loading

Infecții cu Mycoplasma și Ureaplasma. Tratament

Micoplasma este provocată de bacteria Mycoplasma hominis.

Ureaplasma — agentul patogen Ureaplasma urealyticum.

Este un grup particular de bacterii, încadrate în familia Mycoplasmataceae, iar după
proprietățile specifice, ocupă un loc intermediar între viruși, bacterii și protozoare.Ambele infecții sunt atât de asemănătoare, încât întotdeauna sunt tratate împreună. Infectarea cu Ureaplasma se poate produce doar în urma unui contact sexual cu un partener infectat sau putător al Ureaplasmei (Micoplasmei). Perioada de incubare este lungă, pînă la 50-60 zile.

Simptomele infecției cu Mycoplasma și Ureaplasma.

Boala începe cu simptomele unei uretrite: senzație de arsură și mîncărime la micțiune,
eliminări matinale din canalul uretral, febră moderată și disconfort general. Deseori, eliminările din canalul uretral sunt singurele semne ale infecției. Boala poate fi cu manifestări evidențiate, acute ori asimptomatică.

Complicații ale infecției cu Mycoplasma și Ureaplasma.

La persoanele netratate, simptomele bolii dispar repede, iar infecția se răspîndește, transformîndu-se în formă cronică. Infecția rămîne în organism, și după un timp se reacutizează. La bărbați, infecția  produce  procese inflamatoare în prostată si veziculele seminale, dezvoltînd prostatită cronică și veziculită specifică. Destul de des, după o perioadă de timp,  se dezvoltă epididimita bilaterală cronică, ce duce la obliterarea  epididimului și la infertilitate, forma obstructivă. Orhita de  Ureaplasma duce la  dereglarea  funcției secretorii a testiculelor și la infertilitate, forma secretorie. Infecția cu Mycoplasma și Ureaplasma se manifestă, de asemenea, ca cistită și pielonefrită.

Diagnostic

Ureaplazmoza și micoplasmoza sînt diagnosticate prin metode bacteriologice moderne, prin creșterea acestor culturi în medii nutritive, și pot fi detectate în 7 zile.

Tratament

Tratamentul este obligatoriu tuturor partenerilor. Se administrează tratament antibacterian, durata de tratament este de 2 săptămîni. De asemenea se indică terapia
imunomodulatoare (preparate  de stimulare a imunității), tratament local (instilarea medicamentelor în uretră, fizioterapie și masaj de prostată – la prostatite).

Pe durata tratamentului, pentru eficacitate deplină, este necesară renunțarea la viața
sexuală și respectarea unei diete speciale, ce exclude alimentele sărate, iuți, prăjite, condimentate și alte produse picante, la fel și alcoolul.

La finalizarea curei de tratament, este obligatoriu de repetat testele de control, pentru a
determina eficacitatea tratamentului. Aceste investigații trebuie efectuate în decurs de 3-4 luni după tratament.

Avantajele metodelor noastre

Metodele și tehnicile folosite în clinica noastră, permit de a realiza recuperarea completă a pacienților infectaţi cu Mycoplasma și Ureaplasma, în decurs de 2-3 săptămîni.

Testele de control se vor efectua după 2-3 săptămîni de la încheierea terapiei antimicrobiene.