- Vertebrologie
- Gastroenterologie
- Hepatologie
- Ginecologie
- Dermatologie
- Acupunctura
- Cardiologie
- Laborator
- Tratament cu laser
- Diagnosticarea radiațiilor
- Mamalogie
- Neurologie
- Neurochirurgie
- Chirurgie generala
- Oncodermatologie
- Ortopedie
- Ortopedia pentru copii si maturi
- Otorinolaringologie(ORL)
- Pediatrie
- Chirurgia plastică
- Policlinică
- Proctologie
- Psihologie și logopedie
- Psihoterapie
- Pneumologie
- Reumatologie
- Medicina reproductivă
- Chirurgie vasculară
- Stomatologie
- Terapie
- Traumotologie
- Uroandrologie
- Urologie
- Fizioterapie
- Litotriția extracorporală
- Endocrinologie
Pneumonia (inflamaţia plămînilor)
Noţiunea depneumonieîntruneşte un grup întreg de afecţiuni, ce se manifestă printr-un proces inflamator în plămîni. Acest proces este cauzat de microbi (pneumococi, stafilococi, bacilul piocianic, legioneloză şi altele), viruşi (gripă, paragripă, adenoviruşi), ciuperci, protozoare.
Dezvoltarea inflamaţiei este posibilă de asemenea la inspiraţia vaporilor de substanţe toxice, gaze şi alţi compuşi chimici periculoşi.
De cele mai multe ori evoluţia pneumoniei este legată de slăbirea forţelor de apărare ale organismului. Acest lucru poate fi legat de suprarăcire, boală virală, administrarea preparatelor medicamentoase, care scad imunitatea.
Unui risc mai mare de îmbolnăvire de pneumonie sunt supuşi:
- oamenii vîrstnici;
- oamenii, ce suferă de boli asociate: boli pulmonare cronice, diabet zaharat, boala Parkinson, alcoolism, boli cardio-vasculare şi etc.;
- bolnavii, ce au suportat recent operaţii chirurgicale;
- oamenii cu dereglări înnăscute ale sistemului bronho-pulmonar, cu imunitate scăzută.
În prezent medicina dispune de metode superbe de diagnostic şi de un arsenal bogat de antibiotice, însă în ciuda acestui fapt, morbiditatea în caz de pneumonie atinge 1-9%, ce îi asigură locul patru printre cauzele de deces, după bolile cardio-vasculare, oncologice
şi traumele cu intoxicaţii. Un procent atît de înalt este precondiţionat în general de adresarea tardivă după ajutor medical şi de dezvoltarea pneumoniei pe fundalul altor boli grave.
Simptomele şi manifestările pneumoniei
Diagnosticul «inflamaţia plămînilor», ca şi cu mulţi ani în urmă, este pus de terapeut sau pulmonolog, care cu răbdare percutează şi ascultă plămînii. Radiografia organelor cutiei
toracice este obligatorie, posibil va fi necesar de efectuat suplimentar şi bronhoscopia. Ralurile, auzite în plămîni şi întunecarea specifică pe roentgenogramă – sunt simptome certe ale inflamaţiei plămînilor.
Cele mai specifice manifestări ale pneumoniei:
- ridicarea spontană a temperaturii, însoţită de friguri;
- tuse cu flegma umedă;
- senzaţia de insuficienţă de aer în stare liniştită;
- durere în cutia toracică la inspiraţia adîncă sau tuse;
Tratamentul pneumoniei
Tratamentul pneumoniei trebuie să fie mereu complex. Este obligatorie utilizarea antibioticelor sub formă de injectări intramusculare şi intravenoase, se administrează preparate antiinflamatoare şi expectorante.
Se aplică pe larg metodele fizioterapeutice de tratament (introducerea prin inhalare a preparatelor medicamentoase, magnetoterapie, electroforeză cu remedii medicamentoase, masajul cutiei toracice). Este obligatorie executarea gimnasticii respiratorii.
Evoluţia gravă a pneumoniei poate duce la complicaţii periculoase pentru viaţă: pleurezie, supurarea ţesutului pulmonar.
Tratamentul pneumoniei trebuie să fie oportun şi integral.