loading

Ce este liftingul facial și cine îl poate face?

Ce este liftingul facial?

Liftingul facial reprezintă cea mai cuprinzătoare metodă de tratare a ridurilor cauzate de îmbătrânire. Operația variază de la intervenții minim-invazive la proceduri extensive, sofisticate. Prin liftingul facial se înlătură pielea în exces, se întăresc țesuturile subcutanate și mușchii și se repoziționează pielea pe față și gât. Poate corecta pungile de sub pleoapele inferioare, liniile de marionetă, gușa sau aspectul de bărbie dublă.

În ce condiții o femeie poate recurge la această precedură?

O femeie poate recurge la această procedură în următoarele situații:

Ce trebuie să cunoască o femeie despre liftingul facial?

Există mai multe metode de abordare a liftingului facial. Chirurgul tău plastician îți va recomanda o metodă în funcție de obiectivele vizate și de caracteristicile faciale, în special forma feței. Plasarea și lungimea inciziilor variază, în dependență de tehnica de lifting care ți se potrivește. Există o tehnică de lifting facial cu minim de cicatrici – ele pot fi ascunse în zona din jurul urechii.

Cum decurge intervenția de lifting facial?

Majoritatea tehnicilor de lifting facial se concentrează pe zonele joase ale feței precum linia maxilarului, gușă și obraji. Un lifting facial se poate adresa, de asemenea, și zonei mediene a feței sau frunții. Prin anumite tehnici se pot repoziționa sau reconsolida țesuturi faciale adânci pentru a rezulta într-un aspect întinerit. Câteodată poate fi util să se înlăture sau chiar adauge grăsime sau alte substanțe de umplere pentru a atinge rezultate optime. Astăzi există multiple tehnici care au avantajul de a fi de încredere, sigure și de durată. Trebuie să reții că inciziile tale vor depinde de zona vizată a feței și de procentul de schimbare dorit.

Odată ce se fac inciziile, vor urma mai multe operațiuni de subminare a pielii (separare a pielii de pe față de mușchi și țesuturi) și de ridicare a țesuturilor din profunzime. Astfel, se eliberează pielea pentru a putea fi drapată și întinsă, obținându-se un aspect neted.

Apoi chirurgul îți va ridica pielea de la nivelul tâmplelor, a obrajilor, gâtului, va suspenda și repoziționa țesutul conectiv subcutanat pentru a putea înlătura excesul de piele și grăsime. Dacă pe lângă această procedură se face și un lifting al gâtului, chirurgul va putea să-ți adune mușchii și să-i alinieze pentru a garanta un suport mai bun pentru gât și maxilar. Va putea apela și la liposucție pentru zona gâtului și a maxilarului și se vor putea folosi implanturi faciale pentru a da volum la nivelul pomeților sau al bărbiei.

În cele din urma, chirurgul va drapa pielea pe structura proaspăt-reconsolidata și va închide inciziile prin suturi sau clipsuri mici metalice. Dacă este necesar, se vor instala și tuburi de dren și zona operată va fi bandajată.

Cum vor arăta inciziile și cicatricile?

Indiferent de tipul de lifting facial care se va alege, vei avea incizii care vizează zona din jurul urechii.

În ceea ce privește liftingul facial tradițional, chirurgul va face inciziile în linia părului, la tâmple și va coborî prin fața urechilor ca mai apoi să le ascundă prin pliurile naturale din spatele urechii în linia inferioară a scalpului.

Dacă se alege un lifting facial cu incizie limitată, inciziile vor fi făcute în linia părului pornind de la tâmple, prin fața pavilionului urechii și ascunse în spatele acesteia, în pliul natural. E posibil sa mai fie nevoie de incizii în pleoapele inferioare, zona temporală sau sub buza superioară.

Pentru liftingul gâtului incizia va porni de la nivelul lobilor urechii și vor continua prin spatele urechii, cu coborâre în zona inferioara a scalpului. Va fi nevoie și de o incizie sub bărbie.

Cicatricile lăsate de liftingul facial pot fi aproape invizibile: înguste, aplatizate și plasate strategic după ureche sau în zone unde vor fi confundate cu riduri naturale. Dacă sunt suficient de camuflate, vei putea purta părul scurt. În cazul cicatricilor hipertrofice, întâlnite mai ales în cazul persoanelor cu o nuanță închisă a pielii (afroamericane, hispanice) se poate apela la injecții și tratamente care le pot îmbunătăți aspectul.

Ce întrebări trebuie să adreseze pacienta către chirurgul estetician?

Cum trebuie să se pregătească pentru procedură?

Cum va decurge perioada de recuperare?

În cât timp se poate observa efectul liftingului facial?

În funcție de genele tale, calitatea pielii și eforturile tale de întreținere a aspectului joacă un rol esențial în durata efectelor liftingului facial. Mini-liftingul facial (piele puțină în exces și mobilizare superficială a mușchilor) are o durată mai scurtă – cinci ani. O procedură clasica de lifting (rearanjarea țesuturilor subcutanate și subminare semnificativă a pielii) va dura până la zece ani. Cu cât este mai extinsă procedura, cu atât va dura mai mult recuperarea, dar și efectele.

Care ar fi riscurile sau complicațiile posibile?