loading

Sarcina multiplă

Sarcina multiplă poate fi însoţită de un şir de complicaţii. Însă, nu trebuie să vă speriaţi – în cazul diagnosticării oportune şi monitorizării corecte toate problemele sunt pe deplin solvabile.

Problema 1. Riscul de avort spontan

Una din cele mai frecvente complicaţii a sarcinii multiple este avortul spontan. Continuitatea sarcinii depinde direct de numărul feţilor: în cazul gemenilor – constituie în mediu 36-37 săptămâni, în cazul tripleţilor – 34-35 săptămâni. Un mecanism de declanşare a naşterii este super-extensia uterului din cauza numărului mare de feţi, precum şi în urma hidramniosului, ce apare în astfel de sarcini.

Soluţionarea problemei: Profilaxia naşterii premature se efectuează mai întâi de toate prin limitarea modului activ de viaţă şi în unele cazuri prin indicarea regimului de pat. După 20 săptămâni de sarcină pe timp de zi mamelor li se recomandă să se odihnească nu mai puţin de 4-6 ore. În termeni mai târzii de sarcină – până la 8 ore pe zi.

Pentru a nu lăsa activ pericolul naşterii premature, o dată la două – trei săptămâni medicul ginecolog estimează starea colului uterin. Dacă până în săptămâna 23 el începe să se scurteze, atunci pe el se aplică suturi. Această procedură poartă denumirea de serclaj de col. Cel mai important – a nu rata timpul pentru efectuarea acestei operaţii. După săptămâna 23 pentru înlăturarea pericolului naşterii premature medicul prescrie preparate
speciale – tocolitice. În cazuri aparte când există riscul naşterii premature gravidelor li se recomandă injectarea corticosteroizilor, cu scopul accelerării maturizării plămânilor şi profilaxiei dereglărilor respiratorii la nou-născuţi.

Problema 2. Riscul înalt de complicaţii

În sarcina multiplă deseori apare anemia. În plus, creşte riscul toxicozei precoce, iar toxicozele tardive (gestozele) decurg mai dificil.

Soluţionarea problemei: Peste 90% din sarcinile multifetale decurg practic fără complicaţii şi cu un curs fericit. Una din cauzele acestui succes este posibilitatea detectării precoce a
diferitor anomalii cu ajutorului USG. Doar în afară de stabilirea numărului fetuşilor,
ultrasunetul permite să monitorizăm dezvoltarea lor, poziţia, numărul placentelor şi volumul lichidului amniotic. 

Fireşte, că în cazul sarcinii multiple femeia trebuie să vină mai des la medic: după 20 săptămâni – la fiecare a doua săptămână, iar după 30 săptămâni de sarcină – o dată pe săptămână. Pentru profilaxia anemiei femeilor cu sarcină multiplă li se prescriu doze mari de preparate cu conţinut de fier (până la 60 mg pe zi) şi acid folic (până la 1 mg pe zi).

Problema 3. Dereglarea dezvoltării fetuşilor

În cazul gemenilor dizigoţi (fraternali)  frecvenţa anomaliilor dezvoltării intrauterine este aceeaşi, ca şi în cazul sarcinii monofetale, iar în cazul gemenilor monozigoţi – de 2 ori mai mare. Decurgerea unei astfel de sarcini poate fi complicată de întîrzierea creşterii unuia din feţi (dezvoltare disociată). O fază mai pronunţată a dezvoltării disociate se observă în cazul sindromului hemotransfuziei feto-fetale: gemenii monozigoţi cu o singură placentă se
alimentează în modul următor: un făt de la celălalt. Unul devine donator, iar al doilea – recipient. În acest caz viaţa ambilor se află în pericol.

Soluţionarea problemei: La stabilirea sindromului de hemotransfuzie feto-fetală, peste hotare se efectuează dezlipirea anastomozelor cu ajutorul laserului şi ambii copii continuă să se dezvolte normal. Din păcate, în ţara noastră chirurgia intrauterină a fătului încă nu este pe larg dezvoltată. De aceea la depistarea acestei patologii tratamentul deseori se limitează cu extragerea cantităţii excesive de lichid amniotic printr-un ac subţire (amniocenteză), ceea ce permite prelungirea sarcinii, dar nu înlătură cauza sindromului. În această situaţie femeia trebuie să se afle sub supravegherea permanentă a medicului. La necesitate ea poate avea nevoie de naştere urgentă.

Problema 4. Greutatea scăzută a nou-născuţilor

În 40-60% din cazuri la naşterea gemenilor greutatea corpului copiilor constituie mai puţin de 2500g. De regulă, diferenţa în greutate dintre ambii gemeni nu este mare şi constituie în jur de 200-300g. În cazul sindromului de hemotransfuzie feto-fetală se poate remarca o diferenţă considerabilă în greutate: până la 1 kg şi mai mult.

Soluţionarea problemei: Pentru a reduce la minim probabilitatea naşterii unor copii cu greutate scăzută, femeia trebuie să atragă o atenţie deosebită alimentaţiei sale, în special în I trimestru. Pentru fiecare copil sunt necesare aproximativ 300-400 calorii pe zi. Vitaminele la fel se prescriu în doză dublă. Dacă în cazul sarcinii monofetale adaosul optimal în greutate constituie 12-13 kg, atunci pentru o sarcină multifetală adaosul în greutate trebuie să fie nu mai puţin de 18-20kg.

Indicaţii pentru operaţia cezariană în cazul sarcinii multiple

Dacă nu sunt indicaţii speciale pentru operaţie cezariană de preferinţă este naşterea naturală. Dar în cazul a trei şi mai mulţi copii, indiferent de starea femeii, se recomandă de efectuat operaţia cezariană la 34-35 săptămâni.