loading

Gestoza (toxicoza tardivă în timpul sarcinii sarcină)

Cuvântul „toxicoză” a fost auzit în repetate rânduri de fiecare femeie, care a născut
chiar şi un singur copil.

Complicaţia sarcinii, numită  de-a lungul multor ani toxicoză tardivă, din anul 1996 a
fost redenumită prin termenul „gestoză”.  Această stare
este caracterizată de o dereglare profundă a funcţiei organelor şi sistemelor de importanţă vitală.

Gestozele după regulă se împart în „pure” şi „asociate”. La cele „pure” se referă gestozele ce apar la femeile însărcinate, care nu au suportat anterior nici un fel de afecţiuni. Dar mai frecvent se observă gestozele asociate, care se dezvoltă pe fundalul unei afecţiuni anterioare. Cel mai nefavorabil decurge gestoza la femeile gravide cu boală hipertonică, afecţiuni ale rinichilor (glomerulonefrită, pielonefrită), ale ficatului şi căilor biliare (stare suportată după o hepatită timpurie, dereglarea activităţii motorii a căilor biliare), patologia organelor endocrine (a glandei tiroide, pancreasului, glandelor suprarenale), dereglarea schimbului de lipide.

Cauzele

În pofida numeroaselor cercetări, cauzele şi mecanismul dezvoltării gestozelor, încă nu au fost stabilite până la momentul de faţă.

În prezent sunt considerate actuale câteva teorii:

Actualmente majoritatea cercetătorilor au ajuns la concluzia că nu există un mecanism unic de dezvoltare a gestozelor, dar se observă acţiunile combinate a diferitor factori, în cele din urmă care duc la dereglarea funcţiei organelor interne.

Simptomele

Schimbările, ce au loc în timpul gestozei în organismul femeii, au fost studiate mult mai profund decât cauza lor.

Baza lor o constituie spasmul tuturor vaselor sanguine, micşorarea volumului sîngelui circulant, modificarea coagulabilităţii şi fluidităţii sîngelui, dereglarea micro-circulaţiei. În afară de aceasta,în timpul gestozei are loc reducerea lucrului inimii şi micşorarea volumului sîngelui circulant. Toate acestea duc la reducerea alimentării cu sînge a ţesuturilor, cu dezvoltarea schimbărilor distrofice în interiorul lor până la distrugerea ţesuturilor. Cele mai sensibile organe la insuficienţa alimentării cu sînge sunt rinichii, ficatul şi creierul. Placenta, care constă în mare parte din vasele ce au suportat modificările caracteristice gestozei, nu face faţă funcţiei de bază, de asigurare a schimbului de oxigen şi substanţe hrănitoare între mamă şi făt, ceea ce şi devine motivul deficitului de oxigen al fătului şi al întârzierii dezvoltării sale intrauterine.

În dependenţă de simptome gestozele se împart în 4 forme:

Edemele pot fi ascunse şi vizibile. La etapa incipientă a gestozei apar anume edemele ascunse, legate de reţinerea lichidului în ţesuturi. Este foarte important de înţeles acest lucru, deoarece tendinţa de auto-tratament cu ajutorul preparatelor diuretice nu va micşora volumul edemelor, ci din contra va înrăutăţi starea generală a gravidei şi fătului.
Trebuie să ţineţi cont de faptul că nu toate edemele, remarcate în timpul sarcinii, sunt legate de gestoză. Nu vă alertaţi înainte de timp, consultaţi-vă neapărat cu medicul dumneavoastră.

Nefropatia – afecţiune a rinichilor – se dezvoltă după a 20-a săptămână de sarcină. Poate fi uşoară, medie şi severă. Ea se manifestă prin trei simptome de bază: edeme, hipertensiune, proteinurie.

Preeclampsia – gestoză de formă severă,  ce se dezvoltă la 5% din gravide, mai des la cele ce nasc pentru prima dată. Cu toate acestea pe fundalul unei nefropatii severe (edeme, proteinurie, hipertensiune) apar semnele afectării sistemului nervos central. Femeia însărcinată mai poate acuza dureri de cap intense, localizate frontal şi occipital, scăderea acuităţii vizuale, durere la nivelul abdomenului superior, este posibilă percepţia neadecvată a lucrurilor ce se întâmplă, adică schimbări în sfera psihică. Forma severă de preeclampsie se manifestă preponderent prin perturbarea alimentării cu sînge a sistemului nervos central, în special a celulelor creierului.

Eclampsia – gestoză de cea mai severă formă, ce se exteriorizează printr-un ansamblu complicat de simptome, din care cele mai caracteristice sunt crizele de convulsie a muşchilor striaţi (scheletici) din tot corpul. În timpul crizei din cauza ridicării spontane a tensiunii arteriale poate avea loc ruperea vasului cerebral, care provoacă ictusul –  hemoragia intra-craniană. De asemenea este posibilă şi desprinderea prematură a placentei, fapt ce poate condiţiona moartea fătului.

Manifestările gestozei pot fi diverse: de la o formă puţin simptomatică prelungită timp de câteva luni, care poate chiar să nu deranjeze femeia, până la o formă fulgerătoare şi fatală conform consecinţe.

Diagnosticul şi tratamentul

Diagnosticul „gestoză” se pune în baza datelor clinice şi de laborator. Pentru diagnosticarea timpurie a afecţiunii este necesar să vă puneţi la timp la evidenţă, sunt obligatorii examinările regulate planificate ale ginecologului şi ale specialiştilor la care veţi fi îndreptată pentru consultaţie. Este necesar să faceţi următoarele analize:

În ceea ce ţine de tratament, putem spune că medicina
modernă nu este în stare să trateze complet gestoza, însă în majoritatea
cazurilor este posibil controlul acestei stări. Tratamentul oportun şi corect
stimulează profilaxia formelor severe de gestoză. Auto-tratamentul este
inadmisibil, deoarece fără un tratament profesionist individual este posibilă
agravarea gestozei, ceea ce poate duce atât la înrăutăţirea stării gravidei, cât
şi a fătului.

Principiile tratamentului gestozei rezidă în următoarele:

În cazul gestozei susceptibile tratamentului, medicii nu stimulează declanşarea naşterii premature.

Naşterea declanşată prematur are loc în cazul ineficienţei tratamentului realizat, atât la înrăutăţirea stării gravidei, cît şi a fătului.

Tratamentul gestozei este destul de individual, însă iniţierea lui la timp este capabilă să prevină dezvoltarea complicaţiilor severe. Mai repetăm încă o dată: nu faceţi auto-tratament! Dacă medicul v-a prescris un tratament, atunci trebuie să îndepliniţi cu exactitate toate indicaţiile lui.