loading

Diverticulele colonului

Diverticuloza colonică — este o boală, în care pe peretele intestinului se formează nişte proeminenţe saciforme (diverticule) cu mărimea p]nă la unu-doi centimetri. Diverticulele intestinului se dezvoltă preponderent la persoanele de vîrstă înaintată din ţările cu un nivel înalt de viaţă.

Cauzele apariţiei diverticulelor colonului

Un rol principal în răspîndirea acestei boli îl are reducerea cantităţii hrănii vegetale în raţie şi prevalarea în alimentaţie a cărnii şi produse fabricate din făină de grîu, ceea ce duce la constipaţii. În afară de constipaţii, la dezvoltarea diverticulelor contribuie: obezitatea,
meteorismul (formarea abundentă de gaze), infecţiile intestinale suportate (de exemplu, dizenteria), administrarea îndelungată şi dezorganizată a medicamentelor laxative.

Simptomele diverticulelor colonului

Cu vîrsta elasticitatea peretelui intestinului se reduce considerabil. Creşterea tensiunii în intestine (ca consecinţă a constipaţiilor, meteorismului şi altele) cauzează proeminenţa unor porţiuni (locuri slabe) din ele, se formează diverticulul. De cele mai multe ori diverticuloza decurge asimptomatic. Însă, uneori pacienţii acuză:

Cu timpul din cauza acumulării maselor fecale în diverticul poate apărea o inflamaţie – diverticulita. Cu toate acestea temperatura creşte, se intensifică durerile abdominale, în scaun se detectează mucoasă şi sînge, deranjează meteorismul pronunţat. Anume inflamaţia diverticulului de cele mai multe ori serveşte drept temei pentru adresarea la
medic a bolnavilor de diverticuloză.

La rândul său diverticulita poate duce la dezvoltarea unor complicaţii grave:

  1. Hemoragia digestivă — se manifestă prin eliminarea în masele fecale a sîngelui de culoare aprinsă sau cheagurilor. Supără slăbiciunea, scăderea tensiunii arteriale, se remarcă paliditatea pielii. Eliminările de sînge sunt însoţite de dureri abdominale, dereglări ale scaunului.
  2. Ocluzia intestinală – se dezvoltă în cazul dereglării pasajului maselor intestinale ca urmare a îngustării spaţiului intestinului în locul ieşirii diverticulului.
  3. Inflamaţia purulentă a cavităţii abdominale (peritonita) se dezvoltă de la pătrunderea conţinutului intestinal în cavitatea abdominală prin orificiul din peretele diverticulului (perforarea diverticulului), ce se formează în cazul subţierii peretelui său.

Diagnostic şi tratament

De diagnosticul diverticulozei colonului se ocupă medicul-gastroenterolog. În scopul depistării bolii în afară de investigaţie sunt necesare:

Pentru efectuarea irigoscopiei şi colonoscopiei este necesar să vă pregătiţi minuţios.

Diverticulita şi complicaţiile sale se tratează la spital, diverticuloza necomplicată – la domiciliu.

Sarcina de bază în tratamentul diverticulozei necomplicate a colonului – normalizarea scaunului. Acest lucru permite prevenirea formării unor proeminenţe noi şi preîntâmpinarea inflamaţiei diverticulelor. Mai întîi de toate, se indică o dietă, bogată în produse vegetale, se recomandă consumul tărîţelor din grîu. Pentru atenuarea durerilor abdominale se prescriu preparate spasmolitice (no-shpa şi altele).

În cazul dezvoltării diverticulitei se indică antibiotice. Tratamentul hemoragiei depinde de intensitatea acesteia. Cel mai frecvent se folosesc preparate medicinale speciale, care contribuie la oprirea hemoragiei. În cazul altor complicaţii de diverticuloză (perforarea diveticulului sau îngustarea spaţiului intestinului), precum şi în cazul ineficienţei tratamentului terapeutic se face o intervenţie chirurgicală. Cel mai frecvent în timpul
operaţiei se înlătură sectorul afectat al intestinului.

Priorităţile tratamentului la clinica«TerraMed»