loading

MAR test. Testul MAR

MAR-test (în română – testul mar) – este raportul (procentul) spermatozoizilor normali activi mobili, acoperiţi de anticorpi antispermatozoizi, faţă de cantitatea totală a spermatozoizilor cu aceleaşi caracteristici. Testul MAR arată procentul spermatozoizilor excluşi din fecundaţie, care în spermograma standardă se estimează ca spermatozoizi absolut normali.

Testul MAR pozitiv este un criteriu condiţional al infertilităţii imunologice la bărbaţi. După tipul de anticorpi se divizează în MAR IgA şi MAR IgG. Testul MAR se consideră pozitiv, dacă spermatozoizii activi mobili, acoperiţi de anticorpi  antispermatozoizi sunt peste 50%. În testul MAR – norma trebuie să fie sub 50%.

Cum se face testul MAR:

Cea mai optimă este  efectuarea concomitentă a analizei spermei la spermogramă şi 2 tipuri de test MAR.

Analiza spermogramei şi testul MAR se recomandă în următoarele cazuri:

Prelevarea spermogramei şi testului MAR: materialul de investigaţie se colectează prin masturbare. Se poate de adus ejaculatul într-un vas steril, ermetic închis, ţinut la cald, timp de o oră după ejaculare.

Pregătirea pentru investigaţie: abstinenţa de la viaţa sexuală de cel puţin 48 ore şi nu mai mult de 5 zile. În această perioadă nu se poate de consumat alcool, preparate medicamentoase şi de vizitat băile publice ori sauna.

Avantajele clinicii«TerraMed»