- Vertebrologie
- Gastroenterologie
- Hepatologie
- Ginecologie
- Dermatologie
- Acupunctura
- Cardiologie
- Laborator
- Tratament cu laser
- Diagnosticarea radiațiilor
- Mamalogie
- Neurologie
- Neurochirurgie
- Chirurgie generala
- Oncodermatologie
- Ortopedie
- Ortopedia pentru copii si maturi
- Otorinolaringologie(ORL)
- Pediatrie
- Chirurgia plastică
- Policlinică
- Proctologie
- Psihologie și logopedie
- Psihoterapie
- Pneumologie
- Reumatologie
- Medicina reproductivă
- Chirurgie vasculară
- Stomatologie
- Terapie
- Traumotologie
- Uroandrologie
- Urologie
- Fizioterapie
- Litotriția extracorporală
- Endocrinologie
Boala Behterev
Repere de bază:
- Simptome
- Descriere
- Diagnostic
- Tratament
- Modul de viaţă
- Profilaxie
Simptome
Primul simptom al bolii Behterev– este durerea în regiunea lombară a coloanei vertebrale.
De regulă durerea se intensifică noaptea, durează în jur de 2 ore după trezire, iar spre a doua jumătate a zilei încetează cu totul. Deseori bolnavii sunt nevoiţi să se trezească şi să „plimbe ” durerea, în timpul mişcării ea se atenuează. Durerea poate fi calmată şi cu ajutorul unui duş fierbinte. Boala este însoţită de redoare, reducerea mobilităţii coloanei vertebrale, astfel în cît bolnavul are mişcările limitate în toate direcţiile, în părţi, cît şi
înainte şi înapoi.
Treptat boala se răspândeşte în toată coloana vertebrală şi în articulaţii. De obicei
sunt afectate articulaţiile coxofemurale, scapulo-humerale şi sacro-iliace. Articulaţiile mici ale mîinilor şi tălpilor sunt afectate mult mai rar. Articulaţiile afectate se edemează şi dor, iar în cazul afectării osului sacral durerea se simte profund în şolduri. Adesea o astfel de durere este considerată ca simptom al inflamării nervului sciatic sau al radiculitei.
Peste un anumit timp după declanşarea bolii curburile fiziologice ale coloanei vertebrale se atenuează treptat. Şalele devin plate şi drepte. Iar în regiunea toracelui se formează cifoza patologică (cocoaşa). Corpul ce suferă de boala Behterev preia poziţia caracteristică „ de cerşetor”– spinarea este gîrbovită, capul aplecat în jos, picioarele sunt puţin încovoiate. Muşchii spatelui cu toate acestea sunt încordaţi şi dor.
Uneori boala începe nu de la dureri în spate, dar de la afectarea articulaţiilor. Această formă a bolii Behterev este caracteristică adolescenţilor.
La copii şi minori boala poate începe de la dureri în articulaţiile mici ale mîinilor şi picioarelor, ridicarea nesemnificativă a temperaturii, înţesarea bătăilor de inimă.
Rareori în cazul bolii Behterev este posibilă o stare febrilă de tip neregulat, atunci când timp de 24 ore temperatura variază în limitele 1-2 grade. Această stare este însoţită de friguri şi
transpiraţie abundentă.
Boala Behterev poate afecta nu doar coloana vertebrală şi articulaţiile, dar şi alte organe. La lezarea ochilor se dezvoltă irita sau iritociclita, care se manifestă prin durere în ochi, lăcrimare şi înrăutăţirea vederii. În cazul afectării inimii se dezvoltă cardita, care se manifestă prin dureri în regiunea inimii.
Descriere
Triggerul (imboldul) dezvoltării afecţiunii poate fi:
- hipotermia;
- traumele coloanei vertebrale şi bazinului;
- bolile infecţioase;
- afecţiunile de natură alergică;
- disfuncţiile hormonale;
- afecţiunile inflamatorii ale tractului gastrointestinal;
- afecţiunile inflamatorii ale sistemului urogenital.
În cazul bolii Behterevcelulele imune atacă discurile intervertebrale, tendoanele şi ligamentele articulaţiilor. În ţesuturile afectate se dezvoltă o inflamaţie în rezultatul căreia are loc substituirea ţesuturilor elastice prin ţesut osos tare( concrescenţe osoase), după care se dereglează mobilitatea coloanei vertebrale şi a articulaţiilor.
Boala Behterev este de câteva tipuri. În cazul formei centraleeste afectată doar coloana vertebrală. Această formă este de două tipuri – tipul cifozic, când coloana vertebrală se îndreaptă în regiunea lombară, dar se îndoaie mult în regiunea toracelui şi aspectul rigid, când se îndreptă încovoierile lombare şi toracice ale coloanei vertebrale, în rezultatul cărora spinarea devine cu totul dreaptă şi plată.
