loading

Premieră în Moldova - o nouă metodă avansată de îndepărtare a herniei de disc intervertebrale.​

Prin invitația doctorului Ion Stupak, doctorand, asistent al catedrei de traumatologie și ortopedie a Universității de Medicină și Farmacie de Stat.

Sub îndrumarea „Nicolae Testemițanu” (șeful catedrei – profesorul Nicolae Caproș), a avut loc o vizită comună cu participarea lui Valentin Piontkovsky, doctor în științe medicale, membru al Societății Internaționale de Chirurgie a Coloanei Vertebrale Minim-invazive (ISMISS) și (SICOT), medic onorific din Ucraina. Pentru prima dată în Republica Moldova a fost efectuată o operație – discectomia transforaminală endoscopică percutanată a herniei de disc intervertebral. Cu alte cuvinte, această operație constă în vizualizarea și îndepărtarea herniei de disc intervertebral printr-o metodă endoscopică sub anestezie locală. Aceste operații au fost efectuate de către doctorul Ion Stupak, în colaborare cu doctorul din Ucraina Valentin Piontkovsky, sub îndrumarea căruia a urmat un curs practic de discectomie endoscopică transforaminală.

Scopul vizitei a fost schimbul de experiență legat de noile tehnologii, în special de îndepărtarea herniei de disc prin endoscopie, la clinica privată TerraMed. Doctorul Ion Stupak a remarcat că realizarea acestor tipuri de operații folosind cele mai moderne tehnologii este deja posibilă în Republica Moldova. Clinica privată TerraMed, condusă de directorul general Mihail Ivaș, dispune de toate echipamentele necesare pentru efectuarea unor astfel de operații complexe.

Această tehnologie modernă asigură îmbunătățirea rezultatelor tratamentului chirurgical al pacienților cu hernii de disc intervertebral de diverse localizări, stenoze și alte afecțiuni similare. Cum se desfășoară operația? Valentin Piontkovsky a explicat că zona lombară a coloanei vertebrale constă din 5 vertebre, între care se află discuri intervertebrale. Rădăcinile nervoase ies din orificiile foraminale. Atunci când apare o hernie de disc, aceasta comprimă rădăcina nervoasă, iar pacientul resimte durere în spate, care se poate extinde în membrele inferioare. Hernia de disc intervertebrală este o afecțiune destul de frecventă și dureroasă, conform datelor OMS, fiind întâlnită la 100 din 100 de mii de oameni. Operația clasică, care era larg răspândită în întreaga lume, era deschisă – chirurgul ajungea la structurile posterioare ale coloanei vertebrale, intra în canalul spinal și îndepărta hernia. Această operație este eficientă, dar mai traumatică. În schimb, operația endoscopică constă în faptul că chirurgii, sub anestezie locală, folosind o cameră video microscopică, ajung în orificiul foraminal și vizualizează hernia și rădăcina nervoasă, fără a traumatiza mușchii. Pentru efectuarea operației este necesară o mică perforare – cu un diametru de aproximativ 7-8 mm. În canal, chirurgii lucrează cu ajutorul microcleștelor și ablației cu radiofrecvență – următoarea generație de tehnologie după laser, care nu traumatizează structura nervoasă. Recuperare rapidă Operația endoscopică reduce semnificativ timpul de recuperare. În majoritatea cazurilor, deja în a doua zi după intervenția chirurgicală, pacientul poate fi externat din spital și poate duce un stil de viață activ. Un alt avantaj important – nu există riscul formării aderențelor.

Specialistii nostri:

Care sunt programul clinicii?

Clinica este deschisă de la 8:00 la 19:00. Sâmbătă 9:00 – 14:00. Închis – duminică

Cum se ajunge la Clinică cu transportul?

Pe strada Trandafirilor se poate ajunge cu troleibuzul nr. 4 sau microbuzul nr. 112.184. la st. La Kuza Vodă se poate ajunge cu autobuzul nr. 5 sau cu microbuzele nr. 113,189, 166, 163, 119

Costul unei consultații cu un specialist?

Costul consultației este de la 400 la 600 de lei, în funcție de specialistul ales

Cum să faci o programare la medic?

Vă puteți înscrie prin telefon formând biroul de înregistrare la 022-202-373. Pentru a face o programare pentru diagnosticarea radiațiilor (CT-MRI), sunați la 022-780-130.