- Vertebrologie
- Gastroenterologie
- Hepatologie
- Ginecologie
- Dermatologie
- Acupunctura
- Cardiologie
- Laborator
- Tratament cu laser
- Diagnosticarea radiațiilor
- Mamalogie
- Neurologie
- Neurochirurgie
- Chirurgie generala
- Oncodermatologie
- Ortopedie
- Ortopedia pentru copii si maturi
- Otorinolaringologie(ORL)
- Pediatrie
- Chirurgia plastică
- Policlinică
- Proctologie
- Psihologie și logopedie
- Psihoterapie
- Pneumologie
- Reumatologie
- Medicina reproductivă
- Chirurgie vasculară
- Stomatologie
- Terapie
- Traumotologie
- Uroandrologie
- Urologie
- Fizioterapie
- Litotriția extracorporală
- Endocrinologie
Emfizemul pulmonar
Emfizemul pulmonar — este o boală în care alveolele, din care constă ţesutul pulmonar, se dilată excesiv şi pierd capacitatea de a se contracta suficient, prin urmare se dereglează afluxul de oxigen în sînge şi eliminarea din el a bioxidului de carbon. Aceasta duce la
insuficienţă respiratorie.
Cel mai frecvent plămînii sunt afectaţi integral (emfizem difuz). Uneori sectoarele bombate ale plămînilor se îmbină cu ţesutul pulmonar normal. Astfel de sectoare sunt numite bule, iar emfizemul bulos.
Cauzele emfizemului pulmonar
Cauzele principale ale bolii – bronşita cronică (boală cronică obstructivă a plămînilor) şi astmul bronhic. De fapt, formarea emfizemului pulmonar este o consecinţă directă a bronşitei cronice.
În dezvoltarea emfizemului bulos un rol important îl au factorii ereditari, precum şi afecţiunile pulmonare suportate (de exemplu, tuberculoza).
Fumatul, poluarea aerului cu diferite particule de praf de asemenea contribuie la dezvoltarea bolii.
Simptomele
Alveolele reprezintă în sine nişte „săculeţe” microscopice penetrate de vase, cu care se termină bronhiile şi în care se produce schimbul de gaze între sînge şi aerul inspirat. În mod normal ele se umflă la inspiraţie, umplîndu-se cu aer şi se contractă la expiraţie.
În caz de emfizem acest proces este dereglat. În urma îngreunării expiraţiei când este astm sau bronşită cronică creşte tensiunea aerului în alveole şi ele se dilată excesiv şi se comprimă. Ţesutul pulmonar îşi pierde capacitatea de a se dilata dinamic şi de a se dezumfla în concordanţă cu respiraţia, ceea ce duce la mărirea volumului de aer în plămîni. Acest aer excesiv nu participă la respiraţie şi aceasta cauzează funcţionarea inadecvată a plămînilor.
Acuzele de bază a pacienţilor cu emfizem – dispnee, care se intensifică considerabil din cauza efortului fizic. Dacă motivul bolii – este ereditatea, atunci dispneea apare deja la o vîrstă fragedă.
Fără tratamentemfizemul progrese azăşi astaduce la dereglarea lucrului sistemului respirator şi cardiovascular. Se dezvoltă insuficienţa respiratorie şi cardiacă.
Emfizemul bulos poate decurge pe neobservate, manifestându-se deja prin complicaţie – dezvoltarea pneumotoraxului (ruptura bulei şi refularea aerului în cavitatea pleurală). Totodată este necesar tratamentul chirurgical de urgenţă.