loading

Particularitățile artroscopiei la copii

Articulația genunchiului, cu toate structurile sale interne și externe, reprezintă  un sistem complex și  joacă un rol important în asigurarea funcției  membrului inferior. Complexitatea structurii, biomecanicii, protejarea  redusă  de către țesutul moale, suprasolicitarea – sunt acele particularități tipice, care cauzează deteriorări frecvente ale articulației genunchiului. Articulația genunchiului este deosebit de vulnerabilă la traumatisme și durere, deoarece aceasta susține întreaga greutate a corpului și presiunea suplimentară exercitată de corp, atunci cînd suntem activi.

Traumele cu  aceasta localizare, la copii și adolescenți, conform datelor raportate de diverși autori, constituie pînă la 25% din numărul de afecțiuni  ale sistemului musculo-scheletic. Ca urmare a
dezvoltării rapide a sporturilor competitive pentru copii și tineret,  numărul   leziunilor continuă să crească în mod constant.  Specialiștii din întreaga lume le consideră printre cele mai costisitoare” traume, care, de multe ori, necesită un tratament chirurgical și o reabilitare intensivă.

La copii și adolescenți,  leziunile interne ale genunchiului constituie  una dintre cauzele principale ale  apariției contracturilor, deformărilor, iar la     vîrsta matură  – a osteoartrozei.  Cel mai important lucru în selectarea unui tratament adecvat, este stabilirea unui diagnostic precoce și corect a
leziunilor.  La copii și adolescenți , această problemă este deosebit de acută, din cauza vîrstei și complexității evaluării  rezultatelor investigațiilor. În
consecință, procentul de diagnostice greșite  este considerabil mai mare decît în cazul adulților. Iar în lipsa unui diagnostic corect,  este prescris un         tratament ineficient.

Chirurgia artroscopica este una din cele mai importante realizări ale Traumatologiei și Ortopediei din secolul al XX-lea.

Introducerea artroscopiei  în practica pediatrică, a sporit  considerabil eficacitatea diagnosticului și a permis realizarea intervențiilor operaționale         necesare.  Traumatismul chirurgical minim, în utilizarea acestei metode, și rata scăzută a complicațiilor, permit scurtarea  perioadei postoperatorii        și reducerea  timpului de reabilitare, lucruri deosebit de importante în copilărie și adolescență.