loading

Distonia vegeto-vasculară

Distonia vegeto-vascularăinclude în sine, după etiologie şi manifestări, diverse dereglări ale funcţiilor vegetative (ce ţin de lucrul organelor interne), precondiţionate de tulburarea reglării lor nervoase. 

Distonia vegeto-vasculară se întîlneşte destul de frecvent – atît la copii (12 – 25%), cît şi la maturi (până la 70%). Aceasta este o consecinţă a faptului, că tempoul progresiv al vieţii moderne necesită redarea completă a resurselor şi forţelor interne în procesul de studii şi lucru şi îndeseşte situaţiile de stres.

Cauzele disfuncţiei vegetative

De cele mai multe ori această stare apare sub formă de tulburare somatoformă – nevroză, a cărei manifestare de bază sau unică devin dereglările, ce imită simptomele bolilor cronice. Mecanismul general de dezvoltare al tulburării somatoforme arată aproximativ aşa: în rezultatul unui stres puternic sau îngrijorării (în special pe fundalul supratensionării sau extenuării psihologice) psihicul omului de parcă expulzează situaţia traumatizantă, pe care nu este în stare să o prelucreze. O astfel de îngrijorare „expulzată” dă naştere diferitor manifestări neurologice, cu toate acestea, deseori „ţintele” lor devin anume organele interne.

La evoluţia evenimentelor de acest gen contribuie imperfecţiunea  reglării vegetative,
factorii socio-culturali, caracteristicile psihologice (îndeosebi alexitimia – incapacitatea de a exprima verbal îngrijorările sufleteşti). Situaţia poate fi suplimentar înrăutăţită de o depresie  asociată, isterie, instabilitate emoţională, nelinişte, ipohondrie, fumat şi de consumul abuziv de alcool.

Simptomele

Manifestările disfuncţiei vegetative pot afecta cele mai diverse organe şi sisteme, în mod separat sau asociat.

Diagnosticul şi tratamentul

În primul rând, trebuie de exclus afecţiunea organică a sistemului corespunzător cu ajutorul unui specialist de profil şi investigaţiilor indicate de el. Ulterior investigaţia diagnostică şi tratamentul se desfăşoară de către psihoneurolog, care ajută la prelucrarea materialului psihologic, ce a dus la dezvoltarea disfuncţiei vegetative. De
altfel, aici nu trebuie să fie nici un fel de jenă – este important de înţeles, că din cauza acestor manifestări neplăcute se poate şi trebuie de debarasat. Reamintiţi-vă statistica de la începutul acestui articol – puţin probabil ca o mare parte din populaţie – să fie „nenormală”. Cu atît mai mult, că nevrozele – nu reprezintă o schizofrenie sau nişte afecţiuni similare după severitate, ce ţin de competenţa psihiatrilor.

Pentru menţinerea succesului tratamentului şi pentru profilaxia disfuncţiei vegetative se recomandă învăţarea gimnasticii respiratorii, însuşirea uneia din metodicile de relaxare (yoga, Qigong şi etc. – după placul vostru),  să renunţaţi la fumat şi la consumul regulat de alcool.  Şi, desigur, în viaţa cotidiană nu se poate de uitat de alternarea lucrului cu primblări, odihnă şi comunicarea cu oamenii ce vă sunt interesanţi.

Avantajele diagnosticului şi tratamentului la clinica«TerraMed»