- Vertebrologie
- Gastroenterologie
- Hepatologie
- Ginecologie
- Dermatologie
- Acupunctura
- Cardiologie
- Laborator
- Tratament cu laser
- Diagnosticarea radiațiilor
- Mamalogie
- Neurologie
- Neurochirurgie
- Chirurgie generala
- Oncodermatologie
- Ortopedie
- Ortopedia pentru copii si maturi
- Otorinolaringologie(ORL)
- Pediatrie
- Chirurgia plastică
- Policlinică
- Proctologie
- Psihologie și logopedie
- Psihoterapie
- Pneumologie
- Reumatologie
- Medicina reproductivă
- Chirurgie vasculară
- Stomatologie
- Terapie
- Traumotologie
- Uroandrologie
- Urologie
- Fizioterapie
- Litotriția extracorporală
- Endocrinologie
Endoprotezarea/artroplastia genunchiului
- afecțiuni degenerative-distrofice (artroze, artrite);
- poliartrită reumatoidă;
- artroze posttraumatice;
- fuzionarea în mod necorespunzător a fracturilor intraarticulare ale unui sau ale ambelor suprafețe articulare ale oaselor, componente ale articulației genunchiului.
- deteriorarea aparatul ligamentar al articulației genunchiului, cu schimbări accentuate în capetele articulare ale oaselor.
Artroplastia genunchiului – este o intervenție chirurgicală foarte exactă, scopul operației fiind atenuarea durerii și redarea mobilității articulațiilor Dvs., ce v-ar permite revenirea la o viață normală.
Dezvoltarea progresului tehnic a contribuit la apariția materialelor, care pot înlocui
articulația uzată cu una artificială. La fel ca și o articulație normală de genunchi, cea artificială are exact aceleași elemente ca ale unei articulații normale, permițînd efectuarea tuturor mișcărilor necesare. Implantarea articulației artificiale a genunchiuluinu necesită o rezecție extensivă a osului și în cadrul operației va fi păstrat aparatul ligamentar natural al genunchiului, cu excepția cazurilor în care ligamentele sunt deteriorate și este necesară reconstrucția acestora. Pentru fiecare caz în parte, este selectată proteza corespunzătoare.
Consultarea
Printre complicații ale intervenției chirurgicale se numără următoarele:
- infecție în zona operației;
- hemoragie în timpul sau după intervenţia chirurgicală;
- tromboembolie (ocluzia unui vas sangvin de către un cheag)
Înainte de operație
Înainte de operație, pacientul este supus unui examen clinic complet: (recoltarea analizelor; consultarea medicilor specialiști;consultarea de către medicul anestezist). Internarea se face cu 1 – 2 zile înainte de operație.
În cazuri standard, implantarea unei articulații artificiale durează 2-3 ore. În timpul operației, se iau măsuri pentru prevenirea complicațiilor infecțioase; dacă este necesar, restabilirea pierderilor de sînge, drenarea rănilor pentru a preveni acumularea de sînge.
După operație
În perioada postoperatorie, se administrează în continuare antibiotice, medicamente
analgezice, tratament simptomatic.
Chiar din prima zi postoperatorie bolnavilor li se permite să se mişte în pat. Începînd cu a
doua zi, pot să se așeze în pat, pot începe executarea exercițiilor statice pentru mușchii membrului, efectuarea exercițiilor de respirație. Mersul cu sprijin dozat pe membrul operat și deplasarea cu ajutorul unui dispozitiv suplimentar (cîrje, cadru) sunt posibile deja din ziua a treia. Suturile sunt înlăturate după 10-12 zile.
Bolnavul este externat în a 10-12 zi după intervenție. Trebuie de continuat măsurile de
reabilitare, respectînd cu strictețe recomandările chirurgului care a operat. Dacă este cazul, e posibilă spitalizarea la un centru de reabilitare, pentru recuperare sub îndrumarea unor specialiști reabilitologi. Restricțiile, în ceea ce privește activitatea fizică a piciorului operat, trebuie respectate timp de 6 săptămîni de la operație, în această perioadă este recomandabilă utilizarea unui suport suplimentar.