loading

Gardnereloza în timpul sarcinii

Gardnereloza se întălnește destul de frecvent în timpul sarcinii.De obicei, femeia este infectată de Gardnerella vaginalis înainte de concepere, dar în timpul sarcinii boala se agravează. 

Mulți își pun întrebarea : de ce apare Gardnereloza la femeile însărcinate?

În timpul sarcinii, mai ales în primele luni, protecția imunitară a organismului este scăzută, apare dezichilibrul hormonal. Prezența unor schimbări în organism, legate de graviditate și imunitatea slabă, sînt favorabile pentru declanșarea infecției.

Gardnereloza în timpul sarcinii nu daunează și nici nu afectează în vreun fel dezvoltarea
fătului. Bacteriile Gardnerella vaginalis nu trec bariera placentară, neafectînd fătul. Singura afecțiune pe care o poate provoca Gardnereloza la femeile gravide – este procesul inflamator al vaginului. Gardnerella nu este unica bacterie, din microflora vaginului și odată cu slăbirea sistemului imunitar, toate bacteriile oportuniste pot obține cu ușurință acces în corpul femeii. Pentru a preveni aceste situații, femeile însărcinate trebuie să fie examinate de către medicul ginecolog 1 dată în lună.

Gardnereloza în timpul sarcinii. Tratament.

În timpul sarcinii, este contraindicat tratamentul cu antibiotice. Rolul medicului ginecolog, la detectarea Gardnerelozei la gravidă, nu este tratamentul infecției în sine, dar menținerea sub control cantitativ al bacteriilor vaginale patogene, pentru a preveni declanșarea procesului inflamator.  Ultima examinare pentru Gardnereloză, se va efectua la 2-3 săptămîni pînă la naștere. Dacă Gardnereloza este grav pozitiv, se va efectua o pregătire
specială prenatală.