- Vertebrologie
- Gastroenterologie
- Hepatologie
- Ginecologie
- Dermatologie
- Acupunctura
- Cardiologie
- Laborator
- Tratament cu laser
- Diagnosticarea radiațiilor
- Mamalogie
- Neurologie
- Neurochirurgie
- Chirurgie generala
- Oncodermatologie
- Ortopedie
- Ortopedia pentru copii si maturi
- Otorinolaringologie(ORL)
- Pediatrie
- Chirurgia plastică
- Policlinică
- Proctologie
- Psihologie și logopedie
- Psihoterapie
- Pneumologie
- Reumatologie
- Medicina reproductivă
- Chirurgie vasculară
- Stomatologie
- Terapie
- Traumotologie
- Uroandrologie
- Urologie
- Fizioterapie
- Litotriția extracorporală
- Endocrinologie
Eroziunile esofagului
Eroziunea esofagului – este leziunea mucoasei lui. O astfel de anomalie apare în rezultatul influenţei negative a multor factori, de exemplu la refluarea în stomac a conţinutului duodenului sau stomacului, la pătrunderea în esofag a soluţiilor de acizi, baze, obiecte ascuţite, mâncării excesiv de fierbinţi, precum şi sub acţiunea altor factori traumatizanţi fizici şi chimici.
Simptomele de bază ale eroziunii esofagului
- Arsură.
- Dureri în stern.
- Durere în timpul deglutiţiei (îndeosebi a alimentelor uscate şi solide).
- Greaţă.
Complicaţiile bolii
Complicaţia principală a eroziunii esofagului – este hemoragia, care de cele mai multe ori este neobservată de către pacient. În unele cazuri ea se manifestă prin vomă cu striuri sangvinolente. Incitatorii complicaţiilor sunt eforturile fizice în măsură excesivă, consumul de alcool şi mîncarea picantă. De asemenea, un rol negativ îl au stresurile, din acest motiv
la detectarea eroziunii esofagului pacienţilor le este adesea indicată consultaţia neurologului, care ajută la reducerea influenţei negative a stresurilor asupra organismului.
Încă una din complicaţiile bolii sunt stricturile – îngustarea lumenului esofagian. Aceasta apare din cauza plăgilor profunde şi persistente, eroziunilor şi duce la dereglarea motilităţii esofagului.
Diagnosticul la clinica«TerraMed»
Mulţi pacienţi consideră, că la orice boală a tractului gastrointestinal este necesar de făcut o gastroscopie, însă în cazul dat pentru diagnosticarea eroziunii esofagului este actuală o altă metodă – examinarea vizuală a mucoasei prin esofagoscopie. Dacă eroziunea nu se
cicatrizează mult timp, pacientului i se indică prelevarea materialului de biopsie, în scopul desfăşurării unei investigaţii histologice.
Tratamentul eroziunii esofagului la clinica«TerraMed»
Consultaţia medicului gastroenterolog – primul pas în calea unui tratament de succes. Specialistul desfăşoară examinarea, estimează gradul de severitate al bolii, indică terapia. Preparatele de bază în terapia medicamentoasă – sunt remediile, ce reduc aciditatea sucului gastric (aşa-numiţii inhibitori H2 – a receptorilor de histamină şi pompei protonice), remediilor cu efect de învelire.
Încă o etapă a tratamentului – respectarea dietei. Fiecărui pacient i se prescrie o raţie alimentară strict individuală, ţinînd cont de particularităţile organismului, însă în fiecare caz medicul exclude consumul produselor ce provoacă mărirea cantităţii de acid în stomac. Acestea sunt cafeaua, ciocolata, alcoolul, preparatele picante şi condimentate, din cauza
cărora, în afară de aceasta, deseori apare alergia alimentară – afecţiune, greu de tratat.