- Vertebrologie
- Gastroenterologie
- Hepatologie
- Ginecologie
- Dermatologie
- Acupunctura
- Cardiologie
- Laborator
- Tratament cu laser
- Diagnosticarea radiațiilor
- Mamalogie
- Neurologie
- Neurochirurgie
- Chirurgie generala
- Oncodermatologie
- Ortopedie
- Ortopedia pentru copii si maturi
- Otorinolaringologie(ORL)
- Pediatrie
- Chirurgia plastică
- Policlinică
- Proctologie
- Psihologie și logopedie
- Psihoterapie
- Pneumologie
- Reumatologie
- Medicina reproductivă
- Chirurgie vasculară
- Stomatologie
- Terapie
- Traumotologie
- Uroandrologie
- Urologie
- Fizioterapie
- Litotriția extracorporală
- Endocrinologie
Sarcina neplanificată: aspecte medicale
Foarte des, neştiind despre faptul că sunt însărcinate femeile consumă alcool, administrează diferite medicamente, fumează, fac investigarea Roentgen. În general duc un mod de viaţă necorespunzător acestei stări a organismului. Menstruaţia nu începe. Odată cu testul pentru sarcină ea începe cu regret să-şi amintească despre toate cupele cu vin băute şi despre toate medicamentele administrate.
Evident prima întrebare către medic va fi următoarea – „Nu au dăunat oare aceste lucruri copilului meu?”
Primul lucru pe care încearcă să-l facă medicul este să o liniştească pe viitoarea mamă. Dar nici un medic nu poate garanta, că copilul va fi sută la sută sănătos. Chiar dacă femeia nu au consumat alcool şi nu a fumat nici o dată în viaţă. Darprobabilitatea, că cu copilul totul este în regulă cu adevărat este mare.
De fapt, în primele 10 zile embrionul încă nu s-a implantat pe mucoasa uterului şi nu are legătură cu circulaţia sanguină a mamei. De aceea acele substanţe nocive, care ajung
în sângele mamei, nu ajung încă şi la copil. Implantarea definitivă a ovulului are loc spre sfârşitul celei de-a doua săptămâni a sarcinii, de la concepţie. Această perioadă corespunde tocmai cu primele zile ale reţinerii menstruaţiei şi precizarea sarcinii. De obicei după
aceasta femeia începe să ducă un mod de viaţă sănătos.
Dar cum să procedăm în cazul expunerii razelor X, conceperea în stare gravă de ebrietate şi alte pericole, ce nu au nici o legătură cu circulaţia sanguină a mamei şi a copilului? În aceste cazuri deja trebuie să ne bazăm pe mama natură. Căci în această perioadă timpurie funcţionează legea naturii cu denumirea „Totul ori nimic”. Cu alte cuvinte, dacă asupra embrionului a fost cauzată o influenţă negativă şi în dezvoltarea sa ceva nu a mers bine, atunci graviditatea se întrerupe independent în termenul incipient al sarcinii.
Dar dacă sarcina decurge normal şi nu este pericol de avort spontan, atunci cu copilul totul este în bine.
Dar dacă întrebarea despre sănătatăţii copilului totuşi o preocupă pe mamă şi pe medic, atunci la termenul de 12 săptămâni trebuie să efectueze examenul ecografic. La fel se va face testul special , aşa numitul „triplu test”. Această analiză evaluează nivelul celor trei markeri serici materni – Alfa- fetoproteina (AFP), gonadotropina corionica umană(hCG) şi estriol liber. După nivelul acestor trei markeri serici se determină probabilitatea patologilor înnăscute ale viitorului copil.
Înainte de efectuarea acestui test, femeia gravidă trebuie să se înarmeze cu forţă şi răbdare. Posibil acest test va trebui să fie efectuat nu doar o singură dată, dar de două ori chiar de trei ori. Deoarece concentrarea acestor hormoni în sânge depinde de mai multe cauze, sunt posibile mai multe erori în rezultatele acestui test.
După rezultatele investigaţiei ecografice, medicul evaluează probabilitatea devierilor în dezvoltarea copilului.Dacă au fost depistate devieri, atunci poate încă nu este târziu să se facă întreruperea sarcinii. Dar dacă, pentru femeie, nu este de conceput întreruperea
sarcinii, atunci medicii nu recomandă efectuarea acestui triplu test. De ce să se piardă nervii în aşteptarea rezultatelor testului, test repetată, dacă femeia oricum este dispusă să nască acest copil? Dacă se depistează devierile, atunci gravida va continua toată perioada cu aceste gânduri proaste. Mult mai bine este să treacă toată această perioadă fără stres şi fără gânduri neplăcute
Dar este mai mult probabil, că copilul este bine. Iar pe viitor, respectând recomandările medicului, având un mod de viaţă sănătos, alimentându-se corect, tânăra mămică va asigura copilului său un început bun şi sănătos. Chiar dacă, în primele săptămâni modul de viaţă nu a fost specific modului de viaţă al unei gravide.