- Vertebrologie
- Gastroenterologie
- Hepatologie
- Ginecologie
- Dermatologie
- Acupunctura
- Cardiologie
- Laborator
- Tratament cu laser
- Diagnosticarea radiațiilor
- Mamalogie
- Neurologie
- Neurochirurgie
- Chirurgie generala
- Oncodermatologie
- Ortopedie
- Ortopedia pentru copii si maturi
- Otorinolaringologie(ORL)
- Pediatrie
- Chirurgia plastică
- Policlinică
- Proctologie
- Psihologie și logopedie
- Psihoterapie
- Pneumologie
- Reumatologie
- Medicina reproductivă
- Chirurgie vasculară
- Stomatologie
- Terapie
- Traumotologie
- Uroandrologie
- Urologie
- Fizioterapie
- Litotriția extracorporală
- Endocrinologie
Fertilizarea in vitro
În toată lumea, metoda FIV (fertilizarea in vitro) este percepută drept o metoda extrem de importantă de tratament a infertilităţii. Această tehnică este eficientă pentru toate formele de infertilitate. În afară de aceasta, FIV, foarte des, este unica soluţie cînd problema aparţine partenerului de sex masculin.
Fertilizarea in vitro — este o metodă comparativ nouă de tratament a infertilităţii. Pentru prima dată această metodă a fost folosită în Anglia în anul 1978. Însă, astfel de tentative au mai fost încercate cu 200 ani în urmă.
Sensul FIV (Fertilizarea in vitro):
- Ovulul este fertilizat de spermatozoizi in vitro( în afara organismului femeii), în laborator. Embrionul format este transferat în uterul femeii infertile sau a mamei purtătoare.
În cazul finalului reuşit al procedurii (concepţia copilului), deseori, fertilizarea in vitro duce la sarcina multiplă sunt concepuţi gemeni ori tripleţi, deoarece în încercarea fertilizării în
vitro participă câteva ovule. Se pot transfera mai mulţi embrioni pentru a creste şansele de implantare si deci de dezvoltare a unei sarcini.
Fertilizarea in vitro este eficientă în cazurile de infertilitate de cauză inexplicabilă. De exemplu, după o sarcină extrauterină, atunci când sunt eliminate trompele uterine; după bolile inflamatorii, atunci când permeabilitatea trompelor este lezată şi este imposibilă refacerea lor.
În cazurile de afectare a spermogramei (tulburări de structură sau cantitate mică de spermatozoizi produşi), nu este neapărat necesar, efectuarea fertilizării utilizînd tehnica ferilizării in vitro. Este posibil, de a introduce doar sperma obţinută artificial în cavitatea uterină. Dar ţinând cont de faptul, că această metodă de obţinere a spermatozoizilor este complicată, în aceste cazuri folosirea tehnicii FIV are mai multe şanse pentru reuşită.
Examinarea
În cazul când un cuplu infertil se adresează la clinica «TerraMed» pentru tratamentul infertilităţii, atunci prima etapă va fi examinarea partenerilor. Pentru femeie, de obicei, se
efectuează examenul ecografic (USG) , teste pentru hormoni, testul HIV, hepatită, sifilis. Bărbaţilor, li se efectuează spermograma. În caz de necesitate, se efectuează şi testele genetice. După examinare, se ia decizia despre metoda de tratament necesară pentru fiecare cuplu concret.
Preparate hormonale
Înainte de fertilizare cu ajutorul Fertilizării in vitro, femeii se prescriu preparate hormonale speciale fertilizante, în vederea stimulării dezvoltării a multipli foliculi ovarieni. Lucrul acesta este necesar, deoarece pentru efectuarea metodei date, este necesară o rezervă mai mare de embrioni.
Dacă bărbatul este sănătos – nu sunt dificultăţi în obţinerea cantităţii necesare de spermă. Iar atunci când spermogeneza este perturbată, bărbatul necesită tratament special.
Fertilizarea in vitro
Fertilizarea propriu-zisă utlilizînd FIV, se efectuează de către medicii embriologi în condiţiile laboratorului de specialitate embriologic. Cu ajutorul aparatajului modern, în soluţiile speciale spermatozoizii şi ovulul sunt incubate împreună într-un mediu special. Peste 2 – 4 zile embrionii sunt gata pentru etapa următoare.
Diagnosticul preimplantaţional
Diagnosticul preimplantaţional — este metoda investigaţiei embrionului obţinut în rezultatul Fertilizării in vitro, înainte de transferul în uter. Cu ajutorul tehnologiilor genetice moderne este posibilă cercetarea embrionului compus din doar 4-8 celule. Cu ajutorul acestei metode de diagnostic sunt depistate dereglările dezvoltării embrionului şi bolile ereditare cromozomiale, cum ar fi Down sau hemofilia şi altele. În afară de aceasta, cu ajutorul diagnosticului preimplantaţional este posibilă determinarea sexului copilului.
Transferul embrionului în uter
Transferul embrionului în uter – este procedura cea mai simplă a acestei metode. Cu ajutorul unui cateter mic din plastic,2 – 3 embrioni se introduc în uterul mamei. Transferul embrionar nu necesită anestezie.
După transferul embrionar, femeia poate reveni la activităţile zilnice normal, fără restricţii deosebite. După această procedură nu se recomandă efortul fizic şi emoţional.
Sarcina în cadrul FIV survineîn 30-35% din cazuri. După introducerea embrionilor, la fiecare trei zile este necesară verificarea nivelulului hormonal în sânge. Peste 12 zile de la implantare, se efectuează testul de sarcină. În cazul mai multor embrioni la alegerea femeii se face reducerea, adică eliminarea embrionilor „în plus”.
Naşterea în cazul sarcinii FIV nu se deosebeşte de naşterea concepută pe cale naturală. În acele cazuri când cauza infertilităţii – este însăşi maladia femeii, atunci naşterea are loc ţinând cont de maladia concretă. Metoda fertilizării în acest caz nu are nici o atribuţie.
Copiii
După părerea medicilor, fertilizarea în vitro nu influențează viitorul copil şi acesta nu se deosebeşte cu nimic de ceilalţi copii care s-au fost concepuţi pe cale naturală. Cu toate acestea, există părerea că astfel de copii învaţă mai bine la şcoală, dar se îmbolnăvesc mai
des. Medicii consideră, că lucrul acesta are loc datorită îngrijirii excesive a copilului mult dorit.
FIV în menopauză şi la femeile cu ovarele înlăturate.
Sarcina şi finalul reuşit al acesteia este posibilă practic în toate cazurile când femeia are uter.
Pacientele de 40-50 ani la fel pot avea copii. De obicei, femeile de această vârstă, apelează la metoda FIV în cazul decesului copilului avut, în cazurile căsătoriilor târzii şi altele. Dacă concepţia nu este contraindicată femeii din cauza stării sănătăţii ei, atunci poate fi utilizată metoda FIV.
Primul trimestru de sarcină, în aceste cazuri, de obicei este însoţit de terapia hormonală, mai apoi ea este anulată şi sarcina decurge în modul firesc.