loading

Cum se distinge artrita de artroză

La iniţiativa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii anual pe data de 12 octombrie este sărbătorită Ziua Mondială de combatere a artritei. Actualitatea desfăşurării  acestei sărbători este incontestabilă: fiecare a suta persoană de pe planetă este afectată de artrită.

Suferă nu doar vîrstnicii, dar şi persoanele tinere şi chiar copiii. Artrita şi alte boli reumatologice produc bolnavilor suferinţe fizice grave şi deseori duc la invaliditate şi dezadaptare socială. Scopul desfăşurării Zilei Mondiale de combatere a artritei – este atragerea atenţiei publicului larg la problemele oamenilor cu afecţiuni reumatologice şi
realizarea  măsurilor, orientate spre reducerea numărului lor. Mulţi nu fac diferenţă între noţiunile de „artroză” şi „artrită”, chiar şi unii medici denumesc artrita artroză şi invers.
Cauzele acestor boli sunt completamente diferite, de aceea tratamentul artrozei şi
artritei este de asemenea diferit. Artrita – afecţiune inflamatorie a întregului organism, durerea în articulaţii este doar un simptom al acestei boli. Artroza — afecţiune (cu caracter non-inflamator) a articulaţiei, legată de dereglarea metabolismului în unele articulaţii, din care motiv în ele se produce degenerarea ţesutului cartilaginos. În locul ţesutului cartilaginos pentru compensarea funcţiilor sale în articulaţii apar osteofite (nişte excrescenţe osoase, apărute pe capetele oaselor,  numite popular  „ciocuri”) sau „depuneri de săruri”.

În cazul artritei

În cazul artrozei

Precizarea diagnosticului şi diferenţierea artrozei de artrită poate fi realizată cu ajutorul analizei sîngelui şi radiografiei. În cazul artritei viteza de sedimentare a hematiilor (VSH) este ridicată şi de asemenea se remarcă un conţinut crescut de leucocite în sînge şi un conţinut sporit al markerilor inflamatori. În cazul artrozei aceşti indici sunt normali. Examenul radiologic  articular stabileşte schimbarea formei articulaţiei. Artrita se întâlneşte mult mai rar decît artroza, afectând mai frecvent persoanele sub 40 de ani. Sunt multe tipuri de artrită şi inflamarea articulaţiilor – este doar unul din simptomele îmbolnăvirii întregului organism. Principala sarcină în tratamentul artritei – înlăturarea inflamaţiei şi întărirea imunităţii.

Artroza este prezentă la fiecare a treia persoană după vîrsta de 50 ani şi la fiecare a doua după vîrsta de 70 ani. Principala sarcină în tratamentul artrozei – restabilirea schimbului de substanţe în articulaţie (din contul exerciţiilor), restabilirea ţesutului cartilaginos, dizolvarea ghimpilor – evacuarea depunerilor de săruri din articulaţie.

Pentru profilaxie poate fi efectuată aşa-numita gimnastică articulară – ea este destul de simplă şi nu necesită echipament special.

Merită de asemenea de revizuit atitudinea faţă de alimentaţie. Pentru profilaxia artrozei şi artritei este mai bine să vă refuzaţi de carnea roşie şi de produsele cu un conţinut sporit de grăsimi. Este bine dacă în raţia dumneavoastră va fi prezent peştele şi produsele de mare, legumele şi fructele. Pentru oase sunt bune cartilajele şi gelatina (de exemplu piftia). Medicii la fel recomandă mărirea consumului de apă. Puteţi începe să administraţi vitamine
(grupa A, D, B) şi calciu.

Pentru profilaxia artrozei şi artritei trebuie :