În cazul formei rizromelice este afectată nu doar coloana vertebrală, dar şi articulaţiile mari – coxofemurale şi scapulo-humerale.
În cazul formei periferice a bolii Behterev este afectată coloana vertebrală şi articulaţiile periferice – cubitale, talocrurale şi ale genunchilor.
Manifestările formei scandinave ale bolii sunt asemănătoare simptomelor iniţiale ale artritei reumatoide. În acest caz sunt afectate articulaţiile mici, însă nu are loc deformarea şi distrugerea lor.
În cazul formei viscerale sunt afectate nu doar coloana vertebrală şi articulaţiile, dar şi alte organe – ochi, rinichi, inimă, vase sangvine.
Diagnostic
Deseori diagnosticul «spondilartrită anchilozantă» este pus atunci cînd boala a trecut
în fază avansată. Ceea ce este legat de faptul că boala este încă puţin studiată, începutul ei este – implicit, iar simptomele se aseamănă cu alte boli, de exemplu, cu osteocondroza.
Diagnosticul bolii Behterev– un proces îndelungat, deoarece medicul trebuie să supravegheze pacientul nu mai puţin de trei luni.
Una din cele mai sigure modalităţi de diagnosticare a acestei boli – radiografia. Pe imaginea bazinului se văd schimbările chiar în faze incipiente, însă radiogramele articulaţiilor mîinilor şi picioarelor în faze iniţiale sunt neinformative. Schimbările în ele pot fi detectate cu ajutorul imagisticii prin rezonanţă magnetică (IRM).
La suspectarea acestei boli se efectuează investigaţia la antigenul HLA-B27. Se face neapărat analiza generală a sîngelui.
Tratament
Tratamentul bolii Behterev este complex, îndelungat, constă din mai multe etape. La început pacientul este tratat în staţionarul traumatologic, după care se desfăşoară
tratamentul în policlinică, iar mai apoi cel blnioclimateric.
Pentru tratamentul acestei boli se folosesc preparate antiinflamatoare nesteroidiene
şi injecţii intra-articulare de corticosteroizi.
Foarte frecvent în tratamentul bolii Behterev se aplică fizioterapia. De cele mai multe ori aceasta este magnetoterapia. Această metodă practic întotdeauna aduce uşurare pacienţilor. Însă, această uşurare este temporară. În unele cazuri ajută tratamentul cu căldură, în acest scop se folosesc termofoarele şi aplicaţiile cu parafină. Dar la unii pacienţi un astfel de tratament, provoacă, din contra, o acutizare.
Pentru tratament se foloseşte şi balneoterapia. În general acest tratament se efectuează în sanatorii. Deseori pacienţilor le sunt indicate băile cu clorură de sodiu, sulfhidrice, radonice şi cu bişofit.
Bolnavilor în cauză le este indicată gimnastica terapeutică. Exerciţiile sunt alese de către medic individual pentru fiecare pacient. Ei au în comun doar faptul că gimnastica trebuie făcută de două ori pe zi a câte 30 minute.
Modul de viaţă
Acestor bolnavi le este indicat înotul, gimnastica regulată, întinderea muşchilor, călirile sistematice. Se recomandă şi masajul, dar în fază de acutizare a bolii el este interzis.
Nici într-un caz nu trebuie de practicat tipuri traumatizante de sport. La fel este contraindicată hipotermia, surmenajul nervos şi fizic. Tratamentul cu imunostimulatoare poate duce la acutizarea bolii, întrucât ele activizează sistemul imunitar.
Bolnavii de boala Behterev trebuie să aibă grijă de greutate, pentru a nu admite mărirea
sarcinii asupra articulaţiilor. În acest scop este necesară respectarea dietei şi practicarea sportului.
Boala Behterev se acutizează pe fundalul diferitor boli infecţioase. Bolnavii de spondilită anchilozantă trebuie să se protejeze de infecţii, să trateze la timp şi corect bolile infecţioase, dacă nu s-a reuşit evitarea lor.
Patul bolnavului de această boală trebuie să fie tare, iar în unele cazuri nu se recomandă folosirea pernei. Aceasta se face în scopul prevenirii deformării coloanei vertebrale.
Profilaxie
Pentru profilaxia bolii Behterev trebuie să vă protejaţi de infecţii, inclusiv şi de cele intestinale şi transmisibile pe cale sexuală. Nu se poate să vă suprarăciţi, trebuie să evitaţi supraîncărcările grele fizice şi psihice. Trebuie să faceţi sport, aceste ocupaţii întăresc muşchii, îmbunătăţesc coordonarea, astfel protejîndu-vă de traumatisme.