loading

Ginecomastia. Tratamentul ginecomastiei

Ginecomastia— este mărirea benignă a sînilor sau glandei mamare la bărbaţi. Ginecomastia poate fi adevărată (condiţionată de creşterea ţesutului glandular – ţesutului glandei mamare), precum şi falsă (legată de depunerile masive de grăsimi în caz de obezitate, care măresc volumul glandei mamare).

Simptomele ginecomastiei

Cauzele ginecomastiei

Cauza ginecomastiei adevărate: prevalenţa în organismul bărbatului a hormonilor sexuali feminini (estrogenilor). Ginecomastia poate apărea la scăderea nivelului de hormoni sexuali masculini, în particular a testosteronului.

De cele mai multe ori, ginecomastia se întîlneşte în perioadele „piscurilor hormonale”: la nou-născuţi, în perioada maturizării sexuale (12-15 ani), la vîrsta matură (după 45 ani). În aceste perioade din viaţa bărbatului ginecomastia se întîlneşte destul de frecvent şi poartă denumirea de ginecomastie fiziologică sau idiopatică. Tumorile glandelor suprarenale, testiculelor, tumorile pancreasului, stomacului şi plămânilor, hipogonadismul primar la fel pot fi o cauză a ginecomastiei.

Ginecomastia poate fi provocată şi de administrarea unor preparate medicamentoase, de exemplu, a corticosteroizilor.

În cazul prezenţei îndelungate ginecomastia sporeşte riscul dezvoltării cancerului glandei mamare. Dacă în caz de ginecomastie prezentaţi secreţii cu sînge din mameloane, ori au apărut comprimări, ori sunt schimbări de piele la suprafaţa formaţiunii, sau au apărut ulceraţii, ori s-au mărit ganglionii limfatici axilari, este necesar să vă adresaţi de urgenţă specialistului.

Diagnosticul ginecomastiei:

Tratamentul ginecomastiei

Tratamentul conservator al ginecomastiei  

Tratamentul conservator se desfăşoară ambulator sub supravegherea endocrinologului. El depinde de forma afecţiunii. Necesitatea tratamentului ginecomastiei juvenile, alegerea metodei şi termenului de desfăşurare a măsurilor terapeutice este dictată de starea psihologică a bolnavului. Se poate de aplicat tactica de aşteptare, deoarece cel mai des peste 2-3 ani în cazul ginecomastiei juvenile are loc regresia spontană a glandelor mamare mărite.

Tratamentul operativ al ginecomastiei  

Indicaţii pentru tratamentul chirurgical al ginecomastiei :

Tratamentul chirurgical rezidă în înlăturarea ţesuturilor glandelor mamare prin incizia
periareolară, sau prin înlăturarea grăsimii cu ajutorul liposacţiei, ori prin combinarea ambelor metode. Dacă pacientul are pseudoginecomastie (depuneri de grăsime în regiunea glandelor mamare), atunci metoda optimă de tratament este liposacţia fără operaţie cu laser.

Avantajele tratamentului ginecomastiei în cadrul clinicii «TerraMed»