loading

Herpesul şi sarcina

Multe femei, care au suportat infecţia cu herpes genital recurent sau simptomele acesteia, sunt foarte îngrijorate cu privire la modul în care această infecţie poate afecta starea de sănătate a copilului lor nenăscut. Acest articol oferă răspunsuri la cele mai importante întrebări şi anume cum trebuie sa acţionaţi dacă infecţia cu herpes este detectată în timpul sarcinii.

Herpesul la nou –născuţiapare ca urmare a infectării intrauterine,  provocată mai cu seamă de virusul herpes simplex de tipul 2 (HSV 2). Factorii care contribuie la infectarea copilului cu virusul herpes în timpul sarcinii sunt contaminarea primară a mamei sau exacerbările (recidivele) de  herpes în timpul sarcinii.

De notat că cazurile impactului negativ al herpesului asupra dezvoltării sarcinii şi a copiilor nou-născuţi sunt foarte rare.  În plus, el poate fi prevenit destul de eficient. În acele cazuri însă cînd contractarea virusului de către făt are loc, boala poate să nu se dezvolte: ca şi în cazul persoanelor mature, boala poate decurge asimptomatic

Exacerbarea herpesului genital după a 32-a săptămînă de sarcină este extrem de periculoasă.  

Dacă exacerbarea herpesului genital au avut loc după termenul sus-menţionat, medicul poate recomanda naşterea prin cezariană. Probabilitatea de transmitere a infecţiei la copil în timpul naşterii prin cezariană este mult mai mică decît în timpul naşterii naturale.

Prima contaminare cu herpes genital

În cazul în care infectarea cu virusul herpes se întîmplă pentru prima dată, anume în timpul sarcinii, virusul poate conduce la urmări nefaste asupra fătului.

De menţionat că în această situaţie în sîngele mamei lipsesc anticorpii împotriva virusului herpes simplex- imunoglobulina IgG şi IgM, ce previne influenţa nefastă a virusului asupra fătului.  În cazul în care, primul contact cu virusul se produce în timpul sarcinii, virusul poate pătrunde prin placentă şi să se dezvolte în ţesuturile fătului, conducînd astfel la moartea fătului, avortul spontan, formarea unor malformaţii, poate afecta creierul, ficatul şi alte
organe, conduce la încetinirea dezvoltării intrauterine a copilului.

Riscul afectării fătului în cazul contaminării virusului pentru prima dată în timpul sarcinii este de 75%.  În cazul în care, herpesul genital recidivează pentru prima dată cu 30 de zile înainte de naştere, atunci se recomandă naşterea prin cezariană.

Herpesul genital recidivant

La femeile care sunt infectate cu herpes şi la care recidivele s-au produs înainte de presupusa concepţie, riscul complicaţiilor este foarte mic. Acest lucru se datorează faptului că reapariţia periodică a bolii reînnoieşte imunitatea antivirală care protejează şi pe mamă şi pe copil. În acest caz, herpesul nu provoacă malformaţii şi leziuni ale organelor interne.

Totuşi, în cazul herpesului genital recidivant, copilul poate fi infectat în timpul naşterii pe cale naturală. Riscul infectării cu herpes variază între 2 şi 5%.

Prelucrarea organelor genitale şi pielii copilului cu un preparat antiseptic, ce conţine povidon-iod, reduce riscul dezvoltării herpesului în timpul naşterii de la 1-2%. Pentru profilaxia dezvoltării herpesului la naştere, medicul va poate prescrie începînd cu a 36-a săptămînă de sarcină, un tratament antiviral: Acilcovir. Doza şi durata administrării
acestor medicamente este determinată de către medicul curant.

Herpesul genital recidivant nu prezintă motiv de a întrerupe sarcina.

Diagnostic şi tratament la clinica "Terramed"

Dacă observaţi anumite simptome ale virusului herpes genital în timpul sarcinii, adresaţi-va urgent pentru ajutor calificat medicului specialist, care după o examinare detaliată pentru a confirma sau infirma suspiciunile sale este obligat să vă indice un şir de teste: testul de sînge, frotiu ginecologic.

Un diagnostic de precizie înaltă al herpesului şi altor infecţii ascunse poate fi obţinut în laboratoarele, dotate cu echipament medical pentru PCR (polymerase chain reaction). Această metodă de diagnostic este capabilă nu doar să detecteze virusul, dar să determine şi cît de activ este acesta. 

De notat ca principalele simptome ale herpesului genital – erupţiile herpetice, apar doar la o treime din cei bolnavi. Pentru identificarea unor asemenea forme a virusului este absolut necesară examinarea femeii însărcinate cît şi a partenerului ei.

Femeile, doritoare de a avea copii sănătoşi, trebuie să treacă un test de sînge la herpesul simplex înainte de naştere cît şi imediat după apariţia sarcinii.

De menţionat faptul că doar medicul calificat trebuie să vă indice tratamentul, doza, durata administrării  medicamentelor împotriva herpesului în timpul sarcinii!