patologic, sistemele nervos, endocrin, circulator, care duce deseori la dezvoltarea stărilor nevrotice.

Tratamentul inflamaţie anexelor uterine: