loading

Dereglările ciclului menstrual

Menstruaţia regulată – sângerările la nivelul organelor genitale se consideră drept  caracteristica principală a ciclului menstrual normal.  Acestea apar la fiecare  21-35 zile şi durează între 3 – 7 zile.  

Totul este foarte simplu şi logic: dacă ciclul menstrual este normal – atunci totul este în regulă, dacă nu – atunci se consideră că ciclul menstrual este dereglat. Forma cea mai pronunţată a dereglărilor ciclului menstrual – amenoreea: este  lipsa perioadelor menstruale pentru mai mult de jumătate de an. În afară de aceasta, se consideră îngrijorătoare menstruaţiile mai abundente sau mai puţin abundente, la fel şi iregularitatea
lor (adică pot fi foarte dese ori foarte rare). Fiecare femeie trebuie să se adreseze medicului ginecolog  atunci când ciclul durează doar 1-2 zile ori mai mult de o săptămână.

Cauzele

Dereglarea ciclului menstrual – nu este o boală, ci doar un semn al faptului că în funcţionarea organelor  genitale interne ceva nu este bine. La baza dereglărilor ciclului de obicei stau tulburări ale sistemului hormonal.  Şi nu este obligatoriu ca aceste dereglări să ţină doar de organele genitale. Cauza poate fi în hormonii glandei tiroidiene, adrenale şi hipofiza (parte importantă a creierului). Cauzele acestor tulburări hormonale pot fi multiple, cum ar fi:
În acelaşi timp, tampoanele, contrar unor concepţii greşite,  nu au nici o influenţă negativă asupra ciclului menstrual, (cu toate că ar putea provoca alte probleme).

Deseori, dereglările nesemnificative ale ciclului menstrual pot fi semne ale diferitor maladii complicate:

Diagnosticul

Atunci când femeia observă cele mai mici dereglări ale ciclului menstrual trebuie neapărat să se adreseze medicului ginecolog. Cu cât mai repede se va depista cauza dereglărilor ciclului menstrual cu atât este mai bine. Mai întâi de toate, medicul va prescrie
investigarea profilului hormonal al femeii. La fel, va fi necesar să se efectueze USG, pentru a constata dacă nu sunt maladii ori deteriorări ale organelor interne. O altă investigaţie necesară este verificarea infecţiilor: frotiul vaginal normal ori un diagnostic PCR mai complex. În dependenţă de rezultatele analizei hormonale, pacienta poate avea nevoie de consultarea medicului endocrinolog.

Tratamentul

Ciclul menstrual dereglat trebuie neapărat readus la normal. În cazul acesta, se tratează nu însuşi ciclul menstrual ci cauzele care au adus la aceste tulburări: