loading

Colita ulceroasă nespecifică

Colita ulceroasă nespecifică (CUN) – este o boală cronică recidivantă a intestinelor de etiologie imună, ce se caracterizează prin inflamaţia difuză şi distrugerea ţesutului intestinului gros (rectul şi colonul). De colita ulceroasă nespecifică (CUN) suferă oamenii din toate grupele de vîrstă (mai des în vîrstă de 20 – 40 şi 60- 70 ani), bărbaţii şi femeile suferă de această boală în măsură egală.

Cauzele dezvoltării colitei ulceroase nespecifice

La momentul de faţă nu sunt date exacte privind cauzele dezvoltării acestei boli. Printre factorii, ce contribuie la dezvoltarea CUN, trebuie să menţionăm mai întîi de toate predispoziţia ereditară. Se consideră, că motivul bolii este inflamaţia imunitară a peretelui intestinal în urma producerii de anticorpi împotriva ţesutului intestinal. Probabil, acest proces este lansat de agenţii infecţioşi.

Mecanismele imune condiţionează de asemenea implicarea în procesul patologic a altor organe şi sisteme, la care se referă afecţiunile pielii (iritele, iridociclitele, conjunctivitele), cavităţii bucale, articulaţiilor şi etc.

Simptomele colitei ulceroase nespecifice

Manifestările de bază ale colitei ulceroase nespecifice sunt scaunul lichid frecvent cu impurităţi de sînge, mucoasă sau puroi, hemoragii din orificiul anal. În cazul evoluţiei grave frecvenţa scaunului atinge numărul de 20 ori pe zi şi mai mult (inclusiv pe timp de noapte). În cazul CUN pacienţii se plîng de dureri spasmodice puternice în abdomen, ce se intensifică după mîncare. Uneori bolnavii prezintă plîngeri legate de dorinţa falsă de defecaţie şi senzaţia deşertării incomplete a intestinelor.

Complicaţiile în cazul colitei ulceroase nespecifice

Tratamentul colitei ulceroase nespecifice

CUN este o boală cronică gravă, care necesită tratament calificat. Dacă vi s-a făcut acest
diagnostic, nu lăsaţi boala să evolueze şi respectaţi toate indicaţiile medicului.

Diagnosticul colitei ulceroase nespecifice se bazează pe rezultatele investigaţiilor radiografice, endoscopice şi histologice. Uneori se efectuează şi analiza coprologică şi bacteriologică a maselor fecale. Bolnavii cu acutizare urmează a fi spitalizaţi, preferabil în
secţia specializată de gastroenterologie sau copoproctologie. Dieta pentru aşa pacienţi trebuie să asigure un regim maximal de cruţător pentru intestine din punct de vedere mecanic, chimic şi termic: alimentaţie fracţionară până la 5- 6 ori pe zi, hrană fiartă sau preparată pe aburi sub formă de pireuri sau făcăluită, cu excepţia produselor ce irită membrana mucoasă.

Preparatele principale folosite în tratamentul CUN, rămîn corticosteroizii, preparatele acidului 5-aminosalicilic şi citostaticele.  În caz de febră şi semne ale unui proces infecţios grav se prescriu antibiotice. Tratamentul chirurgical poate fi necesar în cazul rupturii peretelui intestinal, hemoragiei masive, îngustării orificiului intestinal cu manifestări de ocluzie intestinală şi în cazul apariţiei cancerului colorectal.

Priorităţile tratamentului colitei ulceroase nespecifice la clinica «TerraMed»