loading

Artrita psoriazică

Artrita psoriazică — boală cronică cu afectarea progresivă preponderent a articulaţiilor periferice, ce se dezvoltă pe fundalul psoriazisului,  iar într-un şir de cazuri precede dezvoltarea manifestărilor cutanate ale psoriazisului.

Cauzele ARTRITEI PSORIAZICE

Artrita psoriazică se întîlneşte la 7% din bolnavii de psoriazis. În dezvoltarea psoriazisului este demonstrată importanţa predispunerii familiale. Factorii ce provoacă dezvoltarea artritei psoriazice – suportarea unei infecţii viro-bacteriene, situaţiile de stres.

Simptomele ARTRITEI PSORIAZICE

În majoritatea cazurilor se dezvoltă umflarea treptată, persistentă deseori a articulaţiilor distale, proximale interfalangiene, metacarpofalangiene a unui sau mai multor degete la o mînă sau talpă, cu dezvoltarea edemului întregului deget după tipul „degete-crenvurşti”, cu implicarea ulterioară în proces a altor articulaţii – articulaţia genunchiului şi talocrurală, sub formă de artrită asimetrică a unei sau mai multor articulaţii. Dureri în una din încheieturile sacroiliace în regiunea calcaneului. În decursul mai multor ani se formează deformări ale
articulaţiilor mici ale mîinii şi tălpilor cu dezvoltarea subluxaţiilor, atrofiei muşchilor mîinii, membrelor, pot fi afectaţi ochii şi mucoasa cavităţii bucale.

Zona de afectare

Articulaţiile distale interfalangiene, metacarpiene şi metatarsofalangiene a mîinilor şi tălpilor, mai des la un singur deget. Articulaţiile genunchilor şi talocrurale.

Prognostic

Afecţiunea se poate dezvolta la orice vîrstă, printre bolnavii de artrită psoriazică se remarcă doar o prevalenţă nesemnificativă a femeilor. Adesea boala se dezvoltă treptat şi decurge uşor, caracterizându-se prin agravări episodice şi prin tendinţa faţă de remisiunile neaşteptate. Însă, într-un şir de cazuri, începutul este acut, iar evoluarea poartă un caracter agresiv şi este însoţită de modificări destructive în articulaţii. Pronosticul afecţiunii se determină de frecvenţa şi durata agravărilor, intensitatea gradului de activitate al
afecţiunii, de oportunitatea indicării unei terapii adecvate şi de durata aplicării sale în practică.

Diagnosticul ARTRITEI PSORIAZICE

Evaluarea simptomelor clinice de către medic. Prezenţa psoriazisului. Radiografia articulaţiilor mîinii şi tălpii. Investigaţia de laborator.

Profilaxia acutizărilor

Evitarea bolilor de răceală, stresurilor, reducerea efortului fizic asupra articulaţiilor. Administrarea permanentă a preparatelor recomandate. Practicarea raţională a sportului.