- Vertebrologie
- Gastroenterologie
- Hepatologie
- Ginecologie
- Dermatologie
- Acupunctura
- Cardiologie
- Laborator
- Tratament cu laser
- Diagnosticarea radiațiilor
- Mamalogie
- Neurologie
- Neurochirurgie
- Chirurgie generala
- Oncodermatologie
- Ortopedie
- Ortopedia pentru copii si maturi
- Otorinolaringologie(ORL)
- Pediatrie
- Chirurgia plastică
- Policlinică
- Proctologie
- Psihologie și logopedie
- Psihoterapie
- Pneumologie
- Reumatologie
- Medicina reproductivă
- Chirurgie vasculară
- Stomatologie
- Terapie
- Traumotologie
- Uroandrologie
- Urologie
- Fizioterapie
- Litotriția extracorporală
- Endocrinologie
Semnele sarcinii
Cum să determini dacă eşti exact însărcinată? Întîrzierea menstruaţiei mai multe zile, umflarea, creşterea sensibilităţii sînilor, întunecarea sfîrcurilor. În afară de aceasta
dimineţile aveţi greţuri, iar mirosul parfumului preferat a început să fie brusc neplăcut. Acestea sunt semne care în majoritatea cazurilor vorbesc despre faptul că sunteţi în acea „situaţie interesantă”.
Cea mai simplă şi comodă posibilitate de a confirma sarcina este testul de sarcină care se poate procura în orice farmacie şi poate fi făcut acasă. Pentru siguranţă, testul poate fi repetat de câteva ori în decurs de câteva zile. Dacă de fiecare dată pe test apar două liniuţe
puteţi să consideraţi că sunteţi însărcinată.
După aceasta, fără a zăbovi mult consultaţi medicul specialist. Medicul vă va consulta şi după schimbările caracteristice ale vaginului şi a uterului ar putea confirma sarcina. În afară de aceasta, medicul va indica efectuarea testului pentru hCG şi examinarea ecografică pentru a determina termenul sarcinii şi pentru a exclude sarcina extrauterină”.
Semnele sarcinii
- Semnul esenţial al sarcinii este lipsa ciclului menstrual.
- Majoritatea femeilor simt umflare, tensiune şi creşterea sensibilităţii sînilor.
- Modificări ale apetitului. (fie creşterea apetitului, fie că, dimpotrivă, se plâng de lipsa poftei de mâncare şi de apariţia repulsiei faţă de unele produsele care anterior au fost percepute în mod normal) Apariţia unor preferinţe culinare neobişnuite (de exemplu, dorinţa de a mânca carne crudă, o mulţime de fructe, cretă,) etc
- Greaţa şi vărsăturile de dimineaţă.
- Femeii îi devin neplăcute anumite mirosuri. Din această cauză ea poate arunca la gunoi parfumul preferat cândva şi de o sută de ori să deschidă gemul pentru a aerisi încăperea de la fumul de ţigară.
- Gravida îşi poate schimba brusc dispoziţia:râde, ori plînge foarte uşor privind drama unei eroine din serial, la fel poate fi foarte irascibilă.
- Somnolenţă permanentă.
- La unele femei apar petele pigmentate pe faţă, întunecarea sfîrcurilor şi apariţia unei linii întunecate pe abdomen.
Nu vă puteţi baza pe întîrzierea menstruaţiei ca pe un simptom sigur al sarcinii. Câte o dată chiar după o săptămână de întîrziere menstruaţia poate apărea. Cu toate acestea dacă menstruaţia nu a început la timp, atunci chiar din a doua zi puteţi încerca să măsuraţi temperatura bazală a corpului. Termometrul se introduce în intestinul gros la 2 cm pentru 5-7minute aproximativ pe la ora 7 dimineaţa fără a vă ridica din pat. Dacă temperatura câteva zile la rând este mai mare de 37°, atunci este foarte posibil să fiţi însărcinată.
La întîrzierea ciclului menstrual pentru 1-2 zile şi mai mult puteţi procura în farmacii testul special pentru determinarea sarcinii. Acest test este simplu de efectuat chiar acasă şi este suficient de sigur. Precizia va fi mai mare dacă testul se face de 2-3 ori. Rezultatul mai sigur poate fi obţinut atunci când de la concepere au trecut mai mult de 14 zile (ori aveţi deja întîrzierea menstruaţiei).
Dacă testul a arătat prezenţa sarcinii atunci este necesară în mod obligatoriu vizita la medicul ginecolog specialist. El va efectua examinarea şi după schimbările caracteristice ale vaginului şi a uterului ar putea confirma sarcina. De asemenea medicul va indica testul de sânge pentru hormonii hCG şi examenul ecografic pentru a determina termenul sarcinii şi
pentru a exclude „sarcina extrauterină”.