loading

Boala hepatică alcoolică

Boala hepatică alcoolică  sau prescurtat BHA este una din cele mai actuale probleme din domeniul hematologiei. Afecţiunea include steatoza hepatică, ciroza şi hepatita alcoolică. Din toate produsele, pe care omul le consumă în alimentaţie, anume alcoolul atacă cel mai des ficatul. Dereglarea este cauzată de consumul zilnic a 40 – 60 grame de etanol timp de 10 -12 ani. Reducerea termenilor de dezvoltare a bolii pînă la 5 ani, poate fi făcută prin consumul zilnic a peste 80 grame. Utilizând alcool timp îndelungat, se produce formarea
radicalilor liberi, în „sarcina” cărora intră menţinerea procesului inflamator deja pornit. În plus, radicalii sunt cauza lezării organelor, ce apare din contul peroxidării lipidelor. Etanolul activează capacitatea radicalilor de a pătrunde prin peretele intestinului, ajungînd în circuitul sanguin.

Factorii de risc pentru BHA:

La copiii părinţilor dependenţi, boala hepatică alcoolică se întâlneşte foarte des chiar şi în cazul dacă copiii sunt educaţi în condiţii normale şi mediu sănătos. Este important de avut în vedere, că gradul receptivităţii faţă de BHA – este un factor ereditar. La femei alcoolismul
se dezvoltă mai rapid decît la bărbaţi şi decurge mai complicat. Aspectele hormonale sporesc riscul dependenţei. Boala alcoolică nu depinde de tipul sau genul băuturii spirtoase consumate de om. Este necesar de ţinut cont şi de faptul că una din cele mai periculoase şi favorabile condiţii pentru dezvoltarea patologiilor este consumul zilnic de alcool pe parcursul unei perioade îndelungate. În acest caz ficatul îşi pierde capacitatea de regenerare. Consumul periodic de băuturi spirtoase nu lipseşte organul de această capacitate unică.

Boala alcoolică şi simptomele ei:

Primul stadiu al bolii, ce apare în 95% cazuri, este distrofia lipidică. Aici nu sunt simptome specifice. În cazuri rare, boala se poate manifesta sub formă de poftă de mîncare scăzută, greaţă sau dureri surde în regiunea hipocondrului drept. La 15% din pacienţi se diagnostichează icterul. Hepatita acută de asemenea poate decurge fără manifestarea simptomelor caracteristice, ori poate fi însoţită de o evoluţie complicată, ce se termină cu sfîrşit letal. Evoluţia hepatitei cronice alcoolice se caracterizează prin alternarea acutizărilor şi stadiilor de remisiune, se remarcă sindromul frecvent de durere, greaţă, eructaţie, diaree, arsură.

Progresînd, boala hepatică alcoolică, în afara simptomelor de hepatită, manifestă şi simptomele caracteristice cirozei:

În cazuri rare la bărbaţi se observă mărirea glandelor mamare şi micşorarea testiculelor (ginecomastia şi hipogonadismul – respectiv). Dezvoltîndu-se, ciroza hepatică este însoţită de creşterea dimensiunilor pavilioanelor urechii.

Boala alcoolică şi tratamentul ei

În virtutea particularităţii de evoluţie a bolii, aceasta necesită tratament îndelungat şi complex. Caracterul interferenţei medicale depinde de forma, severitatea bolii, riscul complicaţiilor posibile şi dereglărilor asociate.

Într-un şir de cazuri tratamentul include trei componente obligatorii: excluderea definitivă a alcoolului, o dietă strictă şi administrarea preparatelor medicamentoase.