loading

Hepatita acută В

Deşi hepatita acută Beste considerată mai puţin periculoasă, decît cea cronică, ea oricum
ascunde în sine nişte pericole latente – perspectiva trecerii în formă cronică cu un risc înalt de dezvoltare al cirozei hepatice şi cancerului. 1% din bolnavii de hepatita acută B suferă de evoluţia accelerată a bolii, iar în cazul dezvoltării hepatitei fulminante sfîrşitul letal poate surveni în genere doar peste câteva zile.

Din acest motiv nu trebuie de minimizat importanţa diagnosticării şi tratamentului hepatitei acute B, chiar dacă sunt cunoscute multe cazuri de însănătoşire independentă. În majoritatea cazurilor această boală, la fel precum şi rinita alergică, persistă în organism luni în şir, iar stările de ameliorare alternează cu cele de acutizare. În lipsa tratamentului
probabilitatea trecerii formei acute în formă cronică creşte de mai multe ori, la fel ca şi probabilitatea dezvoltării complicaţiilor.

Simptomele hepatitei acute В

Primele simptome ale bolii se manifestă peste 1-4 luni de la pătrunderea virusului în sînge şi amintesc în fază incipientă simptomele de răceală. Treptat la ele se alătură şi alte manifestări:

Diagnosticul hepatitei acute B

Întrucît simptomele bolii amintesc evoluţia altor forme de hepatită, de exemplu a hepatitei A şi C, ea poate fi diagnosticată doar în baza analizei sîngelui. Analiza arată prezenţa în sînge a particulelor virusului, anticorpilor contra virusului, precum şi încărcarea virală. Pentru a exclude bolile cu o simptomatică similară, se pot indica şi alte investigaţii. La stabilirea gradului de dereglare a structurii ficatului ajută biopsia organului, scanarea ultrasonoră a ficatului sau tomografia computerizată.

Tratamentul hepatitei acute В la clinica «TerraMed»

Destul de frecvent hepatita acută B nu necesită tratament medical sub formă de terapie antivirală. Dar nu trebuie să contăm doar pe faptul că boala va trece de la sine: ca şi aritmia inimii, ea poate să extenueze organismul ani în şir, iar cu timpul poate trece într-o formă gravă. Actualmente nu există preparate medicale, care ar preveni trecerea hepatitei acute B în formă cronică, de aceea pacienţilor le este prescris un tratament simptomatic pentru lupta cu manifestările bolii, precum şi o terapie de întărire generală.

Dacă din cauza vomei frecvente şi diareii la bolnav se dezvoltă deshidratarea, la clinica noastră se efectuează măsuri pentru suplinirea lichidului în organism şi lupta cu dereglările electrolitice. Chiar dacă boala decurge în formă uşoară, noi recomandăm trecerea periodică a controlului medical şi efectuarea analizei sîngelui, pentru a ţine infecţia sub control.

Tratamentul hepatitei acute B se axează pe terapia de menţinere şi dezintoxicare, orientată spre restabilirea ţesuturilor ficatului. Pacienţilor li se prescriu imunomodulatoare şi hepatoprotectoare de ultimă generaţie. Dat fiind că, medicina noastră se orientează asupra unei abordări complexe, noi acordăm o atenţie deosebită recomandărilor dietetice, pe care pacienţii noştri le primesc mereu odată cu diagnosticarea hepatitei acute B. În cazul dat se recomandă o dietă care limitează consumul substanţelor ce intensifică secreţia sucurilor digestive.

Abordarea complexă şi aplicarea metodologiilor moderne ne permit să obţinem însănătoşirea completă a pacienţilor, care au fost diagnosticaţi cu hepatita acută B, precum şi să prevenim trecerea ei într-o fază mai periculoasă – forma de hepatită cronică.