- Vertebrologie
- Gastroenterologie
- Hepatologie
- Ginecologie
- Dermatologie
- Acupunctura
- Cardiologie
- Laborator
- Tratament cu laser
- Diagnosticarea radiațiilor
- Mamalogie
- Neurologie
- Neurochirurgie
- Chirurgie generala
- Oncodermatologie
- Ortopedie
- Ortopedia pentru copii si maturi
- Otorinolaringologie(ORL)
- Pediatrie
- Chirurgia plastică
- Policlinică
- Proctologie
- Psihologie și logopedie
- Psihoterapie
- Pneumologie
- Reumatologie
- Medicina reproductivă
- Chirurgie vasculară
- Stomatologie
- Terapie
- Traumotologie
- Uroandrologie
- Urologie
- Fizioterapie
- Litotriția extracorporală
- Endocrinologie
Cum se distinge artrita de artroză
La iniţiativa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii anual pe data de 12 octombrie este sărbătorită Ziua Mondială de combatere a artritei. Actualitatea desfăşurării acestei sărbători este incontestabilă: fiecare a suta persoană de pe planetă este afectată de artrită.
artritei este de asemenea diferit. Artrita – afecţiune inflamatorie a întregului organism, durerea în articulaţii este doar un simptom al acestei boli. Artroza — afecţiune (cu caracter non-inflamator) a articulaţiei, legată de dereglarea metabolismului în unele articulaţii, din care motiv în ele se produce degenerarea ţesutului cartilaginos. În locul ţesutului cartilaginos pentru compensarea funcţiilor sale în articulaţii apar osteofite (nişte excrescenţe osoase, apărute pe capetele oaselor, numite popular „ciocuri”) sau „depuneri de săruri”.
În cazul artritei
- Durerea se poate intensifica fără motive în stare de repaus absolut, deseori durerea în caz de artroză se intensifică pe timp de noapte, spre dimineaţă.
- Mişcare limitată a articulaţiei sau o senzaţie de instabilitate a articulaţiei dimineaţa, care durează timp de 1-2 ore, până când bolnavul nu se mai „dezmorţeşte”.
- Accesele spontane de durere acută în articulaţii, dispar la fel de spontan peste 3-7 zile, iar mai tîrziu apar din nou. Boala propriu-zisă apare spontan şi începe de la dureri puternice.
- În cazul mişcărilor active durerile în articulaţii se micşorează. Dar în unele cazuri de artrită durerea se poate intensifica şi de la eforturi în articulaţie.
- Durere acută, uneori pulsantă.
- Temperatura epidermei de la suprafaţa articulaţiei bolnave poate fi ridicată.
- La administrarea preparatelor antiinflamatorii durerile dispar complet, dar artrita continuă să progreseze.
În cazul artrozei
- Durerea în articulaţie apare în caz de efort (bicicletă, mersul pe scări).
- De dimineaţă, după repausul de noapte, durerea în articulaţii în caz de artroză dispare complet.
- Senzaţiile de durere cresc treptat, în decurs de cîteva luni sau ani. În primele etape de dezvoltare a artrozei – persistă doar un disconfort, trosnet în articulaţii, în următoarea etapă o durere slabă apare în cazul efortului îndelungat, dar în cazul artrozei învechite durerea apare de la orice efort, iar dacă distrugerea cartilajului articular se asociază cu dereglarea circulaţiei sangvine, atunci articulaţiile pot durea chiar şi în timpul nopţii.
- În cazul mişcărilor active durerea se intensifică.
- Durerea în caz de artroză este surdă, mocnită, dar uneori poate trece în durere acută.
- Articulaţia îşi pierde mobilitatea din cauza subţierii ţesutului cartilaginos şi creşterii ţesutului osos sub formă de excrecenţe, în plus, muşchii din jurul articulaţiei afectate se spasmolizează.
Precizarea diagnosticului şi diferenţierea artrozei de artrită poate fi realizată cu ajutorul analizei sîngelui şi radiografiei. În cazul artritei viteza de sedimentare a hematiilor (VSH) este ridicată şi de asemenea se remarcă un conţinut crescut de leucocite în sînge şi un conţinut sporit al markerilor inflamatori. În cazul artrozei aceşti indici sunt normali. Examenul radiologic articular stabileşte schimbarea formei articulaţiei. Artrita se întâlneşte mult mai rar decît artroza, afectând mai frecvent persoanele sub 40 de ani. Sunt multe tipuri de artrită şi inflamarea articulaţiilor – este doar unul din simptomele îmbolnăvirii întregului organism. Principala sarcină în tratamentul artritei – înlăturarea inflamaţiei şi întărirea imunităţii.
Artroza este prezentă la fiecare a treia persoană după vîrsta de 50 ani şi la fiecare a doua după vîrsta de 70 ani. Principala sarcină în tratamentul artrozei – restabilirea schimbului de substanţe în articulaţie (din contul exerciţiilor), restabilirea ţesutului cartilaginos, dizolvarea ghimpilor – evacuarea depunerilor de săruri din articulaţie.
Pentru profilaxie poate fi efectuată aşa-numita gimnastică articulară – ea este destul de simplă şi nu necesită echipament special.
Merită de asemenea de revizuit atitudinea faţă de alimentaţie. Pentru profilaxia artrozei şi artritei este mai bine să vă refuzaţi de carnea roşie şi de produsele cu un conţinut sporit de grăsimi. Este bine dacă în raţia dumneavoastră va fi prezent peştele şi produsele de mare, legumele şi fructele. Pentru oase sunt bune cartilajele şi gelatina (de exemplu piftia). Medicii la fel recomandă mărirea consumului de apă. Puteţi începe să administraţi vitamine
(grupa A, D, B) şi calciu.
Pentru profilaxia artrozei şi artritei trebuie :
- să protejaţi articulaţiile de frig;
- să purtaţi încălţăminte comodă;
- să nu încrucişaţi picioarele în poziţie şezîndă;
- să vă controlaţi greutatea corpului;
- să duceţi un mod sănătos de viaţă, să respectaţi regimul de odihnă şi somn, să evitaţi stresurile;
- să efectuaţi tratament medicamentos la indicaţia medicului.