loading

Îngrijirea pielii în timpul sarcinii

Sarcina – o perioadă minunată, dar în acelaşi timp dificilă pentru tot organismul, inclusiv
şi pentru piele. Însă, multe probleme ar putea fi prevenite, dacă le-am cunoaşte din timp.

Pigmentarea pielii

Culoarea pielii în timpul sarcinii se poate schimba. Uneori se vorbeşte chiar şi despre masca
gravidelor – petele pigmentare de culoare maro-deschis, care apar pe frunte şi sau pe obraji. Uneori viitoarele mămici observă, că ele roşesc mult mai uşor decât înainte, se acoperă cu o rumeneală lejeră în regiunea urechilor, pleoapelor, obrajilor. Faptul dat este absolut inofensiv, petele pigmentare trec de la sine după naştere şi capacitatea de a roşi cu şi fără motiv vă dispărea treptat. 

Deseori se observă accentuarea pigmentării pe tot corpul. În organismul unei femei însărcinate se produce mai mult estrogen şi progesteron şi pe acest fundal hormonal se pot
întuneca puţin mameloanele, petele pigmentare şi aluniţele. În această perioadă
se recomandă evitarea  razelor solare directe şi a radiaţiei ultraviolete – nu ieşiţi afară fără cremă de protecţie solară şi fără o pălărie de nădejde.

Nu încercaţi să corectaţi situaţia cu ajutorul peeling-ului şi procedurilor de înălbire – în
timpul sarcinii pielea devine foarte sensibilă şi acţiunile agresive pot avea asupra ei un impact nu tocmai benefic.

Erupţiile

Uneori sarcina ne aduce surprize nu chiar plăcute sub formă de diverse erupţii cutanate. Acestea pot fi:

Neplăcerile venoase

„Păianjenii” şi „steluţele” venoase pe picioare deseori apar pentru prima dată anume în timpul sarcinii – adesea ele trec de la sine, însă pentru orice eventualitate ar fi bine să vă adresaţi cu această problemă medicului flebolog.

Vergeturile

Aceasta este o problemă aparte,  ce nelinişteşte mult pe viitoarele mămici. Din păcate, predilecţia spre vergeturi este genetică la majoritatea femeilor. De aceea întrebaţi-o pe mama Dvs – dacă la ea în timpul sarcinii a apărut această problemă, va trebui să atrageţi o atenţie deosebită pielii sânilor, şoldurilor şi abdomenului.

Vergeturile (în acelaşi timp „liniile sarcinii” şi striurile) apar în rezultatul schimbării fonului hormonal. Pielea suportă o insuficienţă de albumine şi elastina, din acest motiv ea începe să se subţieze (îndeosebi, în acele locuri, unde ea se dilată cel mai mult). Organismul tinde să „repare” cât mai rapid rupturile subcutanate, alungind ţesutul conjunctiv (asemenea după cum se cicatrizează o rană în urma unei traume). Mai întâi ţesutul conjunctiv are o nuanţă roză sau liliachie,  apoi numărul vaselor sangvine se reduce şi el devine albicios şi chiar nu-şi schimbă culoarea la bronzare.

Cum să prevenim vergeturile

Alimentaţi-vă corect, fără a vă pasiona de dulciuri şi copturi. Acest fapt, pe de o parte vă va ajuta să nu adăugaţi în greutate, iar pe de altă parte – va avea un efect benefic asupra pielii. După cum am  stabilit, pielea are nevoie îndeosebi de albumine (din care este sintetizat colagenul şi elastina, precum şi de legume (sursă de vitamine, carotinoide şi alte substanţe folositoare). Apropo despre vitamine. Atrageţi atenţie la vitamina E (tocoferol). Se consideră că anume aceasta protejează membranele celulelor de descompunerea prin oxidare. Dacă dumneavoastră administraţi complexe de vitamine pentru gravide, atunci aceasta intră practic în componenţa tuturor complexelor. Însă, posibil, aveţi nevoie de surse suplimentare de vitamina E. Aceasta se conţine în cantitate mare în produsele cerealiere, germeni (de grâu, secară, mazăre), în legume – roşii, salată, mazăre, spanac, pătrunjel, măceş. O sursă perfectă de vitamina E – uleiurile vegetale nerafinate: de floarea-soarelui, soia, bumbac, arahide, porumb, cătină albă.

Vitamina E este benefică şi pentru uzul extern – ea (împreună cu alte vitamine liposolubile) intră în compoziţia majorităţii preparatelor speciale „contra vergeturilor” (geluri, creme, uleiuri). Ele pot fi folosite, începând chiar din luna a treia de sarcină, până când pielea încă nu s-a dilatat destul de tare. Ungeţi înainte de culcare „zonele de risc” – aceasta va favoriza activizarea acţiunii de fibroblast  – celule, care produc colagenul şi elastina.

Purtaţi bandajul prenatal special selectat. El va ajuta să reduceţi sarcina asupra coloanei vertebrale, muşchilor presei abdominale. Dar, străduiţi-vă să nu-l folosiţi în exces, muşchii trebuie să lucreze şi de sine stătător. Dacă sunteţi acasă, atunci purtaţi-l aproximativ 2 ore cu un interval tot de două ore, pentru ca muşchii abdomenului să lucreze de sine stătător. Cu cât mai elastică va fi pielea voastră, cu atât mai uşor ea se va isprăvi cu vergeturile. Iar elasticitatea pielii poate fi mărită prin următoarele metode: