loading

Sportul şi sarcina

Sarcina – o perioadă deosebită în viaţa fiecărei femei. În această perioadă ea este responsabilă nu doar de viaţa şi sănătatea proprie, dar şi de viaţa şi sănătatea viitorului copil. Din acest motiv nu neglijaţi activitatea fizică în timpul sarcinii. 

Femeia trebuie să se menţină într-o bună formă fizică, deoarece naşterea – este un examen serios. Plimbările pe jos, mai ales în zonele cu păduri-parcuri, lucrul casnic nu prea greu, călătoriile în afara oraşului – toate acestea vor contribui la întărirea sănătăţii femeii şi vor fi prielnice pentru copil. 

În cazul unei sarcini ce decurge normal exerciţiile fizice selectate corect sunt nu doar inofensive, dar şi benefice pentru mamă şi copil. Pentru alegerea complexului de exerciţii fizice trebuie neapărat să vă onsultaţi cu medicul, să faceţi o examinare şi să stabiliţi cu specialiştii volumul şi tipul activităţii fizice. Este bine de inclus exerciţii fizice dozate în regimul vostru de zi cu zi. 

Viitoarele mămici nu trebuie să se refuze de yoga, aerobică, callanetics (un tip specific de fitness). 

Există un şir de metodici, elaborate în special pentru gravide, de exemplu exerciţii pentru destindere şi relaxare, de pregătire pentru naştere. Deci, spre exemplu, exerciţiile Kegel, care servesc la întărirea muşchilor perineului şi vaginului, sunt recomandate de medici în orice lună de sarcină. Exerciţiile cunoscute pe larg: spatele de pisică, ridicarea bazinului (se efectuează după luna a 4-a) de asemenea sunt foarte utile. 

Este foarte important să nu exageraţi. Exerciţiile dozate, moderate sunt mai bune decât cele prea intensive. Unele tipuri de activităţi fizice merită să fie amînate până atunci când se va naşte deja bebeluşul. La acestea se referă:

În orice caz, merită să refuzaţi sportul intens pe durata sarcinii. De asemenea nu trebuie să riscaţi. Dacă aveţi dubii, mai bine consultaţi  medicul. 

În unele  cazuri medicii pot interzice orice activităţi fizice. Aceasta, mai întâi de toate, ţine de
femeile care anterior au avut pierderi de sarcină, precum şi de pacientele cu unele boli cronice şi sîngerări. 

Organismul nostru este individual, iar în timpul sarcinii deosebit de vulnerabil, de aceea puteţi recurge la exerciţii doar după o discuţie cu medicul. Pentru viitoarea mamă trebuie să devină regulă: nici un fel de recorduri sportive în timpul sarcinii.