loading

Artritele reactive

Artrita reactivă — afecţiune inflamatorie ce se manifestă prin triada clasică – inflamarea
canalului urinar (uretrită), a membranei mucilaginoase a ochilor (conjunctivită) şi a articulaţiilor (artrită), care se dezvoltă în urma suportării unei infecţii a tractului urinar sau a intestinelor.

Cauzele AR

În dezvoltarea Artritei reactive este demonstrat rolul infecţiei urinare şi intestinale, cel mai des precede dezvoltarea uretritei de natură chlamidioasă.

Simptomele Artritelor reactive

Cel mai des boala începe de la simptome de uretrită (de regulă apar eliminări slabe muco-purulente din canalul urinar). Ulterior se asociază şi conjunctivita bilaterală (înroşirea scleroticii, lăcrimare şi durere în ochi) slab pronunţată, cu evoluţie inversă rapidă, predispusă la acutizări repetate. Tumefacţia (umflarea) puternică a articulaţiilor – genunchiului, talocrurală, interfalangiană a articulaţiilor tălpii sub formă de artrită asimetrică a unei sau mai multor articulaţii. La o parte din bolnavi boala este însoţită de
febră, temperatura în primele zile poate atinge 38-40o С.

Zona de afectare

Canalul urinar. Membrana mucilaginoasă a ochilor. Articulaţiile genunchilor şi talocrurale.

Prognostic

Boala poate apărea la orice vîrstă, cel mai des suferă bărbaţii. Boala evoluează acut, decurge fără complicaţii, caracterizîndu-se prin agravări episodice şi prin tendinţa faţă de remisiuni spontane. Pronosticul afecţiunii se determină prin frecvenţa şi durata acutizărilor, manifestarea caracterului activ al bolii, oportunitatea indicării unei terapii adecvate şi prin durata aplicării sale.

Diagnosticul Artritelor Reactive

Evaluarea simptomelor clinice de către medic, legătura cu o infecţie suportată urinară
sau intestinală. Radiografia articulaţiilor mîinilor şi tălpilor. Investigaţia de laborator.

Profilaxia acutizărilor

Include administrarea îndelungată  (timp de  3–5 ani) a preparatelor recomandate. Evitarea
contaminărilor repetate cu infecţii urinare sau intestinale.